Po ekipnem kronometru, razgibani in gorski etapi so bili v ospredju sprinterji, saj tudi dva kategorizirana vzpona v zadnji tretjini etape nista naredila selekcije.

Kaden Groves je bil blizu že v drugi etapi, ko je zasedel drugo mesto za Dancem Andreasom Kronom. Foto: EPA
Kaden Groves je bil blizu že v drugi etapi, ko je zasedel drugo mesto za Dancem Andreasom Kronom. Foto: EPA

Že takoj na začetku so se v beg podali Eduardo Sepulveda (Lotto Dstny), David Gonzalez (Caja Rural Seguros RGA) in Ander Okamika (Burgos BH). Sami so kolesarili več kot 160 kilometrov. Glavnina jih je vseskozi nadzorovala in ni dopustila prednosti več kot dveh minut in pol. Ujela jih je 20 km pred ciljem. Že takrat je bilo jasno, da bo o zmagovalcu odločal množični sprint.

Groves v finišu ujel in prehitel Molana

Najmočnejši je bil Groves, ki je malo pred ciljno črto ugnal Juana Sebastaina Molana (UAE Emirates). Kolumbijec se je v sprint zagnal nekoliko prezgodaj in Avstralec ga je prehitel v zadnjih metrih. Od tretjega do petega mesta so se zvrstili Edward Theuns, Milan Menten in Dries van Gestel.

"Zadnji ovinek je bil zelo oster, zaradi padca treh kolesarjev pa se je med mano in Molanom ustvarila večja razlika. Molano je hitro začel sprint, 350 m do konca, ujel pa sem ga vsega 100 m pred ciljem," je dejal Groves. "Molano je sprintal kar dolgo in verjel sem, da ga lahko ujamem, saj sem imel še dovolj moči. Moral bi imeti res dober dan, da bi me premagal," je še samozavestno poudaril 24-letni Avstralec.

Za Grovesa, ki je letos dobil tudi eno etapo na Giru, je to druga zmaga na Vuelti. Na eni etapi je slavil tudi lani.

Roglič skupno z desetega na osmo mesto

Groves imel najmočnejše noge, v skupnem seštevku brez sprememb

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je zasedel 26. mesto, ciljno črto pa prečkal deset sekund za zmagovalcem in štiri sekunde za Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal-Quick Step), vodilnim kolesarjem na dirki. Toda po posodobitvi rezultatov so vsem kolesarjem v zahtevnem in tehničnem zaključku odmerili isti čas.

Slabih pet kilometrov pred koncem je ob zoženju ceste prišlo do množičnega padca, v katerega je bil vpleten tudi Matevž Govekar (Bahrain Victorious), ki tako ni mogel sprintati v zaključku.

Domen Novak (UAE Team Emirates) je bil 90. (+0:51), Jan Tratnik (Jumbo Visma) je bil 129. (+1:54), Govekar pa je ciljno črto prečkal kot 136. (+2:22).

Prav zaradi padca je Roglič z desetega v skupnem seštevku napredoval na osmo mesto. Še naprej vodi Evenepoel, za katerim Roglič zaostaja za 37 sekund.

V sredo priložnost za ubežnike

Skupinski padec 4 km pred ciljem, med njimi tudi Govekar

V sredo bo na sporedu še ena razmeroma razgibana etapa od Morelle do Burriane (186,2 km). Ta bi lahko ustrezala predvsem ubežnikom, znova pa bi lahko ob počasnejšem ritmu prek zadnjega vzpona na Ibolo (11,4 km/3,9 %) na račun prišli sprinterji. Vrh edinega kategoriziranega vzpona etape bo na vrsti 54 km pred ciljem.

Profil 4. etape. Foto: Organizator
Profil 4. etape. Foto: Organizator