Remco Evenepoel je bil zelo močan, na njegov pospešek v zadnjih stotih metrih konkurenca ni imela odgovora. Belgijec je oblekel rdečo majico vodilnega, česar ni imel v načrtu in mu je to (zdaj) bolj v napoto. Foto: EPA
Remco Evenepoel je bil zelo močan, na njegov pospešek v zadnjih stotih metrih konkurenca ni imela odgovora. Belgijec je oblekel rdečo majico vodilnega, česar ni imel v načrtu in mu je to (zdaj) bolj v napoto. Foto: EPA

Čeprav so bili ob koncu zahtevne ponedeljkove etape na meniju dva resna klanca in nadmorska višina blizu 2000 metrov, favoriti niso preveč razmetavali z močmi, tako da je etapo odločil šele ciljni finiš. Evenepoel je 100 metrov pred ciljem krenil na vso moč in imel deset metrov prednosti pred drugouvrščenim Jonasom Vingegaardom. Bonifikacijske sekunde (delile so se po sistemu 10 - 6 - 4) je za tretje mesto prejel še Juan Ayuso.

SOS-odmev: Analiza prvih treh etap Vuelte

Thomas med poraženci etape
V skupnem seštevku vodi Evenepoel, drugi je s petimi sekundami zaostanka Enric Mas. Roglič, ki je bil v ciljnem sprintu zaprt, je deseti z zaostankom 37 sekund. Geraint Thomas, drugouvrščeni z letošnje Dirke po Italiji, je danes izgubil 47 sekund. Večji del dneva je bil v virtualni majici vodilnega Damiano Caruso, ki je bil del ubežne enajsterice. Ob njem je najdlje vztrajal Lennard Kämna, ujeli so ju nekaj kilometrov pod vrhom. Ritem sto navijali zlasti pri Jumbu Vismi in UAE-ju.

Roglič še čuti bolečine po nedeljskem padcu
"Da, vesel sem, saj po včerajšnjem dnevu čutim precej bolečin. Gremo dalje, danes je šlo, bomo videli, kako bo v prihodnjih dneh. Gremo dan za dnem," je za Val 2020 povedal Roglič, ki danes očitno ni bil stoodstoten, zato je bil v ciljnem sprintu precej nedejaven. Njegov moštveni kolega pri Jumbu Vismi Jan Tratnik je poudaril, da ni bil lahek dan: "Bil je protiveter, bilo je težko, nobena ekipa ni želela prevzeti odgovornosti."

Profil tretje etape. Foto: Organizator
Profil tretje etape. Foto: Organizator

Evenepoel z razbito arkado ...
Takoj po prihodu v cilj je Evenepoel trčil ob neprevidno gledalko, ki mu je prekrižala pot, Belgijec je padel in si prebil arkado. Hujših posledic ni, rano nad desnim očesom so zašili, je imel pa Belgijec, ki je že v uvodnih dveh dneh izrekel veliko kritičnih besed na račun organizatorjev, vnovič razlog za slabo voljo.

... in z novo kritiko na račun organizatorjev
"Spet je treba nekaj reči o varnosti, saj se je zgodilo le 50 metrov po ciljni črti. Tretji dan zapored se pogovarjamo o tem in to mi že najeda živce," je povedal 23-letni Belgijec, preden je pohvalil delo svoje ekipe Soudal QuickStep:

"To je bil popoln taktični pristop ekipe. Na zadnjem spustu smo bili v ospredju, kar je bila dobra odločitev. Morali smo čakati, biti potrpežljivi, na zadnjem vzponu pa sem se počutil odlično in poskusil z dolgim, a močnim sprintom. Zelo ponosen sem na to zmago, ki kaže na dobro pripravljenost in dobre priprave pred Vuelto."

V torek dan za ubežnike, morda tudi za sprinterje
Po ne preveč zahtevni trasi sta kolesarje na koncu čakala resna klanca. Prvi vzpon dneva je bil Col d'Ordino (1990 m), ki je bil dolg 14,9 km s povprečnim naklonom 4,9 odstotka. Po spustu se je začel ciljni vzpon do Arinsala (1914 m). Dolg je bil 8,3 kilometra s povprečnim naklonom 7,7 odstotka.

V torek sledi četrta etapa do Tarragone (184,6 km). V zadnjem delu bi lahko na svoj račun prišli sprinterji, če bodo 30 km pred cilje obdržali stik z najboljšimi na vzponu tretje kategorije Lilla.

Evenepoel v sprintu na vrhu Arinsala ugnal tudi Vingegaarda in Rogliča
Suria-Arinsal (Andora), 159 km:       
  1. R. EVENEPOEL       BEL    4:15:39
  2. J. VINGEGAARD      DAN      +0:01
  3. J. AYUSO           ŠPA           
  4. P. ROGLIČ          SLO        vsi
  5. M. SOLER           ŠPA           
  6. E. MAS             ŠPA           
  7. L. MARTINEZ        FRA       isti
  8. C. UIJTDEBROEKS    BEL           
  9. J. ALMEIDA         POR           
 10. A. VLASOV          RUS        čas
...                                   
 38. J. TRATNIK         SLO       0:04
135. D. NOVAK           SLO      21:23
161. M. GOVEKAR         SLO   isti čas
Po 3. etapi:                          
  1. R. EVENEPOEL      BEL     8:43:11
  2. E. MAS            ŠPA       +0:05
  3. L. MARTINEZ       FRA        0:11
  4. J. VINGEGAARD     DAN        0:31
  5. A. VLASOV         RUS        0:33
  6. C. UIJTDEBROEKS   BEL        0:33
  7. R. BARDET         FRA        0:35
  8. S. BUITRAGO       ŠPA        0:35
  9. W. KELDERMAN      NIZ        0:37
 10. P. ROGLIČ         SLO        0:37
 ...                                  
 35. J. TRATNIK        SLO        2:34
170. M. GOVEKAR        SLO       28:39
171. D. NOVAK          SLO       29:22