Dunaj. Foto: Bgabel@wikivoyage
Dunaj. Foto: Bgabel@wikivoyage

Iz republike in zamejstva

Na štirih različnih prizoriščih se bodo predstavili Cvetka Lipuš, Ana Pepelnik, Maja Haderlap, Davorin Lenko, Aleš Šteger, Goran Vojnović in Boris Pahor. Pri branjih med 26. in 29. aprilom na Dunaju gre za del pripravljalnih aktivnosti za Slovenijo kot častno gostjo na knjižnem sejmu v Frankfurtu. V avstrijsko prestolnico jih bodo pospremili tudi nekateri založniki in uredniki. Obisk pa so pri Javni agenciji za knjigo poimenovali „A propos Slovenija - novosti pri sosedih“.

Poezijo Lipuševe in Pepelnikove ter prozo Lenka bo v izvirniku in nemških prevodih mogoče slišati 26. aprila v priljubljeni knjigarni/kavarni Phil v središču mesta, Štegra pa bo na pogovoru ob izidu nemškega prevoda njegovega romana „Odpusti“ večer kasneje, 27. aprila, gostil kulturni center Alte Schmiede.

Pahor bo 28. aprila gost pogovornih večerov „Za stekleno zaveso“ v uglednem društvu Österreichische Gesellschaft für Literatur, ki je eno najstarejših v Avstriji. Z njim se bo pogovarjal nemški filolog, prevodni urednik njegovega romana „Nekropola“ in velik poznavalec njegovega opusa Thomas Poiss.

Dan kasneje, 29. aprila, bo sledil še pogovor z Vojnovićem in Haderlapovo v glavni dunajski knjižnici Hauptbücherei Wien, s prvim tudi o nemškem prevodu romana „Jugoslavija, moja dežela“.

Za jesen pa JAK v sodelovanju s Slovenskim kulturnim centrom v Avstriji (Skica) in Literaturhaus Wien napoveduje še dogodke, vezane na slovenski strip in grafični roman.

Povezava: Skica


Več na slovenci.orf.at