Selektor Uroš Zorman je bil zadovoljen s prvim polčasom in začetkom drugega, nato pa je bilo preveč napak in nepotrebna živčna končnica, v kateri so Nizozemci vse do konca lovili Slovence. Foto: Reuters
Selektor Uroš Zorman je bil zadovoljen s prvim polčasom in začetkom drugega, nato pa je bilo preveč napak in nepotrebna živčna končnica, v kateri so Nizozemci vse do konca lovili Slovence. Foto: Reuters

Švedsko je premagala Portugalsko s 40:33 in naredila odločilen korak proti polfinalu. Na sosedskem obračunu je Danska nadigrala Norveško z 29:23, kar pomeni, da so Danci in Švedi udeleženci polfinala iz skupine II v Hamburgu.

Za dodatno tekmo in igranje za 5. mesto je potrebno osvojiti tretje mesto, za kar pa je nujna zmaga nad za zdaj še nepremaganimi Danci in spodrsljal Portugalcev proti Nizozemcem.

Selektor Uroš Zorman in rokometaši sicer po zmagi nad Nizozemsko v en glas zagotavljajo, da se v vsakem primeru želijo posloviti od evropskega prvenstva 2024 z zmago, mogoče pa jim to res prinese še dodatno tekmo v Kölnu.

Zorman proti Nizozemski zadovoljen z dvema točkama, ne pa z igro

Sorodna novica Slovenci le ugnali vztrajne Nizozemce

Izjave iz slovenskega tabora po tekmi z Nizozemsko

Uroš Zorman, selektor Slovenije: "Dve točki sta dve točki, ne glede na to, kaj je bilo in česa ni bilo. To je najpomembneje. Gre za samozavest in nismo pozabili zmagovati. Fantom iskrene čestitke za boj in prikazano željo. Naslednjo tekmo (proti Danski, op. STA) gremo na zmago. Danes je odločila večja zbranost v napadu, sploh v prvem polčasu. V drugem smo malce begali, ne vem sicer, zakaj, a tako je. Podarjenemu konju se ne gleda v zobe. Vem, da bo veliko spet narobe, a fantom kapa dol, saj se že pozna utrujenost, to je navsezadnje šesta tekma na EP-ju."

Jure Dolenec je tokrat manj igral in sprožil le dva strela ter dosegel en gol. Verjetno ga je selektor Zorman že hranil za Dansko. Foto: Reuters
Jure Dolenec je tokrat manj igral in sprožil le dva strela ter dosegel en gol. Verjetno ga je selektor Zorman že hranil za Dansko. Foto: Reuters

Jure Dolenec, kapetan Slovenije: "Igrali smo zelo dobro do 40. minute, potem pa se sami spravili v težave. Oni so več tvegali, poskušali hitro zaključevati. Žal jim je to uspevalo, mi pa smo zgrešili nekaj 'zicerjev', potem pa je težje igrati, ko je razlika namesto šest, sedem golov zgolj dva, tri. Škoda, da nismo tekme mirno pripeljali do konca, a zmaga je zmaga, smo pri štirih točkah, in to brez Blagotinška. Žal mi je tekme s Portugalsko, a mislim, da moramo biti zadovoljni s tem prvenstvom ob vseh težavah."

Dean Bombač: "Po šesti tekmi je težko biti povsem osredotočen na to, da je vse na visoki ravni. Lahko smo zadovoljni z igro in zmago, to šteje. Na prvenstvu nam je lahko žal le poraza proti Portugalski. Ena tekma še ostaja, treba se je spočiti, saj vemo, da igramo z verjetno najboljšo ekipo na svetu. To je tekma, ki bo najlažja, saj nimaš česa izgubiti, oni pa bodo danes že verjetno uvrščeni naprej. Z matematiko se ne obremenjujemo, skušali bomo odigrati dobro tekmo, da si ne bomo česa očitali."

Slovenski rokometaši po zmagi nad Nizozemsko še upajo na peto mesto
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Aleks Vlah: "Mislim, da smo zasluženo zmagali in se dvignili po porazu proti Portugalcem. Končno prve točke v drugem krogu in mislim, da smo lahko ponosni. Ne vemo še, ali bo tekma proti Danski zadnja, a lahko gremo nanjo sproščeno. Lahko le povem, da igrajo zelo hitro. Morda lahko prevedem kakšno akcijo, ki jo igrajo (Vlah igra za danski Aalborg, op. STA), a tukaj ni skrivnosti. Vsi vemo, kaj delajo, vse reprezentance igramo sodoben rokomet. Moramo se čim bolje pripraviti, jih ustaviti ena na ena in se ne predati. So favoriti, a lahko igramo sproščeno."

Gašper Marguč: "Res smo si želeli zmage. Če smo s Švedi igrali slabo, si tega ne moremo očitati, saj so raven nad nami. Smo si pa zagotovo želeli boljšo tekmo in zmago nad Portugalci. Bili smo razočarani, a toliko bolj motivirani pred današnjo tekmo, da ne sklenemo drugega dela s samimi porazi. Resda imamo še eno tekmo, ampak je tekmec najboljša ekipa na svetu. Danes smo lahko z izjemo desetih minut drugega polčasa, ko smo padli v neko črno luknjo, zadovoljni. Čeprav je bilo napeto, smo zasluženo zmagali in imeli dvoboj pod nadzorom vseh 60 minut. Ti dve točki nam bosta dali zagon za naprej in zavedanje, da nismo sem prišli le igrat prvega dela ter se potem predat in odpotovat domov."

Zadnjih pet minut rokometne tekme Slovenija – Nizozemska