NA VRTU TVS1 SOBOTA OB 13.50, TV MB SOBOTA OB 18:30, PONOVITEV V SREDO OB 20.00

NA VRTU

mag. Irena Bedrač navrtu@rtvslo.si

S prispevki o zelenjadarstvu, cvetličarstvu in drevesničarstvu želimo na razumljiv način pomagati vsem, ki se ukvarjajo z vrtičkarstvom. Ob tem poskušamo upoštevati tudi vaše predloge, mnenja in vprašanja.

 

ODDAJA NA VRTU 18.2.2017

1. ZIMSKA REZ JABLANE Na vincencijevo (22. januarja) se po starih navadah začne rez v vinogradu, februarja pa obrezujemo sadno drevje. Marina Kodba ima na svojem bregu nekaj starih jablan, ki jih je posadil njen oče. Z Matjažem Leršem s fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede sta jablane pregledala in opravila močnejšo vzdrževalno rez.

 

 

2. ZACVETELA JE VOLEMIJA V rastlinjakih botaničnega vrta Univerze v Ljubljani vsako leto zacveti kakšna posebna rastlina. Tokrat je moške cvetove razvila volemija, fosilno drevo, ki ga poznamo šele dvajset let.  

 

3. LIDIJINE BREZOVE SLIKE Narava je naša najpomembnejša učiteljica. Tako pravi Lidija Čelofiga, ki na sprehodu po gozdu, parku, travniku ali ob obali del narave vedno prinese domov. Pri tem veje ali lubja ne odtrga, uporabi koščke narave, ki so že podrti ali jih je polomil veter.

 

 

 

 

 

  

Povezane galerije

Arhiv preteklih oddaj

 • Na vrtu

  25. 2. 2017
  Št. ogledov: 312

  V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed. Vabljeni k ogledu! navrtu@rtvslo.si

 • Na vrtu

  18. 2. 2017
  Št. ogledov: 394

  1. ZIMSKA REZ JABLANE Na vincencijevo (22. januarja) se po starih navadah začne rez v vinogradu, februarja pa obrezujemo sadno drevje. Marina Kodba ima na svojem bregu nekaj starih jablan, ki jih je posadil njen oče. Z Matjažem Leršem s fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede sta jablane pregledala in opravila močnejšo vzdrževalno rez. 2. ZACVETELA JE VOLEMIJA V rastlinjakih botaničnega vrta Univerze v Ljubljani vsako leto zacveti kakšna posebna rastlina. Tokrat je moške cvetove razvila volemija, fosilno drevo, ki ga poznamo šele dvajset let. 3. LIDIJINE BREZOVE SLIKE Narava je naša najpomembnejša učiteljica. Tako pravi Lidija Čelofiga, ki na sprehodu po gozdu, parku, travniku ali ob obali del narave vedno prinese domov. Pri tem veje ali lubja ne odtrga, uporabi koščke narave, ki so že podrti ali jih je polomil veter.

 • Na vrtu

  11. 2. 2017
  Št. ogledov: 394

  1. O PODARJANJU CVETJA Pred valentinovim, 8. marcem in dnevom žena, praznikih, v katerih s cvetjem obdarujemo dekleta, žene, matere, smo se z etnologom Janezom Bogatajem pogovarjali kulturi podarjanja cvetja. Kako se je ta spreminjala skozi čas in katere cvetlice so nekoč pomenile večno ljubezen? 2. Z GAIO NA OBISKU Strokovnjak kluba Gaia se je tokrat odpravil na Štajersko, v Zgornje Jablane pri Cirkovcah. V sadnem vrtu ga je pričakal Gaian Viktor Dolenc. Porezala sta oreh, lesko, na breskev pa pritrdila lepilni trak proti škodljivcem. 3. ŠOPEK ZA VALENTINOVO Brez cvetja pa za valentinovo ne bo šlo. Kaj podariti svoji izbranki?

 • Na vrtu

  4. 2. 2017
  Št. ogledov: 563

  V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed. Vabljeni k ogledu! navrtu@rtvslo.si

 • Na vrtu

  28. 1. 2017
  Št. ogledov: 430

  1. O MARCIPANU IN MANDLJEVEM MLEKU Med prvimi drevesi, ki pri nas ob obali in na Krasu zacvetijo že pozimi so mandljevci, drevesa, ki jih bolj poznamo po njihovih koščičastih plodovih. To so skromna drevesa, ki uspeva v lahkih, prepustnih, peščeno-ilovnatih tleh. Zrastejo do 10 m visoko. Najbolj znana predelava mandljevih plodov je marcipan, ki ga z mladim slaščičarjem Matevžem Visočnikom izdelujemo v tokratni oddaji. 2. MUZEJ MARCIPANA V KRAJU KESZTHELY Čeprav je januarja muzej marcipana na jugozahodnem robu Blatnega jézera zaprta, zakónca Simonfai ljubiteljem márcipana ne odrečeta dobrodošlice. V njuni kavarni čez leto diši po sveže kuhani kavi, čokoladi in márcipanu, v muzejskih vitrinah pa je na ogled več kot 100 izdelkov iz marcipana, ki so razstavljeni so po tematskih sklopih. Ob tem smo o marcipanu izvedeli še kaj novega... 3. CVETLIČARSKA ABECEDA Tokrat začenjamo z novo rubriko - Cvetličarko abecedo. Najprej spoznavamo žice, ki so aranžerjem osnovni material.

 • Na vrtu

  21. 1. 2017
  Št. ogledov: 406

  Dnevne sobe, spalnice, jedilnice, stanovanja sploh, niso naravna bivališča rastlin. Ustvarili smo jih mi, da bi del narave prenesli v zaprte prostore, jih oživili in popestrili, hkrati pa dali možnost preživetja tudi tistim rastlinam, ki v našem podnebju niso avtohtone. O oskrbi limonovcev, ki jih pogosto gojimo kot posodovke, govorimo v tokratni oddaji Na vrtu, ki poteka v prirejenem studiju Vrtnega centra Kurbus v Meleh pri Gornji Radgoni. Predstavljamo tudi sorto maline, katere plodovi imajo okus po jagodi, spoznavamo zakonitosti presajanja sobnih rastlin, pomlad pa v stanovanje vnašamo s siljenimi čebulnicami.

 • Na vrtu

  14. 1. 2017
  Št. ogledov: 367

  O GENSKO SPREMENJENIH RASTLINAH IN ŽIVILIH Zdrava hrana je temelj zdravja in dobrega počutja. Najbolje je uživati neoporečno – s kemičnimi sredstvi neobdelano – in v lokalnem okolju pridelano hrano. Predloga trgovinskih sporazumov z Združenimi državami Amerike in Kanado sta lani znova sprožila razprave o živilih, ki vsebujejo gensko spremenjene organizme… Gensko spremenjeni organizmi so tisti, ki so jim iz drugega organizma namerno vnesli določeno lastnost oziroma gen. Gensko spremenjeni organizmi so lahko mikroorganizmi, rastline in živali. Pri nas vsebnost gensko spremenjenih organizmov v živilih preverjajo v Nacionalnem inštitutu za biologijo v Ljubljani. Letno pregledajo od 200 do 300 vzorcev. DRVA ZA KURJAVO Kako gorijo bukova, brezova, gabrova drva? Ali je lahko v kaminski peči kurimo kostanjeva in hrastova drva? Kako podkuriti? O tem tokrat svetuje Sebastjan Lipar, ki preseneti tudi z nasvetom, kako podkuriti brez zažigalne kocke. RAZMNOŽEVANJE PRAPROTI Praproti polystichum lahko razmnožujemo z listno-stebelnimi potaknjenci. Narežemo na pet centimetrov dolge potaknjence, na katerih so oblikovani trosi in jih položimo na substrat. Jelenov jezik pa npr. razmnožujemo drugače. S korenin odstranimo zemljo in poiščemo ostanek starega lista, na katerem so se razvile koreninice. Posadimo ga v substrat in po dobrem letu ali dveh bomo imeli mlado rastlino.

 • Na vrtu

  7. 1. 2017
  Št. ogledov: 425

  O TIMIJANU Timijan je ena najbolj pogostih vrtnih rastlin, zelišče, začimba, zdravilo. Ime timijan v grščini izhaja iz pomena pogum in še danes je sinonim za krepitev zdravja. V srednjem veku je veljal za skrivnostno zelišče proti kugi, zmeraj pa je bil široko dosegljiv, od tod tudi poimenovanje antibiotik revežev. Danes v vrtovih srečujemo mnoge samorasle in vzgojene oblike timijana. VRTNI NASVET: SVEČKE ZA TOPLEJŠO KLET Sebastjan Lipar se je domislil zelo uporabnega nasveta: pet majhnih svečk je psotavil na podstavek za lonec, jih prižgal in jih prekril z večjim glinenim loncem z odprtino. V zelo hladnih dneh lahko takšno pečko postavitev v klet, da ozimnica in rastline ne pomrznejo. STARE HRUŠKE NA KOROŠKEM V Selah nad Slovenj Gradcu na več kot 700 metrih nadmorske višine je sneg nedavno pobelil travnike, pašnike in stara drevesa, ki jih ohranjajo na domačijah. Med drevesi je veliko hrušk, te - posajene v obcestni drevored - še danes ločijo kmetijo Šuler od Ravnjakovih. Nekoč je bilo pri nas največ hrušk tepk. V 18. stoletju je Marija Terezija zapovedala njihovo sajenje. Hruške so bile sadje, sladilo, izvrstna osnova za žganje. Vse to so še danes, četudi jih je v Sloveniji vsako leto manj, v primerjavi z jabolkom je hruško v kleti težje ohraniti svežo… ČAJI IZ TIMIJANA IN MATERINE DUŠICE Materina dušica in timijan imata veliko zdravilnih učinkov in zlasti v zimskih mesecih sta nepogrešljiva med posušenimi zelišči. Pripravili smo 3 čaje, ki bodo pregnali prehlad, kašelj in izboljšali počutje.

 • Na vrtu

  31. 12. 2016
  Št. ogledov: 306

  V zadnji oddaji Na vrtu letošnjega leta smo s tremi prispevki preleteli leto 2016. Najprej smo se spomnili vrtnarskih novosti, ki so jih predstavili na januarskem sejmu v nemškem mestu Essen. Junija smo na kmetija Frida v Sveti Ani pridobivali laneno seme, tega je treba mleti sproti, drugače oksidira in izgubil zdravilne učinkovine. Jeseni pa je Sebastjan Lipar za vse bolj ali manj zasanjanje vrtoljubce izdelal lovilca sanj.

 • Na vrtu

  24. 12. 2016
  Št. ogledov: 376

  V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed. navrtu@rtvslo.si

Več oddaj si lahko ogledate na RTV4D.