Jesus Herrada se je veselil tretje etapne zmage na Vuelti.  Foto: EPA
Jesus Herrada se je veselil tretje etapne zmage na Vuelti. Foto: EPA

11. etapa je bila pisana na kožo hitremu begu, v katerem se je znašlo kar 26 kolesarjev, ki so imeli po ravninskem delu trase pred glavnino okoli šest minut naskoka ob vznožju zadnjega vzpona na Laguno Negro (6,5 km/6,8 %).

Med ubežniki se je v zadnjih dveh kilometrih odvil boj za etapno zmago, v katerem je imel največ moči 33-letni Herrada. Za Španca je to tretja zmaga na domačem krogu.

Sepp Kuss je zanesljivo ohranil rdečo majico. Foto: EPA
Sepp Kuss je zanesljivo ohranil rdečo majico. Foto: EPA

Herrada potrpežljivo čakal na zadnjih 300 metrov
"Nisem vedel, kdaj bo prišel moj trenutek, zato moraš poskusiti. Včasih uspe, včasih ne. Zapleteno je bilo že priti v beg, a imel sem dobre noge in prišel v ospredje. V zaključku je bilo težko napasti, saj so bili v skupini močni kolesarji, predvsem Filippo Ganna je močno pritiskal za Gerainta Thomasa. Vedel sem, da mi je zaključek pisan na kožo. Čakal sem na zadnjih 300 m in uspelo mi je," je po 21. zmagi v karieri dejal izkušeni Herrada.

Vse bolj razredčeni skupini kolesarjev je najprej ušel na koncu četrtouvrščeni Ekvadorec Jonathan Caicedo (EF Education EasyPost), a ni zdržal ritma. Mimo njega je najprej švignil Herrada in ciljno črto prečkal pred Francozom Romainom Gregoirom (Groupama FDJ) in Dancem Andreasom Kronom (Lotto Dstny).

Najbolj strmo je bilo prav ob koncu. Foto: Organizator
Najbolj strmo je bilo prav ob koncu. Foto: Organizator

V ozadju so na morebitne slabosti na ne preveč zahtevnem klancu čakali favoriti za skupno zmago. Med njimi je pred tremi leti na Laguno Negro Roglič zasedel drugo mesto in pozneje tlakoval pot do skupne zmage. Tokrat boja med najboljšimi ni bilo, poskusili so le nekateri kolesarji, ki so v skupnem seštevku zaostali že preveč. Roglič je na koncu le pokril pospeševanje Evenepoela in ohranil položaj pred nadaljevanjem Vuelte.

Kuss ohranil prednost pred favoriti
V razvrstitvi se ni nič spremenilo. Rdečo majico je ohranil Sepp Kuss (Jumbo Visma), ki ima 26 sekund naskoka pred Špancem Marcom Solerjem (UAE Team Emirates) in minute in devet sekund pred tretjeuvrščenim Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal Quick Step). Roglič na četrtem mestu zaostaja minuto in 36 sekund.

V petek na Tourmalet
V četrtek bo na sporedu 12. etapa od Olvege do Zaragoze (150,6 km), ki bo zaradi pretežno ravninskega profila po vsej verjetnosti namenjena sprinterjem. Favoriti čakajo na petek, ko kolesarje čaka sloviti prelaz Tourmalet.

Profil 11. etape. Foto: Organizator
Profil 11. etape. Foto: Organizator
Herrada najmočnejši med ubežniki na 11. etapi Vuelte

Vabljeni k poslušanju podkasta SOS-odmev o prvih desetih etapah Vuelte

11. etapa, Lerma−La Laguna Negra, 163,2 km:

Skupni vrstni red po 11. etapi:

  1. S. KUSS            ZDA   39:27:45 
  2. M. SOLER           ŠPA      +0:26 
  3. R. EVENEPOEL       BEL       1:09 
  4. P. ROGLIČ          SLO       1:36 
  5. L. MARTINEZ        FRA       2:02 
  6. J. ALMEDIA         POR       2:16 
  7. J. VINGEGAARD      DAN       2:22 
  8. J. AYUSO           ŠPA       2:25 
  9. E. MAS             ŠPA       2:50 
 10. A. VLASOV          RUS       3:14 
 ...                                   
 41. J. TRATNIK         SLO      39:21 
120. D. NOVAK           SLO    1:34:04 
155. M. GOVEKAR         SLO    1:56:38