Rui Costa je slavil 31. zmago med profesionalci. Foto: EPA
Rui Costa je slavil 31. zmago med profesionalci. Foto: EPA

Etapa je bila dolga dobrih 158 kilometrov, začela se je v Pamploni, končala pa v kraju Lekunberri. V sprintu ubežne trojice je imel največ moči Rui Costa, drugi je bil Lennard Kämna, tretji pa Santiago Buitrago. Glavnina vseh favoritov je v cilju zaostala slabe tri minute.

SOS-odmev: Kaj pričakovati zadnji teden na Vuelti?

Primož Roglič v skupnem seštevku tako ostaja na drugem mestu. "Na začetku dneva je bilo veliko napadov, preden se je formiral beg, a vse smo imeli pod kontrolo. Gremo k jutrišnjemu prostemu dnevu," je trikratni zmagovalec Vuelte povedal za Val 202. Bil je dobre volje in nasmejan. Na vprašanje novinarja Luke Dolarja o na pol odprtem dresu pa je v smehu odgovoril: "V ekipi so rekli, da sem prej ob povsem odprtem dresu izgubljal vate, zato sem ga malo zaprl."

Kuss je vse bliže uspehu kariere. Foto: EPA
Kuss je vse bliže uspehu kariere. Foto: EPA

Kako je potekala 15. etapa?

Po startu v Pamploni, prestolnici Navarre, je hitro znova skušal napasti Remco Evenepoel, skupaj z Matevžem Govekarjem in Andreasom Kronom, a je bila nevarna trojica ujeta po petih kilometrih bega. Belgijec je poskušal še z dvema skokoma, še enkrat je napadel tudi Govekar, a vselej brez uspeha.

Jumbo ustavil velik pobeg
Številni pobegi so se nadaljevali tudi na prvem kategoriziranem vzponu dneva (Puerto de Lizarraga, 19,3 km; povprečni naklon 2,7 odstotka). Za nekaj minut je pobegnila večja skupina skupina 22 ubežnikov, kjer so bili tudi Marc Soler, Jonas Vingegaard, Evenepoel in Aleksander Vlasov), a je Jumbo Visma napad hitro nevtralizirala. Evenepoelu se je dokončno uspelo iztrgati nekaj km pod vrhom Lizarrage, z njim pa sta potegla Rui Costa in Cristian Rodriguez, kmalu pa se jim je pridružilo še nekaj kolesarjev, ubežna skupina je štela 15 imen. Njihova najvišja prednost je znašala slabe štiri minute.

Prerez 15. etape Pamplona–Lekunberri, 158,3 km z 2401 višinskim metrom.
Prerez 15. etape Pamplona–Lekunberri, 158,3 km z 2401 višinskim metrom.

Kämna zletel s ceste
Na zadnjem vzponu dneva (Puerto de Zuarrarrate, 6,3 km; povprečni naklon 5,1 odstotka) sta napadla Santiago Buitrago in Rui Costa in si pred drugo skupino nabrala pol minute prednosti. Dva kilometra pred vrhom se je iz druge skupine izstrelil Lennard Kämna in se preselil v vodilno skupino. Do cilja je sledil le še kratek spust, pri tem je Kämna pretiraval in 3 km pred ciljem zdrvel s ceste in padel. A ker preostala dva nista sodelovala, ju je Nemec ujel 1150 metrov pred ciljem, na koncu je tudi prvi napadel, a ga je Costa prehitel nekaj metrov pred ciljno črto.

Prva zmaga po osmih letih
"Ta ekipa je ves čas verjela vame. Že na začetku sezone sem bil ustrezno pripravljen, zdaj pa sem dobil etapo na dirki po Španiji. Zame in za ekipo je to zelo pomemben trenutek. Veliko priprav smo vložili v ta nastop, tudi v Tour, a tam se zame in za ekipo ni izšlo najbolje. Ekipo sem prosil, da mi po dobri predstavi na klasiki San Sebastian da priložnost še na Vuelti. Vsekakor priprave niso bile lahke, garali smo ter se odrekali. Tega po navadi ljudje ne vidijo," pa je povedal Costa, ki je po osmih letih postal prvi Portugalec z etapno zmago na španski pentlji.

Roglič: Vse je pod kontrolo, gremo na ponedeljkov prost dan

Na vrhu ostaja trojno vodstvo
V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. V vodstvu torej ostaja Američan Sepp Kuss (Jumbo Visma). Sledita mu ekipna kolega Primož Roglič in Danec Jonas Vingegaard, zaostajata pa 1:37 oziroma 1:44 minute. Prvi izmed preostalih kolesarjev je Španec Juan Ayuso (UAE Team Emirates), ki pa za vodilnim na četrtem mestu zaostaja 2:37 minute. Čeprav zaostanki niso tako veliki, je taktična prednost vodilne nizozemske zasedbe izjemna.

V ponedeljek v Santanderju sledi drugi dan premora, nato pa bo v Asturiji in Kastilji potekal zadnji zahtevni teden letošnje Dirke po Španiji.

Rui Costa dobil sprint v 15. etapi Vuelte

15. ETAPA: Pamplona–Lekunberri, 158,5 km

SKUPNI VRSTNI RED (15/21)

  1. S. KUSS            ZDA   54:38:42
  2. P. ROGLIČ          SLO      +1:37
  3. J. VINGEGAARD      DAN       1:44
  4. J. AYUSO           ŠPA       2:37
  5. E. MAS             ŠPA       3:06
  6. M. SOLER           ŠPA       3:10
  7. M. LANDA           ŠPA       4:12
  8. A. VLASOV          RUS       5:02
  9. C. UIJTDEBROEKS    BEL       5:30
 10. J. ALMEDIA         POR       8:39
 ...                                  
 15. R. EVENEPOEL       BEL      16:22
 41. J. TRATNIK         SLO    1:26:38
125. D. NOVAK           SLO    2:46:51
134. M. GOVEKAR         SLO    2:53:11