NA VRTU SOBOTA OB 17.25, PONOVITEV V ČETRTEK OB 18.30

NA VRTU

mag. Irena Bedrač navrtu@rtvslo.si

Oddaja NA VRTU je na sporedu vsako soboto ob 17.40 na prvem programu TV Slovenija.

S prispevki o zelenjadarstvu, cvetličarstvu in drevesničarstvu želimo na razumljiv način pomagati vsem, ki se ukvarjajo z vrtičkarstvom.

Ob tem poskušamo upoštevati tudi vaše predloge, mnenja in vprašanja.

Najdete nas lahko tudi na facebooku.

 

 

Napovednik za oddajo Na vrtu, 24. 1. 2015

 
 
1.       UREJANJE POTI DVORCA PRAGERSKO
Dvorec Pragersko smo prvič obiskali julija lani. Presenetili so nas stárost in ličnost stavbe ter vrt, ki je poslopju dajál ljubkost.
Večina okrasnih drevnin in grmovnic, ki rastejo na tem vrtu, je starih okrog petdeset let. Vojko Boldirev skrbi zanje zadnja tri leta in kljub občasnemu obrezovanju, je bilo treba vrt najprej dobro pomladiti. Jeseni smo ga obiskali dvakrat. Najprej smo iz atrija v toplejše prostore prenesli večje posodovke, konec novembra pa ga pripravili na prezimovanje. Takrat smo odkrili tudi pot in stara kovinska vrata, ki povezujejo okrasni vrt in park.
2.       KOMPOSTIRANJE Z MIKROORGANIZMI
Možnosti kompostiranja je več. Trajce Nikoloski je na svoj vikend v Borovnici na obisk povabil Matjaža Zupančiča. Kompostiral bo z mikroorganizmi. Ti bodo predelali tudi odpadke južnega sadja, katerega ovoj je po navadi obdelan s strupenim snovmi. Kako se takšno kompostiranje obnese, bomo nekaj mesecev preverjali tudi v oddaji…
 
 
 


 ........................................................................................................................................................................................................................

 

 

 

 

  

 

Povezane galerije

Arhiv preteklih oddaj

 • Na vrtu

  24. 1. 2015
  Št. ogledov: 234

  1.UREJANJE POTI DVORCA PRAGERSKO Dvorec Pragersko smo prvič obiskali julija lani. Presenetili so nas stárost in ličnost stavbe ter vrt, ki je poslopju dajál ljubkost. Večina okrasnih drevnin in grmovnic, ki rastejo na tem vrtu, je starih okrog petdeset let. Vojko Boldirev skrbi zanje zadnja tri leta in kljub občasnemu obrezovanju, je bilo treba vrt najprej dobro pomladiti. Jeseni smo ga obiskali dvakrat. Najprej smo iz atrija v toplejše prostore prenesli večje posodovke, konec novembra pa ga pripravili na prezimovanje. Takrat smo odkrili tudi pot in stara kovinska vrata, ki povezujejo okrasni vrt in park. 2.KOMPOSTIRANJE Z MIKROORGANIZMI Možnosti kompostiranja je več. Trajce Nikoloski je na svoj vikend v Borovnici na obisk povabil Matjaža Zupančiča. Kompostiral bo z mikroorganizmi. Ti bodo predelali tudi odpadke južnega sadja, katerega ovoj je po navadi obdelan s strupenim snovmi. Kako se takšno kompostiranje obnese, bomo nekaj mesecev preverjali tudi v oddaji… navrtu@rtvslo.si

 • Na vrtu

  17. 1. 2015
  Št. ogledov: 330

  1. PRIPRAVIMO POTAKNJENCE DRENA V toplejših zimskih dneh vrtnarje kar malo srbijo prsti in bi že radi kaj počeli na vrtu. v tem času lahko narežemo potaknjence nekaterih dnevih. Tako je storil tudi Sebastjan Lipar. Narezal je 20 cm dele drena in jih potaknil. Spomladi bo zasadil drenovo živo mejo. 2. VRTNI NASVET: PREZIMOVANJE AGRUMOV Na Primorskem agrumi preživijo zimo na prostem, v celinskih predelih jih gojimo kot posodovke. Jeseni jih prenesemo v notranje prostore, saj bi jim nekajdnevne temperature pod nič stopinjami Celzija preveč škodovale. Tudi pozimi, ko agrumi počivajo, je drevesa treba zalivati, saj jih tudi na prostem v tem letnem času občasno zalije dež… Natančnega recepta, kolikokrat in koliko vode dodati, ni. V hladnejših prostorih pazimo, da ne izsušimo zemlje, v toplejših pa naj rastline ne občutijo pomanjkanja vlage. 3. TULIPANI BOTANIČNEGA VRTA LEIDEN V najstarejšem botaničnem vrtu na Nizozemskem, kjer je služboval Clusius, smo spoznavali tulipane. Izvedeli smo, katere barve tulipanov so tiste, ki jih najdemo v naravi, in kakšnih tulipanov ne bo nikoli mogoče križati. Ob tem tudi zgodba o tulipomaniji v začetku 17. stoletja, ko so ljudje za eno samo čebulico tulipana zastavili tudi hišo.

 • Na vrtu

  10. 1. 2015
  Št. ogledov: 437

  1. SANACIJA POŠKODOVANIH DREVES Permakulturna načrtovalka Irena Rotar v Veliki Pirešici ohranja star visokodebelni sadovnjak. Jablane redno in postopoma sanira. Pred dvema letoma se je najprej lotila sanacije drevesa s poškodbami, ki so nastale pri rezi. Nekaj mesecev kasneje je začela sanirati jablano, ki umira, a je pognala nadomestno deblo. Lani februarja je reševala drevo, ki je v žledolomu izgubilo krošnjo… Ali so se drevesa pozdravila in kako nadaljevati z vzdrževanjem je osrednja tema tokratne oddaje Na vrtu. 2. PREZIMOVANJE PELARGONIJ Številne pelargonije pozno jeseni spravimo v prostore, kjer preživijo zimo. Izgubile so listje, v toplejši kleteh morda že nastajajo novi poganjki, katera tudi zacveti… Sebastjan Lipar svetuje, kaj je zdaj treba storiti, da bodo rastline v ustrezni kondiciji počakale do toplejših dni?

 • Na vrtu

  3. 1. 2015
  Št. ogledov: 346

  S prispevki o zelenjadarstvu, cvetličarstvu in drevesničarstvu želimo na razumljiv način pomagati vsem, ki se ukvarjajo z vrtičkarstvom. Ob tem poskušamo upoštevati tudi vaše predloge, mnenja in vprašanja. navrtu@rtvslo.si

 • Na vrtu

  27. 12. 2014
  Št. ogledov: 340

 • Na vrtu

  20. 12. 2014
  Št. ogledov: 413

  1. UREJANJE ANDREJINEGA IN JÜRGNOVEGA VRTA Andrejin in Jürgnov vrt je velik okrog 650 kvadratnih metrov, razprostira se v smeri S-J. Gredice pri vhodu so ravne, za hišo pod naklonom, tudi zato je iz bivalnih prostorov lep pogled na okoliško pokrajino. Sebastjan Lipar je konec oktobra najprej uredil gredo, ki pozdravlja obiskovalce, novembra pa izkopal staro živo meje in posadil novo. 2. ZAVIJANJE DARIL Irena Bedrač in Sabina šegula iz Biotehniškega centra Naklo predstavljata nekaj idej za zavijanje daril. Materiale reciklirata, uporabili sta stare, že prepognjene in zmečkane pole okrasnega papirja, naredili mašno iz časopisa, domiselno sta v tulec toaletnega papirja skrili tudi bombone.

 • Na vrtu

  13. 12. 2014
  Št. ogledov: 464

 • Na vrtu, oddaja TV Maribor

  6. 12. 2014
  Št. ogledov: 476

 • Na vrtu

  29. 11. 2014
  Št. ogledov: 517

 • Na vrtu

  22. 11. 2014
  Št. ogledov: 546

Več oddaj si lahko ogledate na RTV4D.