V skupnem seštevku ima Halvor Egner Granerud več kot 400 točk naskoka pred drugim Markusom Eisenbichlerjem. Foto: EPA
V skupnem seštevku ima Halvor Egner Granerud več kot 400 točk naskoka pred drugim Markusom Eisenbichlerjem. Foto: EPA

Norveška, zibelka skakanja na smučeh, ima po devetih letih, ko je bil najboljši Anders Bardal, znova zmagovalca svetovnega pokala. Pred njima sta skupno razvrstitev osvojila še dva vikinga, Espen Bredesen in Vegard Opaas. V zahtevni in zaradi zdravstvene situacije zelo specifični sezoni je bil Granerud v boju za veliki kristalni globus razred zase. Ko je dominantno nizal zmage, je spominjal na šampionski zimi Petra Prevca ali Rjojuja Kobajašija. Decembra je postal prvi Norvežan s petimi zaporednimi zmagami, skupaj pa je do zdaj 11-krat skočil na najvišjo stopničko, s čimer je že izenačil rekord domovine nordijskega smučanja, ki ga (za zdaj) še drži Roar Ljoekelsoey.

V svetovnem pokalu se je prvič predstavil v sezoni 2015/16, največji uspeh do letošnje zime pa je bilo četrto mesto izpred dveh let v Saporu. Lansko sezono, ko je poletje predtem celo delal v vrtcu, ni veliko nastopal med elito, saj je priložnost dobil le na štiri tekmah, skupaj pa je zbral skromnih osem točk. Tudi poleti ni blestel, nato pa je sledila prava skakalna renesansa. Že začetek je bil udaren z dvema četrtima mestoma, nato pa mu je uspela imenitna serija petih zmag. "Neverjetno. Ne najdem besed. Skoki niso super, so popolnoma običajni, ampak so zelo konstantni," je med sezono navdušeno razlagal 24-letni šampion iz Osla.

Na 24 tekmah v letošnji sezoni je 11-krat premagal vso konkurenco. Foto: EPA
Na 24 tekmah v letošnji sezoni je 11-krat premagal vso konkurenco. Foto: EPA

Na nordijskem SP-ju "le" do ene medalje

Kot je dejal, so bili njegovi skoki najbolj konstantni. In to ves čas, potem ko so imeli vsi asi zadnjih let številne vzpone in padce, Granerud pa je, ko potegnemo črto pod sezono, skakal v svojem razredu. Manjkale so le zmage na vrhuncih sezone, ki jih je bilo v predolimpijski zimi več kot sicer. Med nizom petih zaporednih zmag je bilo na sporedu svetovno prvenstvo v poletih v Planici, kjer je za las izgubil boj s Karlom Geigerjem za naslov prvaka, a je nato Nemca prav tako v dramatičnem obračunu premagal na ekipni tekmi, kjer je Norveški priskakal tretjo zaporedno zlato medaljo. Na novoletno turnejo je prišel kot glavni favorit, toda že na nemškem delu je malenkost zaostal za pričakovanji, na avstrijskem pa ni bil konkurenčen za zlatega orla, tako da je seštevek turneje končal na četrtem mestu. Tretjič je zlati orel postal Kamil Stoch.

Toda v svetovnem pokalu je znova takoj ujel izjemen ritem in na 11 tekmah, ki so sledile pred svetovnim nordijskim prvenstvom, je še šestkrat zmagal, ko je tudi preprečil premierni zmagi Anžetu Lanišku in Boru Pavlovčiču. Skočil je še do ene zmage, toda zadnji preizkušnji pred odhodom v Oberstdorf v Rasnovu, ko je bil sicer najboljši, je bil zaradi nepravilnega dresa diskvalificiran. Vseeno je na Bavarsko odšel z dobro popotnico po zmagi na mešani ekipni tekmi in kot prvi favorit, toda tudi v Oberstdorfu se mu ni izšlo po načrtih. Tekmo na srednji skakalnici je po slabšem prvem preizkusu in odločnem napadu v finalu končal tik pod odrom za zmagovalce, zatem je bil del srebrne mešane zasedbe, nato pa je sledil šok, ki mu je preprečil nadaljevanje.

Pred Planico izolacija v Oberstdorfu

Sorodna novica Granerud ob koncu karantene: Planice se veselim že vse od decembra

Po okužbi s koronavirusom je predčasno končal šampionat, v izolaciji na Bavarskem pa je ostal do vsega nekaj dni pred planiškim zaključkom zime. Med karanteno v Oberstdorfu je, potem ko je bila odpovedana Raw Air turneja, Planica pa je od norveških tekem prevzela le organizacije posamične preizkušnje poletov, ki bi morala biti v Vikersundu, ostal brez možnosti lovljenja Prevčevega rekorda po številu zmag v eni sezoni. Je pa zato izvedel, da je predčasno postal skupni zmagovalec. "Ko sem prejel sporočilo, sem nemudoma planil v jok. Za mano so bili težki dnevi, ko pa sem dobil novico, da sem zmagovalec svetovnega pokala, je bilo neverjetno," je povedal za Nettavisen.

"Lani sem si postavil nemogoč cilj. Da mi je uspelo, je nerealno. Sezona je bila neverjetna. Izpolnile so se mi sanje, da postanem najboljši. Se mi zdi, da sem kot skakalna verzija Leicester Cityja (zmagovalec Premier lige v sezoni 2015/16, op. a.), čeprav je lažje dvigniti individualnega športnika kot celo ekipo," je pravnuk priznanega norveškega pisatelja Thorbjoerna Egnerja slikovito opisal šampionsko zimo. V Planici ne skače v skladu z letošnjo sezono. Prišel je praktično neposredno iz bavarske izolacije, kar se pozna, hkrati pa je psihološke posledice nedvomno pustil tudi grozljiv padec reprezentančnega kolega Daniela Andreja Tandeja. Na prvih dveh tekmah je enkrat ostal brez točk, drugič pa je bil 18., a svoje delo je v tej sezoni že opravil. Z odliko.