NA VRTU TVS1 SOBOTA OB 13.50, TV MB SREDA OB 20.00, ponovitev V SOBOTO OB 12.30

NA VRTU

mag. Irena Bedrač navrtu@rtvslo.si

S prispevki o zelenjadarstvu, cvetličarstvu in drevesničarstvu želimo na razumljiv način pomagati vsem, ki se ukvarjajo z vrtičkarstvom. Ob tem poskušamo upoštevati tudi vaše predloge, mnenja in vprašanja.

 

ODDAJA NA VRTU  16.6.2017

1. ZASTIRANJE IN VREMENSKE TEGOBE Z zastiranjem vrta zmanjšujemo izhlapevanje vlage iz tal, ščitimo rastline pred močno poletno pripeko, zmanjšujemo razrast plevela, hkrati pa tudi varujemo prst in vrtnine pri močnejših padavinah in toči. Davor Špehar uporablja zastirko iz slame tako v rastlinjaku kot na prostem. Ob neurju v Beli krajini svetujemo, kako pomagati rastlinam, da si opomorejo.

2. VZDRŽEVANJE TLAKOVCEV Zakonca Martina in Martin tokrat čistita tlakovce. Pri tem preizkušata različne pripomočke, nekateri so bolj, drugi manj uporabni...

3. ZELIŠČNI NASAD NA TERASI Lesena terasa Klementine Tement se dviga nad gozdno vzpetino v krošnje dreves, ki so tudi odlična senca. Tam ima Klementina odslej tudi najljubša zelišča, ki jih je zasadila v lonec s premerom 60 cm.   

Povezane galerije

Arhiv preteklih oddaj

 • Na vrtu, izobraževalno–svetovalna oddaja TV Maribor

  15. 12. 2018
  Št. ogledov: 19

  1. KOMPOSTIRANJE ZA BOLJŠI PRIDELEK Del skoraj vsakega zelenjavnega vrta je kompostni kup, na katerega pridni vrtičkarji odlagamo organske odpadke, da pridobimo hranilo za vrtnine, ki jih gojimo. Kup je dobro razdeliti na vsaj dva dela, ko na prvega naložimo dovolj materiala, ga pustimo, da se dobro predela, odpadke takrat nalagamo na drugega. V kuhinjskem kompostniku Organku lahko kompostirajo tudi urbani vrtičkarji, ki na majhnih vrtovih ali terasah nimajo prostora za kompostnik. Po nasvete o kompostiranju smo se odpravili k mlademu permakulturniku Martinu Veselku. 2. Z GAIO NA OBISKU Ljubiteljica narave Lea Levpušček iz Vipavske doline obožuje necvetoče rastline. Njeno dnevno sobo krasijo večinoma tropske rastline, ki zahtevajo visoko zračno vlažnost. Zrak pa kljub vlaženju ne ustreza kalateji. Loreta Vlahovič iz kluba Gaia je Lei pomagala, da sta jo pravilno oskrbeli, potem ko so se ji začeli sušiti robovi listov. 3. PO RULADI ŠE FIŽOLOVA TORTA Ribničanka Andreja Škrabec je v prejšnji oddaji spekla klasični biskvit za rolado, za polnilo je uporabila bel fižol. Tokrat pripravlja fižolovo torto. V njej ni moke, namesto nje Andreja uporabi zmečkan fižol. Iz beljakov stepe sneg, rumenjake in sladkor dobro zmeša.

 • Na vrtu

  8. 12. 2018
  Št. ogledov: 102

  V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed. Vabljeni k ogledu! navrtu@rtvslo.si

 • Na vrtu

  1. 12. 2018
  Št. ogledov: 191

  V nedeljo prižigamo prvo svečko na adventnem venčku. Klasična adventna oblika je okrogla (venček), izvirna barva je vijoličasta. Ustvarjalci oddaje pa smo odločili, da se preizkusimo v drugačnih adventnih dekoracijah. Sebastjan Lipar je z Marino Kodba okrasil korenino drevesa; Martina Plohl Krevh in Irena Ploj iz podjetja Bauhaus Maribor sta adventno dekoracijo naredili v podolgovati posodi; urednica oddaje Na vrtu Irena Bedrač je s sodelavko Ana-Marijo Berk izdelala adventni družinski pladenj; gosta Matej Korošec, voditelj oddaje Dobro jutro in Jasmina Horvat, tajnica režije, pa sta se odločila za igrivi rdeče zeleni aranžma.

 • Na vrtu

  24. 11. 2018
  Št. ogledov: 174

  1. UPORABA OREHOVEGA OLJA V PREHRANI IN KOZMETIKI Oreh je nekoč krasil vsako domačijo, po navadi je rasel ob hiši, ki mu je dajala zavetje pred spomladanskimi zmrzalmi, za katere je občutljiv. Jeseni nabiramo plodove in jih hranimo razprostrte v suhem prostoru, da se zaradi vlage ne bi začela razvijati plesen. Z oreha, s katerega sva junija z Marino Kodba nabrali zelene plodove za pripravo olja za sončenje, so zdaj odpadli vsi listi, iz jedrc iztisnjeno olje pa Marina pozimi uporablja pri kremah za vitalnejšo kožo. 2. VRTNI NASVET V tokratnem vrtnem nasvetu kratek napotek za zadnjo setev motovilca v rastlinjaku. 3. SPRAVILO VRTNEGA ORODJA Na sezono počitka jeseni ne pripravimo le vrta, temveč moramo poskrbeti tudi za primerno spravilo vrtnega orodja in strojev (kosilnic, žag). Kako jih očistimo in kam jih odložimo, svetujeta zakonca Martina Plohl Krevh in Martin Krevh.

 • Na vrtu

  17. 11. 2018
  Št. ogledov: 190

  1. PREZIMOVANJE RASTLIN Narava se z ohlajanjem zemlje pripravlja na zimski počitek. Z vrtov te dni spravljamo še zadnje plodove, vrtnice porežemo, osujemo z zemljo in popršimo z bakrom, drevesna debla zaščitimo z belim premazom ali apnom, da bodo čim manj ranljiva dočakala pomlad. Sadike sadnih dreves in grmovnic zaščitimo s smrekovimi vejami in suhim listjem. Smrekove veje preprečujejo gnitje zaščitenih rastlin. 2. POBERIMO KIVIJE Spomladi smo v oddaji obljubili, da bomo preverili, koliko kilogramov plodov je Marjan Kogelnik letos nabral s svojih aktinidij, ki jih je zadnji dve leti močno prizadela poznopomladanska zmrzal. Spomladi je upal, da obrodi 500 kg kivijev, pred trgatvijo se mu zdelo, da jih bo precej manj. Ko je v začetku tedna pobral vse plodove, je številka na tehtnici presenetila tudi njega... 3. ZELENA FASADE VILE NEKREP Vejčijeva trta je poleti, ko smo prvič obiskali spomeniško zaščiteno vilo Nekrep na Pragerskem, preraščala večji del fasade in jo ščitila pred vremenskimi ujmami. Zelena fasada med pripeko dokazano za nekaj stopinj ohlaja tudi notranjost prostorov. Jeseni se listi trte prelivajo od zelenih do rdečkasto-rumenih tonov in še lepšajo vrt ob vili. Predolge veje ob lesenih vratih je treba prikrajšati.

 • Na vrtu

  10. 11. 2018
  Št. ogledov: 204

  1. IZBERIMO PRIMERNO SORTO Jablane sadimo jeseni. Ob posvetu s sadjarjem razmislimo o primernem rastišču, razmerah na vrtu in rodnosti različnih sort. Izkopljemo meter široko in 60 centimetrov globoko jamo. Dodamo lahko kompost ali šoto, če pa hlevski gnoj, ga zakopljemo tik pod površino in vsaj ped od korenin, da jih ne poškoduje. 2. POSADIMO ASIMINO S strokovnjakom kluba Gaia na vrtu v Beli krajini sadimo asimino, gostitelj Marjan Pezdirc si je na svojem sadnem vrtu - med številnimi jablanami - zaželel redkejšo sadno vrsto. 3. SPRAVILO BALKONSKEGA CVETJA Čeprav so dnevi še topli, pa jutranje meglice na balkonskih rastlinah že puščajo sledi, zato jih bo treba kmalu pripraviti na počitek. Štefka Kolarič iz Zrkovcev pri Mariboru je pred nekaj dnevi potrgala stebla gomoljnih begonij, izkopala gomolje in korenike kan in kal, v notranje prostore pa prenesla mandevile in dipladenije.

 • Na vrtu

  3. 11. 2018
  Št. ogledov: 198

  1. JESENSKA OSKRBA VRTNIC Jesen se po naših krajih res že smuka, čeprav na vrtovih in v parkih še lahko občudujemo cvetove najrazličnejših vrtnic. Dehteče cvetlice se kar nočejo posloviti od poletja in če nam jih je še tako hudo porezati, je zdaj pravi čas za njihovo jesensko oskrbo. Kaj zajema jesenska oskrba vrtnic, svetuje Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji Potok. 2. DOLINA VRTNIC V BOLGARIJI V dolini vrtnic v Bolgariji jeseni na rožnih grmičkih ne najdemo pozabljenih cvetov, pobrali so jih maja in junija, ko iz tankih cvetnih lističev iztisnejo rožno olje. Bolgarsko rožno olje predstavlja polovico svetovne proizvodnje rožnega olja, njegova kakovost je med najvišje ocenjenimi. Cvetove pobirajo ob koncu pomladi, zgodaj zjutraj. 3. ŠOPEK IZ ŠIPKOV Ko vrtnice odcvetijo, na njih ostanejo plodovi - šipkove jagode. Tako kot pri pravem šipku so tudi te užitne, pobiramo pa jih jeseni, najbolje po prvi slani. Sabina Šegula je v Arboretumu nabrala šipke vrtnic različnih velikosti in barv. Iz njih je naredila čudovit jesenski šopek.

 • Na vrtu

  27. 10. 2018
  Št. ogledov: 248

  1. JAGODIČEVJE ZA TERASO Novembra sadimo sadno drevje in jagodičevje. Maline in robide so že tradicionalno del naših vrtov, saj po navadi dobro rodijo, so odporne in nezahtevne za nego. Če nimate vrta, pač pa teraso ali balkon, lahko prav tako posadite jagodičnice. Novejše sorte, ki so žlahtnjene tako, da ostanejo kompaktne in nizke rasti, bodo ob primerni oskrbi tudi v posodi obrodile. 2. SLADKA JUŽNOAMERIŠKA POSEBNOST V kratkem bo treba v rastlinjak na prezimovanje prestavili tudi fejodžo (aka ali ananasova guava), ki jo kot južnoameriško posebnost v zadnjih letih v posodah gojimo tudi pri nas. Septembra sadeži, njihova velikost je od 5 do 7 centimetrov, še niso dozoreli, zreli so, ko se sami utrgajo z drevesa, kar se praviloma zgodi v drugi polovici oktobra. 3. ŠE KUHAMO MARMELADE Na vrtovih v sončnem, ne preveč hladnem oktobru, še zelenijo številne zdravilne rastline, cvetovi trajnic pa se nastavljajo sončnim žarkom. Žajbljevi vršički jeseni ne premorejo toliko zdravilnih učinkovin kot tisti, ki jih nabiramo in sušimo poleti, lahko pa zdaj nabrane žajbljeve liste vkuhamo v marmelade. Ste že pokusili jabolčno žajbljevo marmelado ali rubinasto rdečo kutinovo?

 • Na vrtu

  20. 10. 2018
  Št. ogledov: 181

  1. VEGETATIVNI ARANŽMA V dneh pred 1. novembrom, ki je posvečen spominu na pokojne, Sebastjan Lipar ureja družinska grobova. Najprej sta z Ana-Marijo Berk izdelala priložnosti primeren aranžma, kot osnovo je izbral mačehe in drobne krizanteme, dodal pa je tudi zanimive rastline in plodove, ki jih je našel na svojem vrtu, v gozdu… 2. VRT IN RASTLINJAK OKTOBRA Na vrtu Irene Bedrač se najbolje se počutijo blitva, radič in solate, na dvignjenih gredah še zorijo paradižniki, paprika in čiliji, ki pa jih bo treba kmalu pospraviti. Davor Špehar se v rastlinjaku še veseli paradižnikov, motovilec šele kuka na plano, zimske solate se že lepo razraščajo. 3. ZASADITEV Z MAČEHAMI IN HORTENZIJAMI Prvi grob Sebastjan uredi tako, da se ujema z že prej izdelanim aranžmajem. Med zemljo vmeša kose stare vrtnarske gobe, da bo oskrba nasada manj zahtevna. 4. KOLMEŽ UREDI PREBAVO Irena z Ano Gregorc na Ribnici na Pohorju izkopava kolmež. Gre za kak meter visoko kačnikovko, ki raste na močvirnatih predelih in ob ribnikih. Vsebuje grenčine, čreslovine in eterično olje, v katerem je tudi nam škodljiva spojina beta-azaron, zato je njegova uporaba omejena. Izkopane korenike, uporabne v čajih, tinkturah in žganju, se lahko tudi posušijo. 5. ZASADITEV S KRIZANTEMAMI Sebastjan se je na drugem družinskem grobu odločil za drobne krizanteme in mačehe. Zasaditev je okrasil z zelo dekorativnimi majhnimi jabolki. Osvežil pa je tudi trajni nasad v koritu sredi groba. navrtu@rtvslo.si

 • Na vrtu

  13. 10. 2018
  Št. ogledov: 172

  1. NABERIMO GABEZOVE KORENINE Jeseni nabiramo korenine zdravilnih rastlin, med njimi tudi gabezove. Sveže, dobro oprane gabezove korenine naribamo in premešamo z jajčnim beljakom, tako pripravimo domačo oblogo pri poškodbah, kot so zlomi, izvini ali izpahi. Rane ne smejo biti odprte. Korenine lahko narežemo na kolobarje in jih dodamo v oljčno olje, dobimo macerat, ki je osnova gabezovega mazila. 2. Z GAIO NA OBISKU S klubom Gaia tokrat urejamo okrasne nasade terasnega vrta skoraj v središču Ljubljane. Stanovalci, med njimi so štirje mladi vrtnarji: Lara, Julija, Ema in Gašper imajo namreč raje pogled na zelenje kot stanovanjske bloke. Ljubezen do rastlin so podedovali po starem očetu, Lara se še spominja, kako sta na vikendu skupaj posadila vrtnico, pred tednom pa je z bratcem, sestricama in strokovnjakinjo kluba Gaia teraso v 4. nadstropju odela v jesenske barve. 3. PEČENA JABOLKA KOT NEKOČ Za vse, ki ne veste, kako še porabiti jabolka, ki jih je letos res obilno, hiter in preprost jabolčni navdih za polnjena pečena jabolka.

Več oddaj si lahko ogledate na RTV4D.