Mlada špinača z jagodami in mladim sirom

Sestavine za dve osebi:
- 12 5g mlade špinače
- 50 g mladega kozjega sira
- 100 g jagod
- balzamični kis
- olivno olje
- pinjole

Špinačo operemo z mrzlo vodo, da ostane lepo hrustljava. Položimo jo na krožnik, dodamo kozji sir in na tanko narezane jagode. Pinjole prepražimo in jih dodamo špinači. Solato prelijemo z balzamičnim kisom in oljčnim oljem. Po želji solato še solimo.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Salmoreja juha z jagodami

Sestavine za štiri osebe:
- 5 zrelih paradižnikov
- 500 g jagod
- strok česna
- oljčno olje
- 8 rezin kruha
- beli vinski kis
- sol

Kruh narežemo na koščke in jih damo v vodo, da se dobro prepojijo.
Medtem narežemo paradižnik in jagode, na drobno sesekljamo česen in ga primešamo namočenemu kruhu.
Vse skupaj zmiksamo z mešalnikom, dodamo oljčno olje, kis in ščepec soli. Če so opazna paradižnikova semena, salmorejo precedimo skozi fino cedilo.

Salmorejo postrežemo hladno z nekaj kapljic oljčnega olja in rezinami jagod.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Ramstrek z jagodno salso

Sestavine za eno osebo:
- 300 g ramstka (goveji križ)
- 2 žlici oljčnega olja
- sol, poper
- 1 rdeča čebula
- 1 čili
- žlička rjavega sladkorja
- žlica kisa
- 100 g jagod

Meso postavimo iz hladilnika približno 30 minut pred pečenjem, da doseže približno sobno temperaturo. Obrišemo ga s papirnato brisačo in ga enakomerno popečemo na vroči ponvi.
Meso damo počivati za približno 10 minut.
Medtem nasekljamo čebulo. Iz čilijevega stroka odstranimo semena in ga prav tako nasekljamo. Jagode operemo, očistimo in narežemo na kocke.
Olje v ponvi, v katerem smo pekli meso, znova segrejemo in na njem podušimo koščke čebule in čilija. Dodamo sladkor in pustimo, da rahlo karamelizira. Zalijemo s kisom in kuhamo, dokler se ne naredi lepa omaka. Ponev odstavimo s štedilnika, počakamo da se nekoliko ohladi in dodamo na kocke narezane jagode. Solimo in premešamo.
Meso lahko narežemo na rezine in ga prelijemo z jagodno salso. Zraven lahko postrežemo solato po želji.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Jagodna pita v ponvici

Sestavine:
- 250 g svežih jagod
- sok 1 limone
- 1 jajce
- 185 g bele moke
- 55 g rjavega sladkorja
- 140 g belega sladkorja
- 125 g masla
- 120 ml pinjenca
- 120 g kremnega sira
- 1 žlička soli
- 1 žlička sode bikarbone
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta

Jagode očistimo in po dolgem narežemo na četrtinke. Zmešamo s sokom polovice limone.
Za testo zmešamo maslo, rjavi sladkor, polovico belega sladkorja, jajce, moko, vanilijo, sodo bikarbono in pinjenec. Dodamo jagode in vse skupaj damo v namaščeno litoželezno ponvico.
Zmešamo še kremni sir, preostanek belega sladkorja in limonin sok. Kremo z nožem vmešamo na površino testa.

Pečemo 30 minut na 180 stopinj celzija. Postrežemo kar v ponvici.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro