NA VRTU TVS1 SOBOTA OB 13.25, TVMB SOBOTA OB 18:30, PONOVITEV V PONEDELJEK OB 20.25

NA VRTU

mag. Irena Bedrač navrtu@rtvslo.si

S prispevki o zelenjadarstvu, cvetličarstvu in drevesničarstvu želimo na razumljiv način pomagati vsem, ki se ukvarjajo z vrtičkarstvom. Ob tem poskušamo upoštevati tudi vaše predloge, mnenja in vprašanja.

Napovednik za oddajo Na vrtu,  23. 5. 2015

 

 1. OZELENITEV TERASE JOŽETA PLEČNIKA LJUBLJANA 
Okrog 50 m2 veliko teraso ob zgornjem nadstropju ljubljanske Gimnazije Jožeta Plečnika so že pred nekaj leti želeli preurediti v zelen, cvetoč in uporaben del šole. Da bo ozelenitev zjutraj senčne, popoldne pa zelo sončne terase mogoče uresničiti, so ugotovili lani jeseni, ko jim je pomoč ponudilo podjetje Knaufinsulation. Z njihovimi zelenimi kockami, ki zadržujejo vlago, naj bi rastline v visokih gredah prenesle tudi vroče poletne popoldneve. 
Načrt za ozelenitev terase so pripravili krajinski arhitekti društva Pazi!Park, vrtnarsko pomoč, semena in posode pa je prispevala Semenarna Ljubljana. 
Visoke grede in police na terasi so dijaki s pomočjo krajinskih arhitektov in učiteljev v začetku aprila naredili sami – iz palet in desk. Nekaj dni kasneje so vanje in v lonce posadili okrasne rastline in zelenjadnice. Te so se do sredine maja že dobro razrasle, ostal je le še bor. 

2.STROKOVNJAK SVETUJE
Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne ratline svetuje, kako prirpaviti in uporabljati pripravke iz koprive, njivske preslice, česna in aminokislin. 

3. DREVESA PO SANACIJI 
Tako cvetoč je bil visoko debelni sadovnjak v Veliki Pirešici konec aprila. Sadna drevesa je lani precej poškodoval žled, nekatera pa so imela še večje ali manjše rane, ki so nastale v neurjih ali po neustrezni rezi. 
Irena Rotar in Slavko Turšič sta nekaj sosedovih jablan sanirala, druge je kasneje sosed sam. 

 

 

 

  

Povezane galerije

Arhiv preteklih oddaj

 • Na vrtu

  23. 5. 2015
  Št. ogledov: 226

  1. OZELENITEV TERASE JOŽETA PLEČNIKA LJUBLJANA Okrog 50 m2 veliko teraso ob zgornjem nadstropju ljubljanske Gimnazije Jožeta Plečnika so že pred nekaj leti želeli preurediti v zelen, cvetoč in uporaben del šole. Da bo ozelenitev zjutraj senčne, popoldne pa zelo sončne terase mogoče uresničiti, so ugotovili lani jeseni, ko jim je pomoč ponudilo podjetje Knaufinsulation. Z njihovimi zelenimi kockami, ki zadržujejo vlago, naj bi rastline v visokih gredah prenesle tudi vroče poletne popoldneve. Načrt za ozelenitev terase so pripravili krajinski arhitekti društva Pazi!Park, vrtnarsko pomoč, semena in posode pa je prispevala Semenarna Ljubljana. Visoke grede in police na terasi so dijaki s pomočjo krajinskih arhitektov in učiteljev v začetku aprila naredili sami – iz palet in desk. Nekaj dni kasneje so vanje in v lonce posadili okrasne rastline in zelenjadnice. Te so se do sredine maja že dobro razrasle, ostal je le še bor. 2.STROKOVNJAK SVETUJE Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne ratline svetuje, kako prirpaviti in uporabljati pripravke iz koprive, njivske preslice, česna in aminokislin. 3. DREVESA PO SANACIJI Tako cvetoč je bil visoko debelni sadovnjak v Veliki Pirešici konec aprila. Sadna drevesa je lani precej poškodoval žled, nekatera pa so imela še večje ali manjše rane, ki so nastale v neurjih ali po neustrezni rezi. Irena Rotar in Slavko Turšič sta nekaj sosedovih jablan sanirala, druge je kasneje sosed sam.

 • Na vrtu

  16. 5. 2015
  Št. ogledov: 298

  1. OZELENJEVANJE GIMNAZIJSKE TERASE Sredi aprila so nas čakali na Plečnikovem trgu sredi Ljubljane: profesorica biologije Darja Silan ter krajinska arhitekta Sara Čok in Luka Vidic. Od spodaj se ne vidi, da bo terasa tamkajšnje gimnazije kmalu zelena. Načrt za ozelenitev terase je pripravila skupina krajinskih arhitektov Pazi!park, nad projektom pa je – in še vedno – budno bedi učiteljica Darja. Terasa je v najvišjem nadstropju šole, dostop do nje pa je kar skozi okno… 2. NA MARININEM BREGU Marina Kodba je na ozelenjen breg tokrat povabila prijateljico Tajdo Jamšek, ki jo je prosila, da nabere smrekove vršičke, medtem ko je sama poiskala poškodovano smreko, s katere je postrugala smolo. Smrekovi vršički so izreden vir vitamina C, iz njih smo prirpavili smuti, jih posuli s sladkorjem in medom, za obolela mesta pa stopili smolo in jih dodali čebelji vosek.

 • Na vrtu

  9. 5. 2015
  Št. ogledov: 360

  1. UPORABA BIOOGLJA NA VRTU Slavko Turšič in Irena Rotar sta na Poligonu sonaravnih vrtvo v Veliki Piršici naredila primerjalni poskus. Eno gredo sta obogatila z bioogljem, ki sta mu primešala koprivino in gabezovo gnojevko ter komopostni čaj. Drugi sta dodala kompost in plast humusa. Na gredi sta posejala oves, ajdo, bob in grah. 2. Z GAIO NA OBISKU Strokovnjak kluba Gaia Vanes Husić je torkat obiskal članico kluba Majdo Šišernik Predik na Koroškem. Dogradila sta visoko gredo in nanjo posadila mesani posevek. 3. LESNATA POTONIKA ŠTEFKE KOLARIČ Najlepši pogled na Štefkino lesnato potoniko je z daljše terase v prvem nadstropju njihove hiše. Tam zares vidimo, kako široka je in koliko rumenih cvetov ima. Lani so jih našteli 150, letos jih je tudi toliko. Lesnate potonike so novejše vrte rastline, nastale so s križanjem olesenelih vrst iz narave. Starejše rastline ne marajo presajanja, uživajo pa na sončnim mestih. Če so čez dan občasno zasenčene, se podaljša cvetenje.

 • Na vrtu

  2. 5. 2015
  Št. ogledov: 429

  1. UREJANJE VRTA V ZGORNJI KUNGOTI Lani jeseni je Sebastjan začel urejati okrasni vrt ob novejši enodružinski hiši v Zgornji Kungoti. Vrt skupaj meri 650 m2, gredice pri vhodu so ravne, za hišo imajo naklon. Oktobra je Sebastjan urejal manjšo gredo pri vhodu. Z nje je najprej odstranil že posajene rastline in posode. Tik pred zimo je Sebastjan ponekod odstranil staro živo mejo in posadil mlade kleke. Marca je sledila pomladitvena rez robinij, pod katerimi se lastnika vrta Andreja in Jürgen, poleti skrijeta pred pripeko. Aprila, ko je pomlad ozelenila okolico, se je Sebastjan lotil še druge, večje grede pred vhodom. 2. VRTNI NASVET Slavko Turšič pripravlja rmanov čaj, ki rastline krepi po toči in pospešuje celjenje rastlinskih ran. 3. ZELIŠČARSKI TEDEN NA DUGEM OTOKU Ne spreglejte tudi povabila na zeleščarski teden na Dugem otoku na Hrvaškem. Gledakca ali gledalko vabimo zraven. Prej je treba pravilno odgovoriti na nagradno vprašanje in imeti nekaj sreče pri žrebu.

 • Na vrtu

  25. 4. 2015
  Št. ogledov: 497

  1. ZNOVA NA VRT DVORCA PRAGERSKO Ko smo pred letom začeli pomlajevati vrt 500 let starega dvorca Pragersko, nismo vedeli, da je pred nami toliko presenečenj. Osnovo vrta na desni strani vhoda, nad katerim je freska s svetim Jurijem, tvorijo češminova živa meja, španski bezeg, magnolija, vajgelija, japonska šipek in kutina, grmi hortenzije in pušpan. Zgornji mejni rob vrta je prerasla rumeno cvetoča japonska kerija, na nekoč mogočnem vodnjaku so bile posode z netreski in drugimi sukulenti. Ko je Vojko jeseni z opečnate ograje odstranil bršljan, smo našli stara kovinska vrata, ki povezujejo okrasni vrt s parkom za dvorcem. Takrat smo se odločili, da pod vrati speljemo pot. Pred dvema tednoma smo se znova odpravili na vrt dvorca Pragersko… 2. GOJENJE ZELENJAVE NA BALKONU V rubriki Strokovnjak svetuje s plodovkami zasajamo večje glinene posode. Na kaj moramo paziti pri vzgoji zelenjavnega vrta na pokritem balkunu?

 • Na vrtu

  18. 4. 2015
  Št. ogledov: 538

  1. NABERIMO PLJUČNIK Marina Kodba na svojem bregu v Laznicu gosti farmacevtko Magdaleno Lah. Nabirata in spoznavata pljučnik. Ste vedeli, zakaj so pljučnikovi cvetovi različno obarvani, kako pripraviti rdečo rižoto s pljučnikom in kako zel pravilno posušiti? 2. NARCISE V BOTANIČNEM VRTU PIVOLA Saj poznate zgodbo o lepem Grku Narcisu, ki se je zaljubil v svojo podobo, ki jo je ugledal v globokem vrelcu in se vrgel vanj. Grški bogovi so ga spremenili v narciso, čebulnico, ki domuje v Evropi, severni Afriki in Aziji. Narcise veljajo za stare rastline, cvetele naj bi že v poznem oligocenu, v obdobju pred 25-timi milijoni let. Rod vsebuje okrog 50 vrst. V teh dneh narcise cvetijo tudi na travniku pivolskega parka.

 • Na vrtu

  11. 4. 2015
  Št. ogledov: 629

  1. IZBOLJŠAJMO STRUKTURO TAL Tla, v katera sadimo, morajo biti živa, zato je prsti treba dodati organsko maso, in primerne struktrure. Tla naj ne bodo preveč ali premalo odcedna, preveč ilovnata ali peščena. Strukturo tal lahko izboljšamo z dodajanjem vulkanske kamnine. Zeolit še posebej izboljša zračnost ilovnatih tal. Kaj storiti, ko se zgornja plast prsti zaskorji. 2. NA GAINEM EKOLOŠKEM VRTU Strokovnjak kluba Gaia je torkat obiskal Gain ekološki vrt v Veliki Pirešici. Z načrtovalcem vrta se je pogovarjal o kolobarju, gnojenju poljin in vrtnina, ki jih zdaj že lahko sadimo. 3. STROKOVNJAK SVETUJE Martin Dorič iz podjetja Agroruše s sodelavko Barbaro sadi balkonsko cvetje. Ste vedeli, za kaj je tudi uporaben koruzni škrob? 4. TRENDI V FLORISTIKI Konec marca se je festivalna dvorana na Bledu odela s cvetjem. Cvetlične dekoracije na avtomobilih so obiskovalce vabile k ogledu že pred vstopom v dvorano. Vhod so krasile spomladanske cvetlice, notranji prostor pa številne cvetlične postavitve, ki so bile večinoma v nežnih spomladanskih barvah. Sloga, ki prevladujeta, sta vrnitev k naravi in vintage – nežna podeželsko-vrtna kombinacija cvetja in barv. Zanimivo je bilo zavito deblo s krošnjo iz pajčolanke in orhidej. Številne dekoracije so kombinirale les in cvetje. Pred sezono porok tudi o poročnih šopkih. navrtu@rtvslo.si

 • Na vrtu

  4. 4. 2015
  Št. ogledov: 650

  1. O SORTAH NAVADNEGA MALEGA ZVONČKA Ko so pred mesecem v rastlinjaku ljubljanskega botaničnega vrta cveteli kavovec, kakavovec in kolovec, je veter na zunánjih gredah zibal cvetove navadnega malega zvončka. Med njegovimi največjimi ljubitelji je vodja botaničnega vrta doktor Jože Bavcon, ki pravi, da je zvončke posádil na svoj vrt, še preden je vstopil v osnovno šolo. Doktor Bavcon zvončke občuduje in raziskuje še danes, številne pomladne dni pa preživi v naravi, kjer spoznava pestrost oblik in rasti teh cvetlic. Medtem ko so nam, gozdnim sprehajalcem, vsi zvončki videti enaki, imamo zaradi Jožetovega raziskovanja priznanih že okrog 50 sort zvončkov. Čebulico zvončka Nova Gorica pa so na spletni dražbi v začetku marca prodali za dobrih 500 evrov. 2. ZELENI NASVET Davor Špehar vam tokrat svetuje, kako pikirati sadike zelenjave, ki smo jih posejali konec februarja v pokritih prostorih. Ob tem še nekaj promerov dobrih sosedov na vrtu. 3. OVSENI KOPEL IN OSVEŽILNI ČAJI Sebastjan Lipar tokrat gosti Dragico Černigoj Kropf, magistro farmacije. Z njo se pogovarjata o ovsu, pripravljata ovseno kopel, ki blaži srbenje kože, in osvežilne ovsene čaje.

 • Na vrtu

  28. 3. 2015
  Št. ogledov: 660

  1. UTRINKI S SEJMA FLORA Spomladanski sejmi Flora, Altermed in ApiSlovenija v naše kraje že tradicionalno kličejo pomlad, pa naj bo to s cvetjem, zelenečimi grmovnicami ali zelenjavo, ki so jo posadili v okrasne posode in jo zdaj že lahko nabiramo. Z uvodnim predavanjem se je začela letošnja Štefeta semen. V oddaji več o izmenjavi semen, cepičev, cepljenju sadnega drevja, pa o nadarjenih dijakih vrtnarskih šol in tulipanih. 2. DOSADILI SMO ČESEN ANKA V Beli krajini smo obiskali Anko černec in spregovorili o avtohtoni sorti česna Anka - sorti, ki je poimenovana po njej. To je jesenski česen in ga moramo saditi jeseni. Kaj storimo, ko ga želimo spomladi dosatiti... 3. STROKOVNJAK SVETUJE Z Martinom Doričem se tokrat lotevamo tudi prvih del na okrasni trati. Trato je treba najprej prezračiti, odstraniti mah, dosaditi primerne mešanice, dodati zeolitne pripravke in jo pognojiti.

 • Na vrtu

  21. 3. 2015
  Št. ogledov: 782

  1. UREDIMO KLEKOVO MEJO Tuje occidentalis oziroma kleki so k nam prišli iz Severne Amerike, kjer v naravi zrastejo tudi do 20 metrov visoko. Pri nas jih pogosto uporabljamo za žive meje, še posebej sorto Smaragd, ki se stebrasto razrašča. S Sebastjanom Liparjem sva porezala okrog deset let staro klekovo mejo. Najprej sva rastline znižala na meter višine, nato jih oblikovala še ob strani. Porezala sva le tiste vršičke, ki so preveč štrleli iz osnovne oblike, z globljo rezjo bi odstranila mlade poganjke in meja se ne bi obrastla. 2. REZ POKROVNIH VRTNIC V Botaničnem vrtu mariborske univerze so lani zasadili grede mladih vrtnic. Na to so posadili pokrovne cepljene vrtnice, ki so jih prejšnji teden na delavnici rezi vrtnic, tudi porezali. Kako, svetuje Simon Škorjanec. 3. NA MARININEM BREGU Marinin breg v Laznici je zdaj obarvan z rumenimi trobenticami. Marina pa je v goste tokrat povabila kuharja Branka Frasa. Pripravila sta juho iz spomladanskih zeli, ki sta jo poimenovala Pomladni navdih, prelila trobentičin macerat in pripravila čokolado s trobenticami.

Več oddaj si lahko ogledate na RTV4D.