Jaka Blažič je že skoraj desetletje stalni član slovenske reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič je že skoraj desetletje stalni član slovenske reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com

32-letni Blejec je eden tistih, ki se je v reprezentanci popolnoma podredil ekipi. Za njima sta dve sijajni sezoni, ko je blestel v napadu pri Cedeviti Olimpiji, bil prvi strelec slovenskih prvakov in po dvakrat izbran v prvo peterko Lige ABA ter drugo Evropskega pokala. Toda v izbrani vrsti je njegova glavna naloga obramba. Lani je na olimpijskih igrah začenjal tekme in bil tisti, ki je po navadi pokrival najboljše nasprotnikove zunanje igralce in v večini motorje tekmečeve igre tudi odlično ustavljal.

S 66 nastopi je Blažič na devetem mestu večne lestvice slovenske reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com
S 66 nastopi je Blažič na devetem mestu večne lestvice slovenske reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com

"Vesel sem, da sem fizično dokaj dobro pripravljen, da lahko igram na podoben način, kot sem lansko poletje. Takšna je tudi moja vloga v ekipi. Vem, da bo tudi strelska forma na ustrezni ravni, ko bodo prišle tiste glavne tekme. Mislim, da lahko pomagam tej reprezentanci," je dejal Blažič, ki je, tako kot vsi košarkarji, sprejel svojo vlogo, zaradi česar tudi slovenski sistem tako dobro deluje: "To sem sprejel sam pri sebi že lani. Vem, kje je moje mesto in kako lahko največ dam tej reprezentanci. Če bi nekaj želel dajati svoj ego v prvo vrsto, ne bi imelo smisla. Na tak način najlažje pomagam Sloveniji. Vsak točno ve, kaj je njegova vloga. Od prvega do zadnjega. Vsak je pomemben člen. Vsakega spoštujemo. To je edini način, da naredimo kakšen uspeh."

Z izbrano vrsto se pripravlja na svoje četrto evropsko prvenstvo. Od uradnega debija v slovenski majici pred devetimi leti je nato odigral prav vsa velika tekmovanja, tudi svetovno prvenstvo 2014 in lanske olimpijske igre. Po svetovnem prvenstvu v Španiji je Slovenija zadnjega, ki ga je pred tremi leti gostila Kitajska, izpustila. Še pred evropskim prvenstvom vrsta Aleksandra Sekulića vstopa v drugi del kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki ga bodo prihodnje leto organizirali Filipini, Indonezija in Japonska. Evropske prvake najprej v četrtek čaka domači obračun z Estonijo, v nedeljo pa bodo gostovali še v Nemčiji.

Najprej Estonija in Nemčija, potem šele Litva

"Vstopili smo v zadnji teden priprav. Vsi komaj čakamo, da se začnejo uradne tekme – najprej kvalifikacije za svetovno prvenstvo, kamor se želimo uvrstiti, potem pa še tisto tekmovanje, ki ga čakamo vse poletje in na katerem bomo branili naslov. Do zdaj je bil poudarek namenjen nam samim, zdaj pa se bomo posvetili Estoniji in potem seveda še Nemčiji, s katero bo verjetno tudi zahtevnejša tekma," je dejal izkušeni branilec, ki je bil pred petimi leti na evropskem prvenstvu v Carigradu eden ključnih slovenskih mož v končnici finalnega dvoboja.

Na pripravljalnih tekmah niso še vsi pokazali svojih adutov. Dobili smo dve zelo težki končnici proti Turčiji in Srbiji, kar je dobrodošlo, da dokažemo sami sebi, da smo v takih situacijah dobri. Na evropskem prvenstvu nikoli ne veš, kaj se zgodi. Tudi če ne bo Gorana Dragića in ne Luke Dončića, moramo preostali znati igrati drug z drugim. Upam, da se to sicer ne bo zgodilo, ker sta naši vodji, a smo torej preverili različne stvari na tekmah in smo lahko zadovoljni.

Jaka Blažič

Po navadi so se zadnje dneve pred prvenstvom košarkarji že osredinjali na prvega nasprotnika. Slovenijo najprej naslednji četrtek v skupinskem delu v Kölnu čaka Litva, a še prej torej zaradi spremenjenega Fibinega sistema kvalifikacij dve tudi pomembni preizkušnji: "Vse, kar se je zgodilo v tem poletju, je dobrodošlo. Ti dve tekmi, ki bosta imeli tekmovalni naboj, nas bosta dodatno pripravili na evropsko prvenstvo. Prepričan sem, da o Litvi ne bo govora do ponedeljka oziroma do konca druge kvalifikacijske tekme. Potem se bomo začeli pripravljati na Litvo. Imamo dve tekmi, da ujamemo tekmovalni ritem. Pripravljalne tekme so tekme, a se ne morejo primerjati s temi uradnimi, ko igraš za nekaj. S tem bomo dobili še boljši vpogled, kje smo."

Kot je dejal Blažič, so vloge v reprezentanci jasno razporejene, ve se, kje so glavne slovenske nevarnosti in največja kakovost izbrane vrste, ki, kot še dodaja Gorenjec, nima česa skrivati: "Glede na način, kako igramo, res ni treba ničesar. Igra je podobna lanski na olimpijskih igrah. Podobni so sistemi. Imamo tudi dobro individualno kakovost in smo osredotočeni, da vpišemo ti dve zmagi. Vsi se tega zavedamo. Prejšnje svetovno prvenstvo nam je ušlo in vse bomo naredili, da bomo prihodnje leto sodelovali na njem."

Odhod iz Olimpije najtežja odločitev v karieri

Blažič je po koncu sezone zapustil Cedevito Olimpijo, kariero pa bo nadaljeval v Turčiji. Foto: www.alesfevzer.com
Blažič je po koncu sezone zapustil Cedevito Olimpijo, kariero pa bo nadaljeval v Turčiji. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija bo dan po obračunu z Estonijo v Celju že odpotovala v Nemčijo, kjer bo odigrala evropsko prvenstvo, a najprej bo tam na vrsti kvalifikacijski dvoboj, ki bo v Münchnu. Zatem torej sledi izjemno zahtevno delo v skupini, kjer jo že za uvod čakajo močni Litovci, ki so jih lani premagali v finalu kvalifikacijskega turnirja za odhod v Tokio, skupino v Kölnu pa bodo sklenili s Francozi, s katerimi so lani odigrali olimpijski polfinale: "Skupina je zagotovo najtežja. Imamo tri favorite – Litvo, Francijo in sebe. Potem sta tudi Bosna in Hercegovina in Nemčija, ki še zdaleč nimata slabih reprezentanc. Nemčija je gostiteljica in zna presenetiti na tem prvenstvu. Madžarska je "avtsajder", a vemo, da zna igrati košarko. Zagotovo bodo tekme zanimive. Verjamem v naše moštvo in naše sposobnosti, tako da upam, da bomo šli naprej s čim boljšega mesta."

Po koncu evropskega prvenstva se Blažič seli v nov klub. Tri leta je bil kapetan Cedevite Olimpije in njen najboljši košarkar, kariero pa bo po izjemni ponudbi nadaljeval v Turčiji, kar bo po Srbiji in Španiji njegova tretja postaja v tujini. Oblekel bo dres ambicioznega Bahčešehirja. Ko je bil z reprezentanco na turnirju v Carigradu, se je tudi sestal s predsednikom in športnim direktorjem "rdečih zmajev". "Da zapustim Olimpijo, je bila zelo težka odločitev. Najtežja v moji karieri. Enostavno je prišlo do take situacije. Klubu seveda želim vse najboljše tudi v prihodnje. Bom njegov navijač in ga bom spremljal na vsaki tekmi. Upam, da nadaljuje, kjer smo v pretekli sezoni končali," je sklenil na koncu Blažič.