Brodet

Sestavine:
- 2 kosa škarpene brez glave ali 2 oradi
- 15 svežih sardel
- 2 pesti lignjev
- 10 školjk (klapavic)
- 15 kozic
- rumena čebula, glavica česna
- 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici moke
- pločevinka vloženega paradižnika
- sol, 1 dl vina, pol limone
- drobnjak, peteršilj

Narezano čebulo in česen prepražimo, dodamo vložen paradižnik, kuhamo 5 minut, nato grobo pretlačimo.

Vse ribe očistimo, večje ribe še narežemo na dva prsta debele kose.

V paradižnikovo juho najprej previdno položimo kose večjih rib, čez nekaj minut sardele, nato narezane lignje, školjke in na koncu še rake. Vsakokrat posodo narahlo potresemo, da se vsebina pomeša.

Prilijemo ribjo jušno osnovo, dodamo sok in rezine limone, in ko vse še enkrat zavre, je juha gotova.

Na koncu jo le še potresemo s peteršiljem in drobnjakom ter ponudimo s polento.


Polnjena trilja s polento

Sestavine:
- 1 kg trilje
- 100 g mandeljnov
- 1 jajce
- 100 g ostre moke
- 1 dl oljčnega olja
- 100 g češnjevih paradižnikov
- 100 g morskih špargljev
- figovi listi

Trilje očistimo lusk in drobovine. Previdno odrežemo glavo in ji odstranimo hrbtenico tako, da ostaneta oba fileja pritrjena na rep.

V posodi zmešamo mandlje in jajca. Po želji solimo. Z nadevom napolnimo trilje in jih povaljamo v ostri moki. Lahko uporabimo tudi koruzni zdrob.

Trilje na hitro popečemo na olivnem olju. Popečene trilje zavijemo v figov ali trtin list skupaj z češnjevim paradižnikom in morskimi šparglji.

Če nimamo listov, lahko naredimo mošnjiček iz peki papirja. Zavitke damo za 20 minut v ogreto pečico na 80 stopinj. Zraven postrežemo polento s kaprami in olivami.