NA VRTU TVS1 SOBOTA OB 13.50, TV MB SOBOTA OB 18:30, PONOVITEV V SREDO OB 20.00

NA VRTU

mag. Irena Bedrač navrtu@rtvslo.si

S prispevki o zelenjadarstvu, cvetličarstvu in drevesničarstvu želimo na razumljiv način pomagati vsem, ki se ukvarjajo z vrtičkarstvom. Ob tem poskušamo upoštevati tudi vaše predloge, mnenja in vprašanja.

 

ODDAJA NA VRTU 10.6.2017

    Vodne rastline, sezonsko cvetje in cvetje v vazi so teme tokratne oddaje Na vrtu. Najprej spoznavamo botanični vrt Tal 2000 pri krajinskem parku Rače. Ali ste vedeli, da so drobne plavajoče blazinice z listi in nitastimi koreninicami - male vodne lečice - najmanjše predstavnice cvetnic na svetu? Ali da je bil vodni orešek nekoč pomemben vir prehrane? Te zanimivosti nam predstavlja Roman Hergan, ki v Talu 2000 preživlja svoje proste in delovne dneve. Pri okrasitvah teras in balkonov so modne kombinacije sezonskih in trajnih pa tudi okrasnih in uporabnih rastlin. Strokovnjakinja kluba Gaia je obiskala zakonca Kocjan v Lukovici. Skupaj so zasadili star škaf in kotel. V Cvetličarski abecedi pa tokrat o tem, kaj je dobro vedeti in storiti, da bi se šopek v vazi čim dlje ohranil. 

 

 

 

 

  

Povezane galerije

Arhiv preteklih oddaj

 • Na vrtu

  17. 6. 2017
  Št. ogledov: 362

  V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed. Vabljeni k ogledu! navrtu@rtvslo.si

 • Na vrtu

  10. 6. 2017
  Št. ogledov: 382

  Vodne rastline, sezonsko cvetje in cvetje v vazi so teme tokratne oddaje Na vrtu. Najprej spoznavamo botanični vrt Tal 2000 pri krajinskem parku Rače. Ali ste vedeli, da so drobne plavajoče blazinice z listi in nitastimi koreninicami - male vodne lečice - najmanjše predstavnice cvetnic na svetu? Ali da je bil vodni orešek nekoč pomemben vir prehrane? Te zanimivosti nam predstavlja Roman Hergan, ki v Talu 2000 preživlja svoje proste in delovne dneve. Pri okrasitvah teras in balkonov so modne kombinacije sezonskih in trajnih pa tudi okrasnih in uporabnih rastlin. Strokovnjakinja kluba Gaia je obiskala zakonca Kocjan v Lukovici. Skupaj so zasadili star škaf in kotel. V Cvetličarski abecedi pa tokrat o tem, kaj je dobro vedeti in storiti, da bi se šopek v vazi čim dlje ohranil. navrtu@rtvslo.si

 • Na vrtu

  3. 6. 2017
  Št. ogledov: 418

  Del vrta sodelavke Karmen Podlesnik Marčič spreminjamo v zeliščni vrt. Sebastjan Lipar, strokovni sodelavec oddaje, je predlagal ureditev v stilu francoskih simetričnih vrtov, z osrednjo dvignjeno gredo in štirimi enako velikim gredami na vsaki strani vrta. Za 12 m2 velik vrt smo potrebovali več kot 50 različnih sadik, ki jih je podrobneje predstavil Jan Munda. Posebno gredo smo namenili bazilikam, ki veljajo za kraljevske rastline. Iz njih smo pripravili tudi kraljevske palačinke s smetanovim nadevom in drobno narezanimi orehi.

 • Na vrtu

  30. 5. 2017
  Št. ogledov: 200

  Balkone, terase, dvorišča in hišne vhode boste letos modno okrasili, če boste v posode kombinirali tako okrasne kot uporabne rastline, kot so dišavnice, zeli, tudi zelenjadnice. Prav tako boste modni, naravi pa boste prihranili kakšen odpadek, če boste smiselno uporabili stvari, ki bi jih zavrli, kot so stare kadi, posode, lončki, stiropor, ki ostane pri gradnji itd. Nekaj nasvetov o tem ponujamo v tokratni oddaji Na vrtu. Ob tem pa še zanimivosti iz poimenovanja rastlin, s poudarkom na rezanem cvetju. Ali veste, katera rastlina je ptičje mleko, ali kako sta videti slonova noga in živikasta kosmuljka?

 • Na vrtu

  20. 5. 2017
  Št. ogledov: 458

  Krk je drugi največji hrvaški otok. Od njega je za manj kot pol kvadratnega kilometra večji le njegov sosed – otok Cres. V kraju Baška na vzhodnem delu Krka, kjer se v daljavi vidijo Goli otok in Rab, je bilo letos tradicionalno srečanje članov kluba Gaia. Zbralo se je okrog 800 ljubiteljskih vrtnarjev in ljubiteljev cvetja, ki so v tridnevnem srečanju lahko izvedeli, kako narediti naravno milo, trendovsko okrasiti balkone, pri predelavi sadja in zelenjave ohraniti čim več mineralov in vitaminov, izboljšati svoje telo in počutje ali na vrtu privabiti metulje.

 • Na vrtu

  13. 5. 2017
  Št. ogledov: 425

  1. VZGOJA V RASTLINJAKIH V oddaji letos spremljamo vrt Davorja Špeharja v Rožemplju blizu Trebnjega. Sestavljen je iz sadnega in zelenjavnega vrta, visoke grede in rastlinjaka. V slednjem že nekaj časa pobira solata, rukolo in mlado čebulo, zdaj pa je posadil še plodovke, kot so paradižnik, paprika in jajčevci. 2. PRIPRAVEK IZ MORSKIH ALG Za krepitev odpornosti rastlin po aprilski zmrzali se priporočajo pripravki na osnovi morskih alg. Te lahko kupite v vrtnarskih trgovinah ali naredite doma. Potrebujete žličko mlete alge, ščepec sode bikarbone, nekaj kapljic olja in soka limone ali pomaranče. 3. LANDART V ARBORETUMU VOLČJI POTOK Rastline Arboretuma Volčji Potok bodo kmalu dobile nove sosede, pet okrog 20 metrov dolgih kitov, manjše delfine in orko, ki so jih naredili iz kovinske konstrukcije, poliuretanske pene in z železno voljo. Ujeda iz vej, listja, lesa in posušene trave pa že prijazno pozdravlja obiskovalce na robu angleškega parka. Naredili so jo aprila, v okviru študentskega LandArt projekta.

 • Na vrtu, izobraževalno-svetovalna oddaja

  6. 5. 2017
  Št. ogledov: 504

  Težje dostopne dele trate kosimo s kosilnico na nitko. Tudi to kosilnico je treba pred ponovno uporabo temeljito pregledati, zamenjati filter in jo napolniti s primerno mešanico goriva. Pri Jožetu Bitencu so zacveteli rododendroni. Obiskala ga je strokovnjakinja kluba Gaia. Se še spomnite kako so jeseni cvetele dipladenije na balkonu Štefke Kolarič? Takrat sva jih prenesli v prezimovališče. Vse rastline zime niso preživele. Vabljeni k ogledu!

 • Na vrtu, izobraževalno-svetovalna oddaja

  29. 4. 2017
  Št. ogledov: 526

  Marina Kodba, ki jo v oddaji Na vrtu spremljamo v rubriki Na Marininem bregu se je odločila, da svoje strme vrtove spremeni v tematske grede. Med njimi je tudi Kleopatrina greda, na kateri bodo rasle rastline, nepogrešljive pri izdelkih naravne kozmetike. Pri nastanku grede ji je pomagal Sebastjan Lipar. Voditeljica Irena Bedrač je medtem na Marininem travniku nabirala regratove cvetove, iz njih sta z Marino pripravili regratov sirup. Tega redčimo z vodo in pijemo kot osvežilno, zdravilno pijačo. Ob vsem tem pa se kratek nasvet gledalke Danice iz Zgornjih Jablan o tem, kako učinkoviteje saditi grah, da bo prej dozorel.

 • Na vrtu

  22. 4. 2017
  Št. ogledov: 622

  V drugi polovici aprila že zasajamo sezonske rastline in korita. Davor Špehar, v oddaji letos spremljamo, kako se razvija in razrašča njegov 300 m2 velik vrt,bo pred rastlinjak postavil glinene lonce, v katere je posadil uporabne rastline. Na teraso pa sta s kolegom Primož postavila okrasne posode s sezonskim cvetjem, tudi z novo sorto bidensa, ki je čvrstejše rasti in modne oranžne barve. Zelišča pred rastlinjakom bodo na vrt vabila čebele in druge opraševalce, terasa pa bo tudi poleti bolj pisana in zanimiva. V večji glineni jagodnjak sadimo tudi različne sorte jagod. Ob tem spoznavamo, ali se vzpenjave jagode tudi zares oprijemajo opore in kakšna je razlika med t.i. mesečnimi in enkrat rodnimi jagodami. Ne spreglejte pa niti nagradnega vprašanja. Pravilen odgovor in sreča pri žrebu vas maja lahko popeljeta na Dugi otok.

 • Na vrtu, izobraževalno-svetovalna oddaja

  15. 4. 2017
  Št. ogledov: 431

  1. REZ ŽIVIH MEJ Sredi aprila režemo žive meje. Hitro rastoči liguster režemo močneje in 3 krat letno, pri počasneje in nižje rastoči panešplji pa opravljamo le korekcijsko rez. Preglejte tudi pušpane, puščanova vešča je še vedno pogost škodljivec tudi pri nas. 2. OHRANJENJE RASTLIN Medtem ko s pobiranjem in shranjevanjem semen vrtnin z lastnega vrta skrbimo za domačo semensko banko, je ohranjanje slovenskega rastlinstva v rokah botaničnih vrtov. Tudi Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani. Okrog 12.000 vrečic s semeni je sistematično zloženih v predalih, nekatera so hranjena v posodah ali zamrzovalniku. 3. NATIKALNA SREDSTVA V Cvetličarski abecedi tokrat nadaljujemo z natikalnimi sredstvi; kot natikala bomo spoznali lesene paličice, lubje, volno, tudi natikače.

Več oddaj si lahko ogledate na RTV4D.