NA VRTU TVS1 SOBOTA OB 13.50, TV MB SOBOTA OB 18:30, PONOVITEV V SREDO OB 20.00

NA VRTU

mag. Irena Bedrač navrtu@rtvslo.si

S prispevki o zelenjadarstvu, cvetličarstvu in drevesničarstvu želimo na razumljiv način pomagati vsem, ki se ukvarjajo z vrtičkarstvom. Ob tem poskušamo upoštevati tudi vaše predloge, mnenja in vprašanja.

 

ODDAJA NA VRTU 18.3.2017

  1. VISOKA GREDA IZ PALET Vrtna tla marca pripravimo na novo vrtno sezono. To storimo, ko je zemlja suha, ko se ne oprijema obutve ali orodja. Rahlejša, peščena tla spomladi prerahljamo, obdelave večjih površin in težjih, ilovnatih tal pa se po navadi lotimo strojno. Tako je storil tudi Davor Špehar. Ob nedavnem obisku smo mu pomagali tudi pri izdelavi visoke grede. Drenaža je iz vej, ostalih pri rezi stare jablane.  

 

 

2. UČINKOVINE BELE OMELE Akacije nad pesniškim hribom v Gačniku so prerasle z okroglimi grmičastimi tvorbami,  tudi sadna drevja v sadovnjaku se ne morejo otresti primeža te zimzelene, grmičaste rastline.  Lastniki sadovnjakov  zagotovo niso  veseli, ko na krošnjah dreves uzrejo belo omelo. A ta starodavna rastlina, ki so jo častili kot sveto,  ima tudi veliko zdravilnih lastnosti.

 

3. KLOPCA IZ PALET Za počitka željne vrtičkarje smo ob koncu oddaje naredili preprosto klopco. Narejena je iz dveh palet in v nekaj minutah.   

 

 

 

 

 

  

Povezane galerije

Arhiv preteklih oddaj

 • Na vrtu, izobraževalno-svetovalna oddaja

  29. 4. 2017
  Št. ogledov: 100

  Marina Kodba, ki jo v oddaji Na vrtu spremljamo v rubriki Na Marininem bregu se je odločila, da svoje strme vrtove spremeni v tematske grede. Med njimi je tudi Kleopatrina greda, na kateri bodo rasle rastline, nepogrešljive pri izdelkih naravne kozmetike. Pri nastanku grede ji je pomagal Sebastjan Lipar. Voditeljica Irena Bedrač je medtem na Marininem travniku nabirala regratove cvetove, iz njih sta z Marino pripravili regratov sirup. Tega redčimo z vodo in pijemo kot osvežilno, zdravilno pijačo. Ob vsem tem pa se kratek nasvet gledalke Danice iz Zgornjih Jablan o tem, kako učinkoviteje saditi grah, da bo prej dozorel.

 • Na vrtu

  22. 4. 2017
  Št. ogledov: 459

  V drugi polovici aprila že zasajamo sezonske rastline in korita. Davor Špehar, v oddaji letos spremljamo, kako se razvija in razrašča njegov 300 m2 velik vrt,bo pred rastlinjak postavil glinene lonce, v katere je posadil uporabne rastline. Na teraso pa sta s kolegom Primož postavila okrasne posode s sezonskim cvetjem, tudi z novo sorto bidensa, ki je čvrstejše rasti in modne oranžne barve. Zelišča pred rastlinjakom bodo na vrt vabila čebele in druge opraševalce, terasa pa bo tudi poleti bolj pisana in zanimiva. V večji glineni jagodnjak sadimo tudi različne sorte jagod. Ob tem spoznavamo, ali se vzpenjave jagode tudi zares oprijemajo opore in kakšna je razlika med t.i. mesečnimi in enkrat rodnimi jagodami. Ne spreglejte pa niti nagradnega vprašanja. Pravilen odgovor in sreča pri žrebu vas maja lahko popeljeta na Dugi otok.

 • Na vrtu, izobraževalno-svetovalna oddaja

  15. 4. 2017
  Št. ogledov: 360

  1. REZ ŽIVIH MEJ Sredi aprila režemo žive meje. Hitro rastoči liguster režemo močneje in 3 krat letno, pri počasneje in nižje rastoči panešplji pa opravljamo le korekcijsko rez. Preglejte tudi pušpane, puščanova vešča je še vedno pogost škodljivec tudi pri nas. 2. OHRANJENJE RASTLIN Medtem ko s pobiranjem in shranjevanjem semen vrtnin z lastnega vrta skrbimo za domačo semensko banko, je ohranjanje slovenskega rastlinstva v rokah botaničnih vrtov. Tudi Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani. Okrog 12.000 vrečic s semeni je sistematično zloženih v predalih, nekatera so hranjena v posodah ali zamrzovalniku. 3. NATIKALNA SREDSTVA V Cvetličarski abecedi tokrat nadaljujemo z natikalnimi sredstvi; kot natikala bomo spoznali lesene paličice, lubje, volno, tudi natikače.

 • Na vrtu

  8. 4. 2017
  Št. ogledov: 399

  V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed. Vabljeni k ogledu! navrtu@rtvslo.si

 • Na vrtu

  1. 4. 2017
  Št. ogledov: 416

  1. IZBERIMO SADIKE Davor je v kmetijski zadrugi izbral sadike vrtnin, ki jih bo sadil na visoko gredo, narejeno iz palet. Priporoča, da izberemo sadike, ki so primerne velikosti in slovenskih vrtnarjev. 2. ODGRNIMO BANANOVCE Pri Martini Plohl Krevh smo pred dvema tednoma odrnili bananovce. Ti jim že nekaj let bujno rastejo ob potoku, vsako jesen, ko se nočne temperature spustijo do ledišča pa stebla porežejo in prekrijejo z listi banan. 3. PREVERIMO KOSILNICE Pred novo sezono košnje zelenic in trate, preverimo, ali so kosilnice pripravljene na to opravilo. Martin Krevh svetuje, kaj je treba preveriti. 4. S SEJMA FLORA 2017 Ob koncu oddaje še utrinki z letošnjega sejma, ki s cvetjem preganja zimo. Ali ste vedeli, da tudi rastline komunicirajo z nami in okolje, v katerem so?

 • Na vrtu

  25. 3. 2017
  Št. ogledov: 477

  1. SAJENJE JAGODIČEVJA Davorja Špeharja je na njegovem skoraj 300 m2 velikem vrtu v Suhi krajini obiskal prijatelj Primož. S seboj je prinesel sadike sibirskih borovnic in aronije. Sibirskih borovnic ni treba saditi v kisla tla, sorta, ki jo tokrat sadita pa bo obrodila že junija. 2. O PRESAJANJU IN UČINKOVINAH ALOJE Marina Kodba je na svoj vrt tokrat povabila Katarino Maltarski. Skupaj sta presadili aloje, mlade rastline sta odtrgali od matične in jih posadili v svoje lončke. Marina je ob tem iz listov aloje vere postrgala gel in naredila osnovo za negovalna mazila. 3. UČINKOVITO Uvajamo novo rubriko - UČINKOVITO. Gledalce vabimo, da z nami delijo nasvete za oskrbo zelenjavnega, sadnega ali sobnega vrta. Prvi je nasvet gledalke Verice o tem, kako čim prej do mladega krompirja...

 • Na vrtu

  18. 3. 2017
  Št. ogledov: 649

  1. VISOKA GREDA IZ PALET Vrtna tla marca pripravimo na novo vrtno sezono. To storimo, ko je zemlja suha, ko se ne oprijema obutve ali orodja. Rahlejša, peščena tla spomladi prerahljamo, obdelave večjih površin in težjih, ilovnatih tal pa se po navadi lotimo strojno. Tako je storil tudi Davor Špehar. Ob nedavnem obisku smo mu pomagali tudi pri izdelavi visoke grede. Drenaža je iz vej, ostalih pri rezi stare jablane. 2. UČINKOVINE BELE OMELE Akacije nad pesniškim hribom v Gačniku so prerasle z okroglimi grmičastimi tvorbami, tudi sadna drevja v sadovnjaku se ne morejo otresti primeža te zimzelene, grmičaste rastline. Lastniki sadovnjakov zagotovo niso veseli, ko na krošnjah dreves uzrejo belo omelo. A ta starodavna rastlina, ki so jo častili kot sveto, ima tudi veliko zdravilnih lastnosti. 3. KLOPCA IZ PALET Za počitka željne vrtičkarje smo ob koncu oddaje naredili preprosto klopco. Narejena je iz dveh palet in v nekaj minutah.

 • Na vrtu, izobraževalno-svetovalna oddaja

  11. 3. 2017
  Št. ogledov: 682

  1. DROBNI VRTNI NASVETI Zdaj ko smo se lotili prvi vrtni opravil in posejali že prve vrtnine, ne bo odveč kakšen vrtni nasvet. Sebastjan Lipar je pripravil tri; pred še hladnimi nočni je sadike solate pokral s steklenimi kozarci, med jagode je posadil česen, hoste je razdelil in razmnožil. 2. Z GAIO NA OBISKU Strokovnjak kluba Gaia je tokrat obiskal članico Marijo v Želimju. V njenem rastlinjaku še pobirajo solatnice, rasteta tudi rdeča pesa in por. Marija je znova posejala solata, drobna semena pa je zmešala z mivko. Svetujeta tudi, kako zaščititi solato, da je ne bi preveč pojedli polži. 3. O POROČNEM CVETNEM OKRASJU Čeprav niso zares stopile v zakonski stan, so štiri mladenke, oblečene v neveste, na dnevu florističnih novosti v Naklem, pritegnile marsikateri pogled. Pa ne le zaradi lepote in mladosti, temveč tudi cvetličnega okrasja, ki jih je dopolnjevalo. Šopki, cvetlične ogrlice in drobno okrasje v laseh so bili delo Nemke Wally Klett, ki je danes po vsej Evropi nepogrešljiva pri snovanju poročnih dekoracij.

 • Na vrtu

  4. 3. 2017
  Št. ogledov: 1613

  1. SETEV SEMEN V ŠKROBU Kakor hitro se temperature povzpnejo na 10 do 12 stopinj Celzija, nas zamikajo prva vrtna opravila. Na Krasu so v začetku tedna pri Pleškovih žene sejale prve vrtnine. Setev mešanega posevka so opravile po posebni metodi, s katero želijo prehiteti kalitev plevelov. Metoda ima dva ključna elementa: pravilno nakaljena semena in primerno gosto zmes, v katero semena vsujejo. 2. IZBERIMO SEMENSKI KROMPIR V začetku marca izbiramo tudi sorte krompirja, ki jih bomo letos pridelali. Katero sorto izbrati in kako pravilno prebrati deklaracije, svetuje Davor Špehar. 3. TRENDI V FLORISTIKI 2017 Na pustno nedeljo so v Biotehniškem centru Naklo predstavili letošnje smernice v oblikovanju šopkov, aranžmajev in poročnih dekoracij. V dopoldanskem delu je nizozemski florist Klaas Dijkstra izdeloval šopke letnih časov. Te so v roke dobila dekleta, oblečena v pomlad, poletje, jesen in zimo.

 • Na vrtu

  25. 2. 2017
  Št. ogledov: 628

  V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed. Vabljeni k ogledu! navrtu@rtvslo.si

Več oddaj si lahko ogledate na RTV4D.