NA VRTU TVS1 SOBOTA OB 13.50, TV MB SOBOTA OB 18:30, PONOVITEV V SREDO OB 20.00

NA VRTU

mag. Irena Bedrač navrtu@rtvslo.si

S prispevki o zelenjadarstvu, cvetličarstvu in drevesničarstvu želimo na razumljiv način pomagati vsem, ki se ukvarjajo z vrtičkarstvom. Ob tem poskušamo upoštevati tudi vaše predloge, mnenja in vprašanja.

 

 

 

ODDAJA NA VRTU   2.12.2017

ADVENTNA ODDAJA NA VRTU V nedeljo se začenja prva od štirih adventnih nedelj, praznični čas, v katerem se z radodarnostjo in leskom poslavljamo od starega leta. In tako smo se  štirje pari zbrali v trgovskem centru Bauhaus Maribor, da bi naredili adventne venčke, ki smo jih poklonili domovom za ostarele v krajih, od koder prihajamo. Sebastjan Lipar in Marina Kodba sta naredila zeliščni adventni aranžma, Martina in Irena, zaposleni v Bauhausu, venček v tradicionalni božični barvi - vijoličasti, ustvarjalki oddaje Irena in Ana-Marija sva venček spletki iz trte, mladenki Bina in Pina pa sta se odločili za klasično kombinacijo zelene in rdeče barve. 

 

 

 

  

Povezane galerije

Arhiv preteklih oddaj

 • Na vrtu

  9. 12. 2017
  Št. ogledov: 191

  1. PLETENE SKULPTURE V MOZIRSKEM GAJU Drevesa in grmi Parka slovenskih vrtnarjev v Mozirju so decembra oviti v raznobarvne lučke. Z lučkami so jih prepletali pod budnim očesom Ane Bertić, ki smo jo ujeli pri ovijanju snežaka iz šibja. Tega je naredil, tako kot mnoge druge skulpture v gaju, vrtnar Jože Skornšek. Nekaj dni pred našim obiskom sta s sinom, prav tako Jožetom, iz narave znova prinesla vejice, storže in druge materiale, ki jih potrebujeta za izdelavo naravnih dekoracij in predmetov. 2. ZAVIJANJE DARIL Z NARAVNIMI MATERIALI Decembra najbližjim tudi z obdarovanjem izkazujemo spoštovanje in pozornost. Darila lahko zavijemo kar sami, se pa pri tem oziramo k naravi in recikliranju. Nekaj nasvetov za izvirno in okolju prijazno okraševanje daril tokrat ponuja dr. Sabina Šegula. 3. LONČNICE ADVENTA Najpogostejša lončnica, s katero naše domove okrasimo v adventnem času, je božična zvezda. Z božično oznako v imenu se ponaša tudi kaktus, ki najbolj cveti prav v prazničnih dneh, če smo zanj čez leto seveda primerno poskrbeli. Kot lončnice adventa pa se vse bolj uveljavljajo še amarilisi, ciklame in telohi.

 • Na vrtu

  2. 12. 2017
  Št. ogledov: 308

  ADVENTNA ODDAJA NA VRTU V nedeljo se začenja prva od štirih adventnih nedelj, praznični čas, v katerem se z radodarnostjo in leskom poslavljamo od starega leta. In tako smo se štirje pari zbrali v trgovskem centru Bauhaus Maribor, da bi naredili adventne venčke, ki smo jih poklonili domovom za ostarele v krajih, od koder prihajamo. Sebastjan Lipar in Marina Kodba sta naredila zeliščni adventni aranžma, Martina in Irena, zaposleni v Bauhausu, venček v tradicionalni božični barvi - vijoličasti, ustvarjalki oddaje Irena in Ana-Marija sva venček spletki iz trte, mladenki Bina in Pina pa sta se odločili za klasično kombinacijo zelene in rdeče barve.

 • Na vrtu

  25. 11. 2017
  Št. ogledov: 427

  1. UČINKI ŠČETICE PRI ZDRAVLJENJU BORELIOZE Bil je sončen in ne preveč mrzel jesenski dan, ko sva se z zeliščarjem Jožetom Majesom odpravila na njivo, kjer zdaj še rastejo ščetice. To so dveletne rastline, ki spadajo med ščetičevke. Zeliščarji nabirajo predvsem njihove korenine, ki jih izkopljejo pozno jeseni – po prvih zmrzalih, ali pozimi. Korenine posušijo, nato pripravijo tinkturo, ki jo uporabljajo pri zdravljenju borelioze. 2. Z GAIO NA OBISKU Strokovnjak kluba Gaia se je tokrat odpravil v okolico Ljubljane, na vrt mlade družine Velepec, kjer je med jagodičevje in okrasne drevnine posadil nashi. Japonsko hruško, ki obrodi konec avgusta. 3. VRTNI NASVET Pred letom in pol spomladi je Mojca Rehar Klančič v nasadu sivk starejšo rastlino grebeničila. Tudi tako lahko sivke – poleg priprave potaknjencev in setve – razmnožujemo. Olesenelo steblo spodnjega dela rastline je z močnejšo žično zanko upognila v manjši jarek. Jamo je zagrnila z zemljo in zalila. Ko se razvijejo korenine, novo rastlino odrežemo od matične in presadimo. Za lepo grmičasto obliko sivke in zdravo rastlino skrbimo vse leto, tudi jeseni.

 • Na vrtu

  18. 11. 2017
  Št. ogledov: 463

  1. VSESTRANSKO UPORABEN, A TUDI INVAZIVEN BAMBUS Bambus spada med trave. Je trajnica z olesenelimi, votlimi stebli, tropskega izvora. Le nekaj primerkov bambusa preživi mrzlo zimo in uspeva tudi pri nas. Dhiraj iz Kunove presadi bambus in mu nastavi prepreke, da se ne razraste več, kot želi. 2. PREZIMOVANJE PELARGONJI V KOKEDAMI Strokovni sodelavec Sebastjan Lipar v Vrtnem nasvetu pokaže, kako pelargonije pripravimo na prezimovanje. Predlaga japonski način – kokedamo, kar pomeni, da jih ovije v mah. Mahove bombice obesi ali položi k drugim rastlinam. 3. NARAVNA MILA Z UŽITNIMI SESTAVINAMI Dhirajeva žena Luz je Perujka. Okoli slikovite hiške v Kunovi, rečejo ji Panchamama, nabira zelišča, cvetje, glino… Ker kožo neguje samo s tistim, kar lahko tudi poje, izdeluje naravna mila. Zavije jih v bambusove liste. 4. GLEDALKI TATJANI JE OBRODIL AVOKADOVEC Ker prva leta avokadovec ni zrastel skoraj nič, ga je gledalka Tatjana že skoraj zavrgla. Pa ga je raje presadila in zalila s koprivino gnojnico. Avokado ji je skrb povrnil: letos je dočakala tri plodove, povsem dozorel pa je eden. Vabljeni k ogledu! navrtu@rtvslo.si

 • Na vrtu

  11. 11. 2017
  Št. ogledov: 362

  1. PEKLI SMO VITOVSKE MARONE Močna burja je pozibavala veje vitovskih maronov, s katerih je listje povečini že odpadlo, ko smo med nagrmadenimi ježicami iskali še zadnje pozabljene plodove. Domačini pravijo, da so ti kostanji – poleg cerkve in trte – posebnost njihovega kraja. Pred desetletjem je drevesa zdesetkal kostanjev rak, kasneje se jih je lotila še osa. V prostorih turističnega društva smo spekli še zadnje letošnje kostanje. 2. ZAŠČITILI SMO BANANOVCE Številni nastavki bananovcev, ki sva jih z Martino Plohl Krevh marca odkrili in porezali, so kasneje zaradi poznopomladanske zmrzali zares pozebli, zato so se letos bolj kot v prejšnjih letih razveselili vsakega novega poganjka. Letošnja poletna vročina bananovcem ni ustrezala, avgusta so bile rastline visoke le dober meter. Bolj sta jim bila naklonjena dež v septembru in toplo oktobrsko sonce. In preden bi bananovcem letos uspelo zacveteti, jih je že treba pripraviti na zimo. 3. SPOZNAVALI SMO GRMOVNICE Grmovnice so lesnate rastline, ki imajo več vej. Te izraščajo že iz korenin. Najpreprosteje jih delimo na listopadne in vedno zelene rastline, lahko pa tudi glede na velikost, užitnost plodov itd. V drevesnici Omorika spoznavamo osnovne značilnosti grmičastih rastlin.

 • Na vrtu, izobraževalno–svetovalna oddaja TV Maribor

  4. 11. 2017
  Št. ogledov: 442

  1. NAREDIMO SADNO USNJE Sadje lahko shranimo na več načinov: skuhamo sokove, posušimo krhlje, ga zamrznemo ali vložimo kot kompote. Mateja Reš iz sadja pripravlja sadno usnje. Sadje najprej zmelje v kašo... 2. TRIKOTNE OBLIKE V ARANŽERSTVU V rubriki Cvetličarska abeceda tokrat spoznavamo dinamične trikotne oblike sestavljanja cvetja in dekoracij. Trikotne oblike so - poleg statičnih okroglih in prehodnih pravokotnih - osnovne oblike oblikovanja in ustvarjanja aranžerskoh izdelkov. 3. OHROVTOV ČIPS Podobno hrustljav, kot je čips iz krompirja, je tudi zelenjavni čips. Slednji je tudi bolj zdrav, saj zelenjave ne ocvremo v olju, temveč posušimo.

 • Na vrtu

  28. 10. 2017
  Št. ogledov: 392

  1. MED JAVORJI V ARBORETUMU Najdemo ga povsod po svetu, saj so javorji različnih vrst razširjeni po vsem zmernem pasu, pa tudi po hribovjih v bližini ekvatorja. Ko so razmere ugodne, pri nas je to poleti in dokler mu ne odpadejo listi, vrtove in parke obarva z rdečimi ali rumenimi listi. Toda, javorji so lepi tudi zaradi lubja, ki se pri sivemu javorju obarva oranžno rdeče, kačjega pa krasijo vzdolžne proge. 2. CIKLAME ZA HLADNEJŠE DNI Navadna ciklama je v naših gozdovih že odcvetela. Jeseni in pozimi pa lahko občudujemo gojene ciklame, ki zrastejo do 40 centimetrov visoko. Z žlahtnjenjem te gomoljaste rastline nastajajo vedno nove barve ali kombinacije barv ter oblike cvetov. Spoznavamo nekaj novih sort. 3. NAGROBNI NASAD V POSODI Grobove smo pred dnevi že uredili z nasadi jesenskih lepotic, zdaj je čas, da nanje poleg sveče postavimo še aranžma ali nasad v posodi. Klementina Tement se je odločila za nagrobni nasad v posodi živahnejših barvnih odtenkov.

 • Na vrtu

  21. 10. 2017
  Št. ogledov: 481

  1. O BOGATEM AVOKADU Marina je v svojo vrtno kuhinjo sredi pisane jeseni tokrat povabila Vladimiro Medvešek. Spoznavata avokado, sadež, ki je bogat vir hranil, vitaminov in nenasičenih maščobnih kislin. Vladimira bo pripravila avokadovo pomako za zelenjavo, Marina pa bo mehko meso avokada uporabila za masko za lase proti prhljaju. 2. VZDRŽEVANJE MOTORNE ŽAGE Z Martinov Krevhom letos vzdržujemo vrtna orodja. Jeseni, ko na vrtu opravljamo več močnejših rezi živih mej ter sadnih in okrasnih dreves, ne pozabimo preveriti, v kakšnem stanju je motorna žaga. Kaj moramo preveriti, v tokratnem vrtnem nasvetu. 3. NAGROBNI ARANŽMA IN NASAD Pred dnevom spomina na mrtve je Sebastjan Lipar na grobu že uredil manjši nasad, na ploščo pa postavil nagrobni aranžma. Nežno rožnato-vijoličasta nasad in aranžma se barvno ujemata s sivo nagrobno ploščo, vijoličasta je tudi sveča, ki jo je v spomin postavil na grob.

 • Na vrtu

  14. 10. 2017
  Št. ogledov: 395

  1. NA DAVORJEVEM VRTU JESENI Na Davorjem vrtu oktobra še rastejo črna redkev, rdeča pesa, por, koleraba, zelje, radič, v rastlinjaku še zorijo plodovke. Poleti je bil vrt pokrit s slamo, ki jo je Davor umaknil takoj po prvem jesenskem nalivu, saj izsušena tla niso prepuščala vode. Nekaj težav so letos povzročile tudi strune, ki jih lahko odpravimo tudi z gnojenjem z dušikom in kalcijem. 2. VZDRŽEVANJE ŠKARIJ Pred jesensko oskrbo živih mej, sadnega drevja in okrasnih grmovnic, je treba poskrbeti tudi za primerno vzdrževanje motornih škarij; preveriti filter, svečko, doliti mešanico in naoljiti rezilo. 3. V NASADU KAKIJEV Strokovnjak kluba Gaia je tokrat obiskal člana Mira Kerševana na Goriškem. V nasadu kakijev so plodovi ravno začeli zoreti. Kako jih pravilno pobrati, še prej pa osvetliti, in kako jeseni poskrbeti za drevo, da bo zdravo in dobro rodilo tudi prihodnje leto, je bila tema tokratnega obiska. 4. IZ POLETNEGA V JESENSKI NASAD Če ste sezonske rastline poleti kombinirali s trajnicami, lahko zdaj del nasada ohranite in ga dopolnite s prezimnimi rastlinami. Tako smo storili v Vrtnarstvu Tement, poletni mešani nasad smo preobrazili v jesenskega.

 • Na vrtu, izobraževalno-svetovalna oddaja TV Maribor

  7. 10. 2017
  Št. ogledov: 497

  1. IZKOP JAKONA IN TIGROVIH OREŠČKOV Jernej Mazej goji na vrtu v Ljubiji nad Mozirjem manj znane zelenjadnice in gomoljnice. Nedavno je izkopal nizkokalorične gomolje jakona, rastline, ki izvira iz območja Andov. Poleg teh velikih gomoljev je iz zemlje pobral še drobne tigrove oreščke. Iz njih je pripravil špansko nacionalno pijačo horchata. 2. BOLEZNI IN POMLAJEVANJE KAKTUSOV Čeprav so povečini obdane z bodicami, jih drobne žuželke kljub temu napadejo. Kako na sočnicah prepoznati ožig, posledice volnatih uši in rdečega pajka in kako pri tem ravnati, smo izvedeli pri Zvonetu Rovšku. 3. OKROGLE OBLIKE V CVETLIČARSTVU Osnove geometrijske oblike so tudi osnove oblike pri oblikovanju šopkov, aranžmajev, dekoracij. V cvetličarski abecedi predstavljamo najpogosteje uporabljeno obliko - okroglo.

Več oddaj si lahko ogledate na RTV4D.