NA VRTU TVS1 SOBOTA OB 13.25, TVMB SOBOTA OB 18:30, PONOVITEV V PONEDELJEK OB 20.25

NA VRTU

mag. Irena Bedrač navrtu@rtvslo.si

S prispevki o zelenjadarstvu, cvetličarstvu in drevesničarstvu želimo na razumljiv način pomagati vsem, ki se ukvarjajo z vrtičkarstvom. Ob tem poskušamo upoštevati tudi vaše predloge, mnenja in vprašanja.

Napovednik za oddajo Na vrtu, 7. 3. 2015

      1. PRVA DELA NA VRTU
S specialistko za zelenjadarstvo Mišo Pušenjak govorimo o prvih delih na vrtu, gnojenju, izboljševanju struktrue tal z vulkanskimi kamninami, preganjamo voluharja in uničujemo strune. 

2. REZ JAPONSKEGA JAVORJA 
Sebastjan Lipar obrezuje osem let star in močno razraščen japonski javor.

3. GLEDALKINA NENAVADNA KAČNIKOVKA 
Na obisk nas je povabila gledalka Tatjana iz Zgornje Kungote. Zacvetel ji je amorphophallus konjac. Kačnikovka, ki v času cvetenja izredno smdri, a ima izjemem cvet in je lepa tudi poleti, ko ozeleni.

4. ARANŽMA IZ SILJENIH ČEBULNIC 
S siljenimi čebilnicami narcis in hijacint kličemo pomlad v spomladanskem cvetočem aranžmaju. 

 

  

Povezane galerije

Arhiv preteklih oddaj

 • Na vrtu

  28. 2. 2015
  Št. ogledov: 389

  1. KOŠARA ZA ZELIŠČA Sebastjan Lipar je med odpadlim lesom našel kolut debelejše smreke nenavadnih oblik. Z vrbovimi vejami ga bo spremenil v lično košaro, v katero bo čez mesec posadil zelišča. 2. STROKOVNJAK SVETUJE V pozni jeseni ali na začetku pomladi, ko zemlja ni več zmrznjena niti premokra, sadimo sadno drevje. Pri tem upoštevamo, kako veliko drevo potrebujemo in koliko prostora imamo. Na mestne atrijske vrtove sadimo sadno drevje na šibkih podlagah. Sadilno jamo prej pripravimo, vanjo dodamo zemljo, šotni substrat in nekaj naravnega gnojila. Svetuje Martin Dorič iz podjetja Agroruše. 3. NA MARININEM BREGU Z Marino tokrat spoznavamo rožmarin, sredozemsko zel, ki dobro uspeva tudi v hladnejših delih Slovenije. Rožmarin smo dodali v olje, kis, rdeče vino, ga posuli po listnem testu in spekli hrustljave rožmarinove palčke. Rožmarin je uporaben tudi v kozmetiki, telo prekrvavi in ga ogreje. Še možnost za darilo: naravni rožmarinov piling.

 • Na vrtu

  21. 2. 2015
  Št. ogledov: 866

  1. SANACIJA DREVESA, OKUŽENEGA Z LESNO GOBO Matjaž Zupančič zadnjih šest let oskrbuje tudi sadovnjak s starejšimi jablanami v Medvodah. V prejšnji oddaji je opravil zimsko rez sadnega drevja po metodi solaxe (vretenasta krošnja), tokrat se loteva sanacije veje, kjer se je razrasla lesna goba. 2. ZELENI NASVET Od polovice februarja do konca meseca v setvene zabojčke sejemo plodovke: paradižnik, papriko, jajčevce. Kako to pravilno storimo, kam postavimo setvene posode in kolikšna naj bo temperatura sobe, da bodo omenjene plodovke dobro vzklile, svetuje Davor Špehar. 3. RAZMNOŽEVANJE FIKUSA Fikus je priljubljena sobna rastlina, ki ga lahko razmnožimo na več načinov. Najpogosteje dobimo novo sadiko z listnimi kladivastimi potaknjenci ali z grebeničenjem. 4. Z DOMNOM O OSKRBI CIKLAM Pri krožišču med Šoštanjem in Topolšico je vrtnarija mladega Domna Potočnika. Ko smo ga pred tednom obiskali, je z babico pregledoval ciklame. Te zdaj bujno cvetijo… navrtu@rtvslo.si

 • Na vrtu

  14. 2. 2015
  Št. ogledov: 1059

  Osrednja tema tokratne oddaje je rez sadnega drevja, jablane. Matjaž Zupančič se rezi loteva po metodi solax, obrezovati začne od zunanjega dela krošnje navznoter. Vrhov ne prikrajšuje, odstranjuje vse bohotivke, mlade veje, ki rastejo navpično in tiste, ki rastejo na spodnjem delu veje. Odreže tudi veje, ki so daljše od dolžine vrtnih škarij. Če veje odreže na čep, pričakuje, da bo tam drevo pognalo nove veje, ki jih bo naslednje leto vzgojil v rodni les. Nekatere debelejše veje odžaga, v oddaji tudi o tem, kako to stori in zakaj je dobro vedeti, kjer in kako odžagati vejo.

 • Na vrtu

  7. 2. 2015
  Št. ogledov: 956

  1. ZIMSKA SETEV IN SAJENJE VRTNIN V prejšnji oddaji smo na poligonu sonaravnih vrtov obnavljali visoko permakulturno gredo in nanjo, ker permakulturne grede tudi pozimi niso prazne, dosejali nove vrtnine. V neugodnih vremenskih razmerah seme namreč spi. Prebudi se, ko nastopijo zanj optimalnejši vremenski pogoji. 2. ZELENI NASVET V novi rubriki se bo strokovnjak za vrtnine Davor Špehar loteval vrtnin opravil skozi leto. v začetku februarja pripravljamo sadike vrtnin. 3. RAZMNOŽEVANJE SOBNIH RASTLIN Pri generativnem razmnoževanju rastlin, to je s semeni, ne vemo natančno, katere lastnosti matične se bodo prenesle na mlado rastlino. Tako je Trajče Nikoloski na nedavni delavnici razmnoževanja sobnih rastlin v uvodu povedal skupini kmečkih žena iz Žalca. Božično zvezdo, ki zdaj postopoma izgublja obarvane listi, je Trajče razmnožil vegetativno, z delom rastline. Tako se bodo ohranile lastnosti matične rastline. Podobno je razmnožil tudi rožmarin in taščin jezik. 4. CVETJE DOMA Dr. Sabina Šegula tokrat sestavlja nenavaden šopek. Epifitski šopek iz mini orhidej, ob tem svetuje, kako pravilno oskrbovati te priljubljene sobne rastline. navrtu@rtvslo.si

 • Na vrtu

  31. 1. 2015
  Št. ogledov: 647

  1. OBNOVA GREDE NA POLIGONU SONARAVNIH VRTOV Pred dvema letoma smo na poligonu sonaravnih vrtov pripravili okroglo permakulturno gredo. Januarja letos smo jo obnovili, dodali plasti vej, listja, zemlje in humusa. Permakulturne grede tudi pozimi niso prazne, zato smo nanjo posadili in posejali nekaj vrtnin, čebula, česen. V hladnih dneh semena počivajo, ob otoplitvah vzniknejo. Več v tokratni oddaji. 2. NA MARININEM BREGU – O RDEČI PESI Rdečo peso najpogosteje vlagamo, pri tem jo skuhamo, narežemo in hranimo v kisu. Odlična je sveža, kuhana, pečena ali posušena – v obliki hrustljavih pesinih čipsov. Marina je na oljčnem olju najprej popekla čebulo, dodala na kocke narezano peso, korenje in koromač. Zelenjavo je začinila s česnom, timijanom, rožmarinom, soljo in balzamičnim kisom ter sestavine dušila dvajset minut. Z omako bo prelila fuže. Medtem je pripravila še pesino mazilo za ustnice. 3. IVANOVE TOPLOLJUBNE RASTLINE V goste nas je povabil gledalec Ivan Žerdoner iz Raven na Koroškem. Njegovi limonovci in mandarinovec zdaj prav obilno rodijo. Prezimuje jih v garaži, kjer jim je ravno prav svetlo in toplo. Nekoliko višje v hiši prezimuje kavovec, z njega bo zrna pobral, ko se bo ovojnica obarvala rdeče. Kavovec, ki je letos obrodil, je star osem let, pred nekaj leti je pomrznil.

 • Na vrtu

  24. 1. 2015
  Št. ogledov: 633

  1.UREJANJE POTI DVORCA PRAGERSKO Dvorec Pragersko smo prvič obiskali julija lani. Presenetili so nas stárost in ličnost stavbe ter vrt, ki je poslopju dajál ljubkost. Večina okrasnih drevnin in grmovnic, ki rastejo na tem vrtu, je starih okrog petdeset let. Vojko Boldirev skrbi zanje zadnja tri leta in kljub občasnemu obrezovanju, je bilo treba vrt najprej dobro pomladiti. Jeseni smo ga obiskali dvakrat. Najprej smo iz atrija v toplejše prostore prenesli večje posodovke, konec novembra pa ga pripravili na prezimovanje. Takrat smo odkrili tudi pot in stara kovinska vrata, ki povezujejo okrasni vrt in park. 2.KOMPOSTIRANJE Z MIKROORGANIZMI Možnosti kompostiranja je več. Trajce Nikoloski je na svoj vikend v Borovnici na obisk povabil Matjaža Zupančiča. Kompostiral bo z mikroorganizmi. Ti bodo predelali tudi odpadke južnega sadja, katerega ovoj je po navadi obdelan s strupenim snovmi. Kako se takšno kompostiranje obnese, bomo nekaj mesecev preverjali tudi v oddaji… navrtu@rtvslo.si

 • Na vrtu

  17. 1. 2015
  Št. ogledov: 635

  1. PRIPRAVIMO POTAKNJENCE DRENA V toplejših zimskih dneh vrtnarje kar malo srbijo prsti in bi že radi kaj počeli na vrtu. v tem času lahko narežemo potaknjence nekaterih dnevih. Tako je storil tudi Sebastjan Lipar. Narezal je 20 cm dele drena in jih potaknil. Spomladi bo zasadil drenovo živo mejo. 2. VRTNI NASVET: PREZIMOVANJE AGRUMOV Na Primorskem agrumi preživijo zimo na prostem, v celinskih predelih jih gojimo kot posodovke. Jeseni jih prenesemo v notranje prostore, saj bi jim nekajdnevne temperature pod nič stopinjami Celzija preveč škodovale. Tudi pozimi, ko agrumi počivajo, je drevesa treba zalivati, saj jih tudi na prostem v tem letnem času občasno zalije dež… Natančnega recepta, kolikokrat in koliko vode dodati, ni. V hladnejših prostorih pazimo, da ne izsušimo zemlje, v toplejših pa naj rastline ne občutijo pomanjkanja vlage. 3. TULIPANI BOTANIČNEGA VRTA LEIDEN V najstarejšem botaničnem vrtu na Nizozemskem, kjer je služboval Clusius, smo spoznavali tulipane. Izvedeli smo, katere barve tulipanov so tiste, ki jih najdemo v naravi, in kakšnih tulipanov ne bo nikoli mogoče križati. Ob tem tudi zgodba o tulipomaniji v začetku 17. stoletja, ko so ljudje za eno samo čebulico tulipana zastavili tudi hišo.

 • Na vrtu

  10. 1. 2015
  Št. ogledov: 741

  1. SANACIJA POŠKODOVANIH DREVES Permakulturna načrtovalka Irena Rotar v Veliki Pirešici ohranja star visokodebelni sadovnjak. Jablane redno in postopoma sanira. Pred dvema letoma se je najprej lotila sanacije drevesa s poškodbami, ki so nastale pri rezi. Nekaj mesecev kasneje je začela sanirati jablano, ki umira, a je pognala nadomestno deblo. Lani februarja je reševala drevo, ki je v žledolomu izgubilo krošnjo… Ali so se drevesa pozdravila in kako nadaljevati z vzdrževanjem je osrednja tema tokratne oddaje Na vrtu. 2. PREZIMOVANJE PELARGONIJ Številne pelargonije pozno jeseni spravimo v prostore, kjer preživijo zimo. Izgubile so listje, v toplejši kleteh morda že nastajajo novi poganjki, katera tudi zacveti… Sebastjan Lipar svetuje, kaj je zdaj treba storiti, da bodo rastline v ustrezni kondiciji počakale do toplejših dni?

 • Na vrtu

  3. 1. 2015
  Št. ogledov: 628

  S prispevki o zelenjadarstvu, cvetličarstvu in drevesničarstvu želimo na razumljiv način pomagati vsem, ki se ukvarjajo z vrtičkarstvom. Ob tem poskušamo upoštevati tudi vaše predloge, mnenja in vprašanja. navrtu@rtvslo.si

 • Na vrtu

  27. 12. 2014
  Št. ogledov: 605

Več oddaj si lahko ogledate na RTV4D.