NA VRTU TVS1 SOBOTA OB 13.50, TV MB SOBOTA OB 18:30, PONOVITEV V SREDO OB 20.00

NA VRTU

mag. Irena Bedrač navrtu@rtvslo.si

S prispevki o zelenjadarstvu, cvetličarstvu in drevesničarstvu želimo na razumljiv način pomagati vsem, ki se ukvarjajo z vrtičkarstvom. Ob tem poskušamo upoštevati tudi vaše predloge, mnenja in vprašanja.

 

 

 

ODDAJA NA VRTU   14.10.2017

 

1. NA DAVORJEVEM VRTU JESENI Na Davorjem vrtu oktobra še rastejo črna redkev, rdeča pesa, por, koleraba, zelje, radič, v rastlinjaku še zorijo plodovke. Poleti je bil vrt pokrit s slamo, ki jo je Davor umaknil takoj po prvem jesenskem nalivu, saj izsušena tla niso prepuščala vode. Nekaj težav so letos povzročile tudi strune, ki jih lahko odpravimo tudi z gnojenjem z dušikom in kalcijem.

 

2. VZDRŽEVANJE ŠKARIJ Pred jesensko oskrbo živih mej, sadnega drevja in okrasnih grmovnic, je treba poskrbeti tudi za primerno vzdrževanje motornih škarij; preveriti filter, svečko, doliti mešanico in naoljiti rezilo.

3. V NASADU KAKIJEV Strokovnjak kluba Gaia je tokrat obiskal člana Mira Kerševana na Goriškem. V nasadu kakijev so plodovi ravno začeli zoreti. Kako jih pravilno pobrati, še prej pa osvetliti, in kako jeseni poskrbeti za drevo, da bo zdravo in dobro rodilo tudi prihodnje leto, je bila tema tokratnega obiska.

 

4. IZ POLETNEGA V JESENSKI NASAD Če ste sezonske rastline poleti kombinirali s trajnicami, lahko zdaj del nasada ohranite in ga dopolnite s prezimnimi rastlinami. Tako smo storili v Vrtnarstvu Tement, poletni mešani nasad smo preobrazili v jesenskega.

 

 

 

  

Povezane galerije

Arhiv preteklih oddaj

 • Na vrtu

  14. 10. 2017
  Št. ogledov: 192

  1. NA DAVORJEVEM VRTU JESENI Na Davorjem vrtu oktobra še rastejo črna redkev, rdeča pesa, por, koleraba, zelje, radič, v rastlinjaku še zorijo plodovke. Poleti je bil vrt pokrit s slamo, ki jo je Davor umaknil takoj po prvem jesenskem nalivu, saj izsušena tla niso prepuščala vode. Nekaj težav so letos povzročile tudi strune, ki jih lahko odpravimo tudi z gnojenjem z dušikom in kalcijem. 2. VZDRŽEVANJE ŠKARIJ Pred jesensko oskrbo živih mej, sadnega drevja in okrasnih grmovnic, je treba poskrbeti tudi za primerno vzdrževanje motornih škarij; preveriti filter, svečko, doliti mešanico in naoljiti rezilo. 3. V NASADU KAKIJEV Strokovnjak kluba Gaia je tokrat obiskal člana Mira Kerševana na Goriškem. V nasadu kakijev so plodovi ravno začeli zoreti. Kako jih pravilno pobrati, še prej pa osvetliti, in kako jeseni poskrbeti za drevo, da bo zdravo in dobro rodilo tudi prihodnje leto, je bila tema tokratnega obiska. 4. IZ POLETNEGA V JESENSKI NASAD Če ste sezonske rastline poleti kombinirali s trajnicami, lahko zdaj del nasada ohranite in ga dopolnite s prezimnimi rastlinami. Tako smo storili v Vrtnarstvu Tement, poletni mešani nasad smo preobrazili v jesenskega.

 • Na vrtu, izobraževalno-svetovalna oddaja TV Maribor

  7. 10. 2017
  Št. ogledov: 372

  1. IZKOP JAKONA IN TIGROVIH OREŠČKOV Jernej Mazej goji na vrtu v Ljubiji nad Mozirjem manj znane zelenjadnice in gomoljnice. Nedavno je izkopal nizkokalorične gomolje jakona, rastline, ki izvira iz območja Andov. Poleg teh velikih gomoljev je iz zemlje pobral še drobne tigrove oreščke. Iz njih je pripravil špansko nacionalno pijačo horchata. 2. BOLEZNI IN POMLAJEVANJE KAKTUSOV Čeprav so povečini obdane z bodicami, jih drobne žuželke kljub temu napadejo. Kako na sočnicah prepoznati ožig, posledice volnatih uši in rdečega pajka in kako pri tem ravnati, smo izvedeli pri Zvonetu Rovšku. 3. OKROGLE OBLIKE V CVETLIČARSTVU Osnove geometrijske oblike so tudi osnove oblike pri oblikovanju šopkov, aranžmajev, dekoracij. V cvetličarski abecedi predstavljamo najpogosteje uporabljeno obliko - okroglo.

 • Na vrtu, izobraževalno-svetovalna oddaja TV Maribor

  30. 9. 2017
  Št. ogledov: 372

  V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed. Vabljeni k ogledu! navrtu@rtvslo.si

 • Na vrtu

  23. 9. 2017
  Št. ogledov: 483

  Čajote, patišonske, ameriške borovnice in čiliji so teme tokratne oddaje Na vrtu. Svetlo zelene, bodičaste ali buče z gladko lupino, smo pobirali z brajd blizu Gornje Radgone. Iz njih smo pripravili številne jedi, gledalcem pa pokazali, kako lahko vzgojijo svojo sadiko čajote. Blizu Ljutomera smo z ekipo vlagali buče patišon, druge sorte pa shranjevali v klet. Jeseni sadimo tudi ameriške borovnice, kakšno prst potrebujejo ter kdaj in kako jih rezati, smo izvedeli od Boštjana Kren, ki se z ameriškimi borovnicami ukvarja že več kot 25 let. Kompaktne grme, ki jih ne napadajo ne škodljivci niti bolezni, naredijo tudi čiliji. Udeležili smo se festivala čilijev v Šmarju pri Jelšah, tekmovanje v pokušini najbolj pekočih čilijev pa opazovali za kamero. Vabljeni k ogledu! navrtu@rtvslo.si

 • Na vrtu

  16. 9. 2017
  Št. ogledov: 461

  Visoke poletne temperature, v zadnjih tednih pa dež in hladne noči, so povzročili, da so številni vrtičkarji letos manj zadovoljni s pridelkom. Da bi podrobneje izvedeli, kako so vremenski pojavi vplivali na rastline in predvsem, da bi izvedeli, kako jim pri nenadnih spremembah pomagati, smo pred kamero povabili Mišo Pušenjak. Obiskali smo tudi gledalko Olgo iz okolice Celja. Pridelek je na ogled postavila kar na domači razstavi in nam pripravila krompirjeve rožice.

 • Na vrtu

  9. 9. 2017
  Št. ogledov: 602

  1. DOZORELA JE ARONIJA Na posestvu Ratajc v Ložnici Marina Kodba in Polona Ratajc nabirata črne plodove aronije, jagodičevja, ki izvira iz Severne Amerike in ga cenimo zaradi visoke vsebnosti antioksidantov. Iz črnih jagod bosta pripravili kremo za obraz, ki jo lahko tudi jemo, in liker. 2. Z GAIO NA OBISKU V tokratni rubriki je strokovnjakinja kluba Gaia obiskala članico Marijo v Mavčičah. Njeni balkoni so se poleti lesketali v pisanih odtenkih gomoljnih begonij. Prve begonije je Marija kupila, kasneje pa je tiste, ki so ji bile najbolj všeč in so bile - kolikor je mogoče - odporne na bolezni, tudi razmnožila. Danes shranjuje gomolje skoraj vseh, ki ji s svojimi cvetovi še bolj obarvajo poletje. 3. STROKOVNJAK SVETUJE Nasvet zbiratelja kaktusov Zvoneta Rovška o tem, kako oskrbovati kaktuse ob prehodu s poletja v jesen in jih pripraviti na prezimovanje.

 • Na vrtu, izobraževalno-svetovalna oddaja TV Maribor

  2. 9. 2017
  Št. ogledov: 445

  1.PARADIŽNIK ZA VSAK OKUS Paradižnik so iz Srednje in Južne Amerike, po svetu so jih konec 15. stoletja razširili španski zavojevalci. Takrat so bili plodovi majhni kot češnje in rumeni. Rdeči so se v Evropi pojavili stoletje kasneje. Se pa s križanjem pojavljajo vedno nove sorte paradižnika. Na vrtovih težko preizkusimo, kako se katera obnese, saj nas običajno zanima le čim bogatejši pridelek na čim manjšem prostoru. Jan Munda je zato nekatere novosti predstavil v vrtnariji Bensa v Mariboru. 2. PAPRIKA ZA POLETNE JEDI Paradižnik in paprika sta sorodnika, oba prihajata iz širše družine razhudnikov, pa tudi na naših vrtovih ju sadimo kot neločljiva predstavnika plodov iz srednje in južne Amerike. Obema je letošnje poletje ustrezalo, plodov je dovolj, da iz njih pripravimo številne poletne jedi. Nekaj nasvetov, kako pripraviti kakšno jed, nam je zaupal Hrane Kocić iz Šempetra v Savinjski dolini. 3. VRTNI NASVET Kako pomiti posodo, ne da bi zapustili družbo in se premaknili h kuhinjskemu koritu... in kako pri tem vključiti še otroke? 4. KAKTUSI ZA POSEBNE LJUDI Zvone Rovšek iz Litije zbira in goji kaktuse že več kot 30 let. V prilagojenem rastlinjaku ima vsaj 4 tisoč vrst. Pravi, da ga ukvarjanje s kaktusi umirja, njihovo cvetenje pa polepša tudi deževne poletne dni.

 • Na vrtu

  26. 8. 2017
  Št. ogledov: 406

  1. SHRANJEVANJE ZELIŠČ Na zeliščnem vrtu, ki sta ga Karmen Podlesnik Marčič in Sebastjan Lipar uredila in zasadila junija, zeli in začimbnice dobro uspevajo. Kako shraniti zdravilne rastline, da bi jih čim bolje in čim dlje uporabljali... 2. ŠE SE SLADKAJMO Z BOROVNICAMI Pri Martini Plohl Krevh so prve grme ameriških borovnic posadili pred 25 leti, danes so ti grmi visoki več kot dva metra in pol in še vedno dobro obrodijo. Tudi letošnja pozeba jim ni storila hujšega, mladi in starejši člani družine še že ves avgust sladkajo z modrimi plodovi. Američani rečejo borovnicam tudi jagode za možgane in zdravje. Borovnice spadajo namreč med superživila; upočasnjujejo staranje, izboljšujejo krvni obtok in zavirajo strjevanje krvi, izboljšujejo vid ter zmanjšujejo možnosti za razvoj Alzheimerjeve bolezni in demence, pa tudi raka. 3. JEDI Z LUBENICAMI Ali ste že pokusili lubenične prigrizke s prleško tunko? Pa lubenični sorbet, lubenično solato ali fermentirane lubenice, kjer konzerviramo lupino plodov? Te posebne lubenične dobrote spoznavamo z Anko Alt, ki lubenice dobro pozna, saj jih goji v dobri prleški zemlji.

 • Na vrtu, izobraževalno-svetovalna oddaja TV Maribor

  19. 8. 2017
  Št. ogledov: 725

  V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed. Vabljeni k ogledu! navrtu@rtvslo.si

 • Na vrtu

  12. 8. 2017
  Št. ogledov: 513

  V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed. Vabljeni k ogledu! navrtu@rtvslo.si

Več oddaj si lahko ogledate na RTV4D.