Če je v 36. minuti prednost Slovenije znašala že +8, so se na koncu morali Slovenci kar pošteno potruditi za zmago nad odpisano Nizozemsko. Foto: Reuters
Če je v 36. minuti prednost Slovenije znašala že +8, so se na koncu morali Slovenci kar pošteno potruditi za zmago nad odpisano Nizozemsko. Foto: Reuters

Slovenci so na začetku drugega polčasa povedli že za osem golov, a se Nizozemci niso predali in so grizli vse do konca. Zlasti ker je neusmiljeno zadeval njihov prvi strelec Niels Versteijnen, ki je na koncu dosegel kar 15 od 34 golov Nizozemske.

Pri Sloveniji so si glavno strelsko breme razdelili Gašper Marguč, Kristjan Horžen, Nejc Cehte in Aleks Vlah (prvi trije po šest, četrti pet golov), ki so zadevali v pravih trenutkih, ko se je Nizozemska deset minut pred koncem vrnila in približala na dva gola zaostanka. V končnici so Slovenci ohranili mirne roke in odgovarjali na vsak nov nizozemski gol ter na koncu slavili s 37:34.

Švedi in Danci v polfinale

Švedska je na koncu suvereno s 40:33 premagala Portugalsko. Ta je držala stik do zadnjih minut prvega polčasa, ko so Švedi pobegnili in dobili polčas z 19:15. V nadaljevanju je švedska prednost hitro narasla na osem golov, Skandinavci so nato rutinirano pripeljali tekmo do konca.

Na večernem severnjaškem derbiju je Danska prepričljivo premagala Norveško z 29:23. Norvežani so bili konkurenčni le prvih osem minut, nato pa so Danci pobegnili s serijo 8:1 in dobili prvi polčas z 18:11. V drugem polčasu je Norveška nekajkrat stopila malce zaostanek, a je Danska takoj odgovorila z novimi zadetki.

Slovenci ostajajo četrti

Danska zmaga je razrešila vprašanje, kdo bo iz Hamburga odpotoval v Köln na polfinale: Danska in Švedska, vprašanje ostaja le tretje mesto.

Slovenija je še vedno na 4. mestu skupine II zaradi medsebojnega poraza s Portugalsko. Tekma za 5. mesto je mogoča ob slovenski zmagi nad Danci, sočasno pa Portugalci ne smejo premagati Nizozemcev.

Slovenski rokometaši po zmagi nad Nizozemsko še upajo na peto mesto

Selektor: Najpomembnejši sta dve točki

Sorodna novica "Dobro igrali 40 minut, nato pa sami sebe spravili v težave"

"Kdo je rekel, da bomo zmagali zlahka. Kot sem rekel: skupina je zelo težka. Fantom čestitam za predstavo. Pokazali so energijo in željo, kar je najpomembneje. Malo smo se lovili. Šesta tekma, malo se pozna, kar se tiče moči. Najpomembnejši sta dve točki," je v prvi izjavi za TV Slovenija povedal selektor Uroš Zorman.

Eden izmed treh najboljših strelcev Slovenije na tekmi Kristjan Horžen je še dejal: "Zelo veseli, ker smo predtem dvakrat zapored izgubili. Če ne drugega, smo si rekli, da moramo obvezno zmagati sami zase, da sebe dvignemo. Sledi še ena tekma in upam, da se bomo znova veselili."

Zadnjih pet minut rokometne tekme Slovenija – Nizozemska
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Udaren zaključek 1. polčasa

Nizozemci so na začetku prevzeli pobudo in povedli s 5:3, a so Slovenci redno prihajali do strelov, ohranili stik in po tretjem golu Kristjana Horžena v 18. minuti povedli z 8:6. S serijo 7:1 v sedmih minutah so Slovenci pobegnili na 12:7. Razigrala sta se še Aleks Vlah in Nejc Cehte in prednost je narasla na+7 (17:10), na odmor pa je šla Slovenija z izidom 19:13, potem ko je Niels Versteijnen zadel ob izteku časa.

Na začetku drugega polčasa so Slovenci povišali na +8 (24:16), a nato so se Nizozemci zbrali in se z delnim izidom 6:1 vrnili v igro. V 51. minuti so po nizu slovenskih napak in golu Kaja Geenana prišli na dva gola zaostanka (28:26).

Gonilna sila tekmecev je bil Versteijnen, ki je hitro presegel mejo 10 golov in ob natančnih strelih še uspešno delil podaje za zadetke soigralcev. V pravem trenutku sta nato zadela Cehte in Vlah za +4, nato sta reprezentanci izmenjaje zadevali iz vseh mogočih položajev, a zmaga Slovenije vseeno ni bila ogrožena.

Gašper Marguč je bil z Nejcem Cehtetom in Kristjanom Horženom prvi strelec Slovenije. Vsi trije so dosegli po šest golov. Foto: Reuters
Gašper Marguč je bil z Nejcem Cehtetom in Kristjanom Horženom prvi strelec Slovenije. Vsi trije so dosegli po šest golov. Foto: Reuters

Ogrožene olimpijske kvalifikacije

Slovenija ima le še teoretične možnosti za preboj v Köln, kjer bodo potekali izločilni boji. Varovanci selektorja Uroša Zormana so predvsem skušali popraviti vtis po dveh zaporednih porazih. Navsezadnje je v igri še potrditev olimpijskih kvalifikacij na EP-ju, a zato bo treba premagati Dansko in upati na spodrsljaje Avstrije in Portugalske.

Pariz 2024 sta si iz Evrope že priigrali gostiteljica Francija in svetovna prvakinja Danska. Na SP-ju so si kvalifikacije od evropskih reprezentanc že priigrale Španija, Švedska, Nemčija, Norveška in Madžarska.

Če bo Egipt afriški prvak, so Slovenci v kvalifikacijah

Novi evropski prvaki oz. najboljša reprezentanca za Francijo in Dansko se neposredno uvrsti na OI, naslednji dve najboljši v kvalifikacijah še neuvrščeni ekipi pa si priigrata dodatni turnir za Pariz. In tukaj so trenutno na EP-ju 2024 pred Slovenci tako Avstrijci kot Portugalci.

Slovenija je bila na SP-ju deseta, na evropskem prvenstvu pa se podeli le ena olimpijska vstopnica, kar pomeni, da bodo deveti Hrvati napredovali v kvalifikacije. Slovenci se uvrstijo v kvalifikacije v vsakem primeru, če bo Egipt na afriškem prvenstvu doma ubranil naslov celinskega prvaka. Finale afriškega prvenstva bo v petek.

Nezaustavljivi Niels Gerardus Versteijnen je Sloveniji zabil kar 15 golov, pri čemer je zapravil zgolj dva strela. Foto: Reuters
Nezaustavljivi Niels Gerardus Versteijnen je Sloveniji zabil kar 15 golov, pri čemer je zapravil zgolj dva strela. Foto: Reuters

V tem primeru bi Slovenija od 14. do 17. marca igrala v kvalifikacijski skupini s Španijo, Bahrajnom in Brazilijo, olimpijski nastop pa si priigrata najboljši dve ekipi.

Za konec še z Danci v torek

V prvem delu so Zormanovi varovanci trikrat slavili, premagali so Ferske otoke (32:29), Poljsko (32:25) in Norveško (28:27), v drugem delu pa doživeli dva poraza, najprej proti Švedski (22:28) in nato še proti Portugalski (30:33), ki sta oslabljeno slovensko reprezentanco postavili na realna tla.

Po obračunu z Nizozemci do konca prvenstva Slovence čaka le še dvoboj proti svetovnim prvakom Dancem, ki so do zdaj dobili vse tekme na prvenstvu.

Zorman proti Nizozemski zadovoljen z dvema točkama, ne pa z igro

Hamburg, Skupina II:


SLOVENIJA – NIZOZEMSKA 37:34 (19:13)

Slovenija: Cehte, Magruč in Horžen po 6, Vlah 5, Zarabec 4, Mačkovšek, Kodrin in Jovičić po 3, Dolenec 1;

Nizozemska: Versteijnen 15, Steins 6, Geenen 4, Kooij 3, ten Velde in Baijens po 2, Schagen in Stavast po 1.

Sedemmetrovke:1/2; 3/5
Izključitve: 6; 4 minute.


ŠVEDSKA - PORTUGALSKA 40:33 (19:15)
Pellas 10, Claar 6; M. Costa 8,Frade 7.

NORVEŠKA – DANSKA 23:29 (11:18)
Blonz 5; Lindberg, Gidsel in Pytlick po 5.


Zadnji krog:

Torek ob 15.30:
NIZOZEMSKA - PORTUGALSKA
Ob 18.00 (TV SLO 2/MMC):
SLOVENIJA - DANSKA
Ob 20.30:
NORVEŠKA - ŠVEDSKA

Lestvica: