NA VRTU TVS1 SOBOTA OB 13.25, TVMB SOBOTA OB 18:30, PONOVITEV V PONEDELJEK OB 20.25

NA VRTU

mag. Irena Bedrač navrtu@rtvslo.si

S prispevki o zelenjadarstvu, cvetličarstvu in drevesničarstvu želimo na razumljiv način pomagati vsem, ki se ukvarjajo z vrtičkarstvom. Ob tem poskušamo upoštevati tudi vaše predloge, mnenja in vprašanja.

Napovednik za oddajo Na vrtu,  20. 6. 2015

 ZELIŠČNE POTI DUGEGA OTOKA 

120 zeliščarjev in ljubiteljev narave je zadnji majski teden preživelo med divjimi rastlinami Dugega otoka. Pravijo, da ga je takrat najbolje obiskati. Konec pomladi sonce ravno prav greje, ker še ni poletne pripeke, pa rastlinje bujno raste. Pogumnejšim je maja toplo tudi morje.  
Ime tega – po velikosti sedmega največjega hrvaškega otoka – ni naključno. Dugi otok je dolg skoraj 45 kilometrov. Na delu, kjer je najožji, je širok nekaj čez kilometer, v naravnem parku Telašćica, kjer je najširši, pa skoraj 5 kilometrov. Svoje današnje ime je dobil v srednjem veku.  
Z zeliščarji smo na naravnih rastiščih nabirali sredozemska zelišča in pripravili naravno kremo. Izvedeli smo tudi zgodbo tisočletje stare olje. 

 

 

 

  

Povezane galerije

Arhiv preteklih oddaj

 • Na vrtu

  27. 6. 2015
  Št. ogledov: 211

  1. Z MALČKO O GOJENJU KROMPIRJA IN FIŽOLA Pravijo, da že dva srednje velika krompirja potešita lakoto, pri tem je dobro, da krompir pečemo, kuhamo in pojemo kar z lupino vred. Če nam krompir pri kuhanju razpade, smo ga pri gojenju preveč pognojili z dušikom. Tudi fižol nas dobro nasiti. Nizki stročji fižol sadimo do konca avgusta, visokega do začetka julija. Številne sorte visokega fižola so občutljive za dolžino dneva in v daljših, vročih poletnih dneh ne zacvetijo, temveč cvetenje prestavijo na nekoliko hladnejše dni v avgustu. 2. PRIPRAVA RIBEZOVEGA SOKA IN ČEŠNJEVE MARMELADE PO STAREM RECEPTU Vroče steklenice ribezovega soka Francka zavije v časopisni papir in debelo krpo, brisačo ali odejo. Tako zavite jih pusti vsaj en dan. Francka je letos skuhala tudi veliko češnjevega džema, saj je češnja na vrtu bogato obrodila. Džem pripravi po preprostem receptu. Češnje razkoščiči in jih kuha pol ure. Nato trem kilogramom češenj doda kilogram želirnega sladkorja in počasi kuha še 5 minut. 3. VRTNICE MILANA LOVRENČIČA Junija svoje cvetove široko razprejo tudi vrtnice, ki v rožniku s številčnostjo cvetov, vonjem in barvno pisanostjo kraljujejo na vrtovih. Vsak ljubitelj vrtnic ima svojo najljubšo. Milanu Lovrenčiču, ki smo ga obiskali na njegovem posestvu v Polenšaku, je najbolj pri srcu svetlo rožnata vrtnica…

 • Na vrtu

  20. 6. 2015
  Št. ogledov: 348

  1. V PLETENO KOŠARO SADIMO ZAČIMBNICE Sebastjan Lipar v košaro, ki jo je naredil pozimi, posaja začimbnice. 2. Z GAIO NA OBISKU PRI MARIJI TROŠT Klub Gaia je tokrat obiskal Marijo Trošt v Vipavi. Sprehodili so se med njenimi vrtnicami, ob tem svetovali, kako rastlinam pomagati, da bi čim manj zbolele za črno listno pegavostjo. 3. VRTNI NASVET: LIMONIN SOK PROTI KLOPOM Sebastjan svetuje, da se pred odhodom v gozd namažete z en dan staim limoninim sokom. Ta baje odganja klope... 4. ŠTRUKLJI Z DROBNJAKOM Sebastjan je v košaro posadil tudi drobnjak. Tega je Bernardka narezala v maso za tradicionalne štajerske štruklje.

 • Na vrtu

  13. 6. 2015
  Št. ogledov: 295

  1. MED BRANIKINIMI VRTNICAMI V BRUNŠVIKU Pred dnevi odprtih vrat smo obiskali znano ljubiteljico narave in cvetja Branko Gregorinčič v Brunšviku. Sprehodili smo se po njenem vrtu, kjer zdaj najbolj cvetijo vrtnice. 2. ZDRAVILNA MOČ ČEBEL Lojzeta Sajevica smo v oddaji Na vrtu spoznali lani poleti. Takrat nas je pričakal pred vrtno uto, ki jo je iz starega lesa naredil sam. Že takrat nam je povedal, da ga – poleg tega, da vestno zbira in ohranja starine, veseli čebelarjenje. Pred meseci je kupil stoletje star čebelnjak, ki ga je obnovil. Ta je zdaj namenjen tudi ljudem... 3. NA MARININEM BREGU Tudi pri Marini cvetijo vrtnice. Nabrala je najbolj dišeče cvetove in skuhala marmelado. Posušene listice dišečih vrtnic je zdrobila in posula v model za izdelavo kopalnih kroglic.

 • Na vrtu

  6. 6. 2015
  Št. ogledov: 334

  1. V PLETENO KOŠARO SADIMO ZAČIMBNICE Sebastjan Lipar v košaro, ki jo je naredil pozimi, posaja začimbnice. 2. Z GAIO NA OBISKU PRI MARIJI TROŠT Klub Gaia je tokrat obiskal Marijo Trošt v Vipavi. Sprehodili so se med njenimi vrtnicami, ob tem svetovali, kako rastlinam pomagati, da bi čim manj zbolele za črno listno pegavostjo. 3. VRTNI NASVET: LIMONIN SOK PROTI KLOPOM Sebastjan svetuje, da se pred odhodom v gozd namažete z en dan starim limoninim sokom. Ta baje odganja klope... 4. ŠTRUKLJI Z DROBNJAKOM Sebastjan je v košaro posadil tudi drobnjak. Tega je Bernardka narezala v maso za tradicionalne štajerske štruklje.

 • Na vrtu

  30. 5. 2015
  Št. ogledov: 662

  1. PREDELAVA V KOMPOST Novembra smo na vrtu Trajčeta Nikoloskega pripravili kompostni kup, v katerega smo dodali hlevski gnoj in kalifornijske deževnike. Januarja smo naredili še drugi kompostni kup, vanj smo dodali odpadke iz gospodinjstva (tudi lupine citrusov) in mikroorganizme. Oba kupa smo pokriti, v tem tednu pa odprli, da primerjalno preverimo, kako so se organske mase predelale v kompost. 2. POLETNA ZASADITEV GROBA S TRAJNICAMI Sebastjan Lipar je z ožje nagrobne grede odstranil nekaj trajnic in enoletnic, ki jih je nadomestil s trajnicami, primernimi tako za toplejše dni kot za dlje trajajoč nasad. 3. SPREHOD PO OTOKU MAINAU - OTOKU CVETJA

 • Na vrtu

  23. 5. 2015
  Št. ogledov: 521

  1. OZELENITEV TERASE JOŽETA PLEČNIKA LJUBLJANA Okrog 50 m2 veliko teraso ob zgornjem nadstropju ljubljanske Gimnazije Jožeta Plečnika so že pred nekaj leti želeli preurediti v zelen, cvetoč in uporaben del šole. Da bo ozelenitev zjutraj senčne, popoldne pa zelo sončne terase mogoče uresničiti, so ugotovili lani jeseni, ko jim je pomoč ponudilo podjetje Knaufinsulation. Z njihovimi zelenimi kockami, ki zadržujejo vlago, naj bi rastline v visokih gredah prenesle tudi vroče poletne popoldneve. Načrt za ozelenitev terase so pripravili krajinski arhitekti društva Pazi!Park, vrtnarsko pomoč, semena in posode pa je prispevala Semenarna Ljubljana. Visoke grede in police na terasi so dijaki s pomočjo krajinskih arhitektov in učiteljev v začetku aprila naredili sami – iz palet in desk. Nekaj dni kasneje so vanje in v lonce posadili okrasne rastline in zelenjadnice. Te so se do sredine maja že dobro razrasle, ostal je le še bor. 2.STROKOVNJAK SVETUJE Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne ratline svetuje, kako prirpaviti in uporabljati pripravke iz koprive, njivske preslice, česna in aminokislin. 3. DREVESA PO SANACIJI Tako cvetoč je bil visoko debelni sadovnjak v Veliki Pirešici konec aprila. Sadna drevesa je lani precej poškodoval žled, nekatera pa so imela še večje ali manjše rane, ki so nastale v neurjih ali po neustrezni rezi. Irena Rotar in Slavko Turšič sta nekaj sosedovih jablan sanirala, druge je kasneje sosed sam.

 • Na vrtu

  16. 5. 2015
  Št. ogledov: 505

  1. OZELENJEVANJE GIMNAZIJSKE TERASE Sredi aprila so nas čakali na Plečnikovem trgu sredi Ljubljane: profesorica biologije Darja Silan ter krajinska arhitekta Sara Čok in Luka Vidic. Od spodaj se ne vidi, da bo terasa tamkajšnje gimnazije kmalu zelena. Načrt za ozelenitev terase je pripravila skupina krajinskih arhitektov Pazi!park, nad projektom pa je – in še vedno – budno bedi učiteljica Darja. Terasa je v najvišjem nadstropju šole, dostop do nje pa je kar skozi okno… 2. NA MARININEM BREGU Marina Kodba je na ozelenjen breg tokrat povabila prijateljico Tajdo Jamšek, ki jo je prosila, da nabere smrekove vršičke, medtem ko je sama poiskala poškodovano smreko, s katere je postrugala smolo. Smrekovi vršički so izreden vir vitamina C, iz njih smo prirpavili smuti, jih posuli s sladkorjem in medom, za obolela mesta pa stopili smolo in jih dodali čebelji vosek.

 • Na vrtu

  9. 5. 2015
  Št. ogledov: 562

  1. UPORABA BIOOGLJA NA VRTU Slavko Turšič in Irena Rotar sta na Poligonu sonaravnih vrtvo v Veliki Piršici naredila primerjalni poskus. Eno gredo sta obogatila z bioogljem, ki sta mu primešala koprivino in gabezovo gnojevko ter komopostni čaj. Drugi sta dodala kompost in plast humusa. Na gredi sta posejala oves, ajdo, bob in grah. 2. Z GAIO NA OBISKU Strokovnjak kluba Gaia Vanes Husić je torkat obiskal članico kluba Majdo Šišernik Predik na Koroškem. Dogradila sta visoko gredo in nanjo posadila mesani posevek. 3. LESNATA POTONIKA ŠTEFKE KOLARIČ Najlepši pogled na Štefkino lesnato potoniko je z daljše terase v prvem nadstropju njihove hiše. Tam zares vidimo, kako široka je in koliko rumenih cvetov ima. Lani so jih našteli 150, letos jih je tudi toliko. Lesnate potonike so novejše vrte rastline, nastale so s križanjem olesenelih vrst iz narave. Starejše rastline ne marajo presajanja, uživajo pa na sončnim mestih. Če so čez dan občasno zasenčene, se podaljša cvetenje.

 • Na vrtu

  2. 5. 2015
  Št. ogledov: 617

  1. UREJANJE VRTA V ZGORNJI KUNGOTI Lani jeseni je Sebastjan začel urejati okrasni vrt ob novejši enodružinski hiši v Zgornji Kungoti. Vrt skupaj meri 650 m2, gredice pri vhodu so ravne, za hišo imajo naklon. Oktobra je Sebastjan urejal manjšo gredo pri vhodu. Z nje je najprej odstranil že posajene rastline in posode. Tik pred zimo je Sebastjan ponekod odstranil staro živo mejo in posadil mlade kleke. Marca je sledila pomladitvena rez robinij, pod katerimi se lastnika vrta Andreja in Jürgen, poleti skrijeta pred pripeko. Aprila, ko je pomlad ozelenila okolico, se je Sebastjan lotil še druge, večje grede pred vhodom. 2. VRTNI NASVET Slavko Turšič pripravlja rmanov čaj, ki rastline krepi po toči in pospešuje celjenje rastlinskih ran. 3. ZELIŠČARSKI TEDEN NA DUGEM OTOKU Ne spreglejte tudi povabila na zeleščarski teden na Dugem otoku na Hrvaškem. Gledakca ali gledalko vabimo zraven. Prej je treba pravilno odgovoriti na nagradno vprašanje in imeti nekaj sreče pri žrebu.

 • Na vrtu

  25. 4. 2015
  Št. ogledov: 683

  1. ZNOVA NA VRT DVORCA PRAGERSKO Ko smo pred letom začeli pomlajevati vrt 500 let starega dvorca Pragersko, nismo vedeli, da je pred nami toliko presenečenj. Osnovo vrta na desni strani vhoda, nad katerim je freska s svetim Jurijem, tvorijo češminova živa meja, španski bezeg, magnolija, vajgelija, japonska šipek in kutina, grmi hortenzije in pušpan. Zgornji mejni rob vrta je prerasla rumeno cvetoča japonska kerija, na nekoč mogočnem vodnjaku so bile posode z netreski in drugimi sukulenti. Ko je Vojko jeseni z opečnate ograje odstranil bršljan, smo našli stara kovinska vrata, ki povezujejo okrasni vrt s parkom za dvorcem. Takrat smo se odločili, da pod vrati speljemo pot. Pred dvema tednoma smo se znova odpravili na vrt dvorca Pragersko… 2. GOJENJE ZELENJAVE NA BALKONU V rubriki Strokovnjak svetuje s plodovkami zasajamo večje glinene posode. Na kaj moramo paziti pri vzgoji zelenjavnega vrta na pokritem balkunu?

Več oddaj si lahko ogledate na RTV4D.