NA VRTU TVS1 SOBOTA OB 13.25, TVMB SOBOTA OB 18:30, PONOVITEV V PONEDELJEK OB 20.25

NA VRTU

mag. Irena Bedrač navrtu@rtvslo.si

S prispevki o zelenjadarstvu, cvetličarstvu in drevesničarstvu želimo na razumljiv način pomagati vsem, ki se ukvarjajo z vrtičkarstvom. Ob tem poskušamo upoštevati tudi vaše predloge, mnenja in vprašanja.

Napovednik za oddajo Na vrtu,  14. 11. 2015

ITA BANANOVCA 
Banane pri nas na prostem ne dozorijo. Ko rastlina odraste, preneha poganjati nove liste in energijo usmeri v cvetenje in plodove. Ker se to po navadi zgodi po toplem poletju, hladnejši dnevi prekinejo razvoj plodov. Bananovce je treba pred zimo zaščititi. Sebastjan Lipar je prijateljici Brigiti pomagal zaščititi njeno rastlino, pri tem sta uporabila kar liste, ki sta jih prej dorezala, žagovino, slamo in kopreno. 


2. SAJENJE SADNEGA DREVJA 

Med sadnim drevjem pri nas najraje sadimo jablane. Jabolk pri nas pridelamo dvakrat več kot jih pojemo, sledijo hruške, breskve in nektarine pa češnje in slive. Sadno drevje pogosto sadimo tudi na manjše vrtove hiš v urbanih okoljih, pri tem moramo paziti, da izberemo sadike na šibki podlagi. 


3. O MURDANIJI OZIROMA PEKINŠKI TRAVI 
V kitajski tradicionalni medicini murdannio loriformis uporabljajo pri zdravljenju raka v zgodnjem stadiju, vnetjih grla, prehladih, pljučnici in gripi. Dokazano je predvsem njeno protivnetno delovanje. Z Rajnholdom Vavro smo pripravili potaknjence murdanije, ti se bodo ob primernih pogojih kmalu ukoreninili. Rastlino pozimi hranimo v prostoru, kjer ni nižje od desetih stopinj Celzija, rada ima dovolj vlage in zmerno svetlobo. Sveže lističe dodajamo v solate, kruh, posušene med kosmiče. 

 

  

Povezane galerije

Arhiv preteklih oddaj

 • Na vrtu

  21. 11. 2015
  Št. ogledov: 235

  V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed. navrtu@rtvslo.si

 • Na vrtu

  14. 11. 2015
  Št. ogledov: 298

  1. ZAŠČITA BANANOVCA Banane pri nas na prostem ne dozorijo. Ko rastlina odraste, preneha poganjati nove liste in energijo usmeri v cvetenje in plodove. Ker se to po navadi zgodi po toplem poletju, hladnejši dnevi prekinejo razvoj plodov. Bananovce je treba pred zimo zaščititi. Sebastjan Lipar je prijateljici Brigiti pomagal zaščititi njeno rastlino, pri tem sta uporabila kar liste, ki sta jih prej dorezala, žagovino, slamo in kopreno. 2. SAJENJE SADNEGA DREVJA Med sadnim drevjem pri nas najraje sadimo jablane. Jabolk pri nas pridelamo dvakrat več kot jih pojemo, sledijo hruške, breskve in nektarine pa češnje in slive. Sadno drevje pogosto sadimo tudi na manjše vrtove hiš v urbanih okoljih, pri tem moramo paziti, da izberemo sadike na šibki podlagi. 3. O MURDANIJI OZIROMA PEKINŠKI TRAVI V kitajski tradicionalni medicini murdannio loriformis uporabljajo pri zdravljenju raka v zgodnjem stadiju, vnetjih grla, prehladih, pljučnici in gripi. Dokazano je predvsem njeno protivnetno delovanje. Z Rajnholdom Vavro smo pripravili potaknjence murdanije, ti se bodo ob primernih pogojih kmalu ukoreninili. Rastlino pozimi hranimo v prostoru, kjer ni nižje od desetih stopinj Celzija, rada ima dovolj vlage in zmerno svetlobo. Sveže lističe dodajamo v solate, kruh, posušene med kosmiče.

 • Na vrtu

  7. 11. 2015
  Št. ogledov: 354

  1. SHRANJEVANJE KIVIJEV Marjan Kogelnik z Raven na Koroškem pravi, da je bila letošnja letina kivijev rekordna. Plodove pri shranjevanju sortira, loči jih na drobne, plodove srednje velikosti in tiste največje. Kivije je treba pobrati, preden pomrznejo ob močnejši slani, po navadi je to od sredine oktobra do prve polovice novembra. Sok v kivijih namreč zmrzuje pri temperaturi od minus stopinje in pol do dveh stopinj Celzija. Delno omehčane ali poškodovane plodove izloči. 2. VRTNI NASVET Slavko Turšič je biodinamik. Jeseni odpadlega listja ne pograbi, temveč ga poškropi s pripravkov po Marii Thun. 3. VRTNICE NA NIZOZEMSKEM Nizozémska je še vedno evropska in svetovna cvetlična prestolnica, cvetlična borza v Aalsmeru pa največja tovrstna borza na svetu. Na njej letno prodajo tudi 3,3 bilijone vrtnic, bilijon je, saj veste, milijon milijonov, od tega jih le 15 odstotkov vzgojijo sami, preostale rastejo v afriških državah, predvsem Keniji in Etiopiji. Leta 2000 se je z vrtnicami na Nizozemskem ukvarjalo 765 podjetij, lani le še 142. Med večjimi je podjetje Nolina v Woubruggu v pokrajini Južna Holándija. Letno pri njih zraste 9 milijonov lončnih in milijon vrtnic, ki jih sadimo na prosto.

 • Na vrtu

  31. 10. 2015
  Št. ogledov: 370

  1. RAZLIČNOSTI OKRASNIH TRAV Ko številnim grmovnicam jeseni že pojenjajo cvetovi, listi pa postajajo vse bolj rjavi in odpadajo, nas z zelenimi, rjavimi in zlatimi odtenkih navdušujejo okrasne trave. Te spadajo med trajnice, ki na vrtu naj ne bi manjkale, pa naj bodo posajene posamično ali kot del okrasnih zasaditev. S svojimi tankimi stebli, listi in bogatimi socvetji razbijajo stroge zasaditvene oblike, na vrt pa vnašajo nagajivo eleganco in milino. Spoznavamo trstikovce, proso, sorgastrume, rušnate masnice, rdečelistno imperato, perjanke, bilnice in še in še... 2. JESENSKA DELA V ROZARIJU BOTANIČNEGA VRTA V PIVOLI Jeseni je nekaj opravil treba opraviti tudi pri vrtnicah. Janez Pived iz Botaničnega vrta Univerze v Mariboru v Pivoli priporoča, da mlajše in občutljivejše vrtnice pred zimo zaščitimo, tako so storiti tudi pri njih. Pri tem je treba pokriti predvsem koreninski vrat do višine stebla, kjer bodo spomladi novi poganjki. Spodnji del rastline lahko preprosto zagrnemo z zemljo, ga obdamo s slamo, suhim listjem ali smrečjem. 3. KRIZANTEME NEKOLIKO DRUGAČE Kratek nasvet in ideja, kako lončni krizantemi dodati nekaj cvetov hortenzij in popestriti vhod pred hišo...

 • Na vrtu

  24. 10. 2015
  Št. ogledov: 478

  1. KISANJE ZELJA Sebastjan Lipar z Malčko Kuk kisa zelje. Najprej sta ga naribala na tanke rezance, osolila, dodala cel poper in lovorjev list. Nato sta zelje dala v plastično vrečko in kad ter ga pretlačila. 2. NA MARININEM BREGU Zelje je glavna tema tudi Marine in njene gostje Saše. Marina zelje uporablja v domačem zdravilstvu in kozmetiki - priporoča zeljeve obkladke in zeljevo masko za obraz, dekolte ali roke... Saša pa je s seboj prinesla že delno dušeno zelje za zeljevo musako. 3. NASVET PROTI RDEČIM POLŽEM Majda Ortan je proti rdečim polžem razvila agrohomeopatski pripravek, ki je dovoljen v ekološki pridelavi, po njegovi uporabi ni karence. Pomembno je, da ga uporabite vsaj 4 ure pred dežjem, z njim pa lahko poškropite vrt do začetka zime. Zakaj zdaj? Ker se jeseni polži najitenzivneje parijo.

 • Na vrtu

  17. 10. 2015
  Št. ogledov: 502

  1. O DODATKIH ZA SUBSTRATE Ko z vrtov poberemo še zadnje plodovke in vrtnine, ki ne prezimijo, že premišljujemo, kako pripraviti zemljo na novo sezono. Če tla gnojimo s hlevskim gnojem, ga dodajamo jeseni, da se do pomladi predela. Že pripravljene dodatke, ki bogatijo prst ali izboljšujejo njeno strukturo, po navadi vnašamo v tla spomladi, ne bo pa narobe, če že zdaj spoznamo nekaj osnovnih dodatkov in njihovo delovanje. Spoznavamo delovanje komposta, biooglja, vulkanskega plovca, lesnih vlaken, diatomita, zeolita in perlita. 2. NAGROBNA ZASADITEV IN ARANŽMA Sebastjan je za grob pripravil aranžma iz belih krizantem, kalikarpe in socvetij trav. Postavil ga je na grob, ki ga je zasadil s še cvetočimi trajnicami v nežnejših barvnih odtenkih. 3. TESTENINE Z ZELJEM Ob koncu oddaje dušimo sveže, na kocke narezano zelje. Z njim bomo popestrili polnozrnate testenine.

 • Na vrtu

  10. 10. 2015
  Št. ogledov: 545

  1. O POKROVNIH TRAJNICAH V vrtnariji Trajnice Golob Klančič smo spoznavali pokrovne trajnice. Te so nižje rasti, praviloma zrastejo do 30 centimetrov visoko, večina se šopasto razrašča, vse pa – kot pove ime – pokrivajo tla. Sadimo jih od sredine septembra do zime. V predelih z milejšimi zimami, kjer zemlja ne zmrzne, tudi takrat … 2. GUME ZA IZBOLJŠANJE STRUKTURE TAL V rubriki Strokovnjak svetuje ddr. Ana Vovk Korže svetuje, kako s pomočjo gum in zelene mase v kratkem izboljšamo strukturo zbitih tal. 3. DESTILACIJA ŽAJBLJA Na Marininem bregu se je žajbelj septembra še nastavljal sončnim žarkom. Marina ga je porezala in tako kot vsak mesec pripravila delavnico naravne kozmetike. Tokrat je v goste povabila Melani Kovač, aromaterapevtko in aromamaserko, strokovnjakinjo za angleško in francosko šolo aromaterapije. Skupaj sta destilirali žajbelj.

 • Na vrtu

  3. 10. 2015
  Št. ogledov: 569

  1. O ŽIVIH MEJAH Žive meje so pomemben del naseljenih okolij. Sadimo jih za razmejitev zemljišč med sosedi, ograjujejo nas od neželenih prehodov in cest, zadržujejo cestni prah, zmanjšujejo hrup… Z dobro izbrano in vzdrževano živo mejo pa tudi bogatimo okolico, v kateri živimo. V zadnjih letih so se razrasle žive meje iz ameriških klekov. Kleki rastejo hitro, jih je pa treba redno vzdrževati, rezati in zračiti. Lepe so meje iz tis, ligustra, češmina, lovorikovcev, medvejk in drugih… 2. JESENSKO UREJANJE TANJINENA TERASNEGA VRTA Klub Gaia je Tanjino visoko balkonsko gredo zasajal v začetku julija. Betonska greda je dolga dobrih šest metrov in pol, široka 75 centimetrov. Na dno sta Tanja in Loreta najprej položili folijo, robove sta obdali z volnenim filcem. Nato sta nasuli drenažni glinopor in nanj znova položili folijo, da se zemlja in drenaža ne bi preveč premešali. Debelejšo plast suhega substrata so pred sajenjem zalili in mu dodali hranila. V tako pripravljeno gredo so posadili 40 rastlin, spredaj sezonske in tiste, ki so uporabne v kuhinji, zadaj rastejo trajnejše rastline, med njimi tudi nekaj nižje rastočih dreves in grmovnic. Preverjamo, kako je tanjin terasni vrt obrodil... 3. JESENSKA ZASADITEV PRED VHODOM Sebastjan Lipar s Tatjano Tement z jesenskimi lepoticamo zasaja okrasno posodo, ki jo bosta postavila pred vhod hiše.

 • Na vrtu

  26. 9. 2015
  Št. ogledov: 588

  1. OBNOVIMO ZELENICO Ob hiši, ki so jo nedavno prenovili, želijo lastniki obnoviti tudi zelene površine. Prostor za zelenico je velik okrog 120 kvadratnih metrov. Tudi tu je bila prej trata, ob robu je posajenih nekaj sadnih dreves, ki jih je treba obkopati. 2. DREVESA IZ DEŽELE VZHAJAJOČEGA SONCA S prerezom traku sta namestnik veleposlanika Japonske v Republiki Sloveniji Hiroshi Abe in direktor podjetja Moga odprla japonski oddelek vrtnega centra. V njem je okrog 70 niwakijev, v prevodu so to velika zunanja okrasna drevesa, ki zdaj domujejo v pri nas posebej zanje narejenih macesnovih posodah... 3. JESENSKI ZASADITVE V KORITO Sebastjan s Tatjano Tement iz Vrtnarstva Tement zasaja koriti z jesenskimi lepoticami.

 • Na vrtu

  19. 9. 2015
  Št. ogledov: 715

  1. RAZMNOŽEVANJE RASTLIN Razmnoževanje s semeni je spolno razmnoževanje rastlin, vegetativno je nespolno. Pri tem uporabljamo dele korenin, stebel, listov in drugih vegetativnih organov za oblikovanje nove rastline. Z Mojco Rehar Klančič iz vrtnarije Trajnice Golob Klančič sva s semeni razmnožile potonike, vegetativno pa netreske, šmarnice, homulice, hoste in še kaj… 2. O ARONIJI V nasadu aronij pri Ložnici je posajenih 14.000 sadik, ki so stare šele nekaj let. Tla na tem območju so ilovnata, aronije, ki niso zahtevne glede talne podlage, se tudi v tovrstni prsti dobro počutijo, saj jim najbolj ustrezajo vlažna, a odcedna tla. S primerno vzgojo aronije kmalu obrodijo. Nekoliko trpki plodovi so polni najrazličnejših vitaminov in zdravilnih snovi.

Več oddaj si lahko ogledate na RTV4D.