Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva. Foto: SVSD /dsap.si
Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva. Foto: SVSD /dsap.si

V znamenju novega zagona

Društvo avstrijsko-slovensko prijateljstvo Gradec je vabilo na svečano prireditev, pri kateri so slavili 25. obletnico delovanja. Povabilu na slavje so se odzvala tudi pobratena prijateljska društva iz Ljubljane in Maribora, s katerimi graška čezmejna organizacija tesno sodeluje. Prireditev je bila čisto v znamenju novega zagona društvenega delovanja.

Zaradi nepričakovane in tragične smrti dolgoletne predsednice Društva avstrijsko-slovensko prijateljstvo Gradec Ivanke Gruber je društveno delovanje za dve leti bilo zelo omejeno in brez vodenja. Letos pa je krmilo prevzela sodelavka graške univerze, profesorica Kasilda Bedenk, ki je že nekaj let bila aktivna kot članica, zdaj pa je kot predsednica uspešno organizirala svojo prvo veliko prireditev ob 25. obletnici graške organizacije.

Bedenk: „Sem vedno bolj ponosna“

Poleg kulturnikov in gospodarstvenikov so v Društvo avstrijsko-slovenskega prijateljstva v Gradcu včlanjeni tudi politični predstavniki. Že nekaj let v društvu sodeluje tudi štajerska deželna svetnica za izobraževanje in družbo Ursula Lackner (SPÖ), ki je osebno prišla čestitat ob jubileju.

Lackner: „Poznati je treba jezik soseda“

Jubilejne svečanosti v Gradcu se je udeležil tudi Janez Stergar, predsednik Kluba koroških Slovencev v Ljubljani, ki med seboj povezana prijateljstva društva v Avstriji in Sloveniji vidi tudi kot platformo za promoviranje manjšinskih pravic avtohtonih Slovencev na avstrijskem Koroškem in Štajerskem.

Stergar: „Boljše stanje Slovencev v Avstriji naš primarni interes“

Več o vsebini 25. obletnice Društva avstrijsko-slovensko prijateljstvo Gradec boste videli v nedeljo ob 13:30 minut v televizijski stalnici „Dober dan Koroška - Dober dan, Štajerska“ na mreži ORF 2.


Več na slovenci.orf.at