DOBER VEČER TOREK OB 20.00, ponovitev: SOBOTA OB 21.20

DOBER VEČER

Dr. Zoran Medved zoran.medved@rtvslo.si

V oddaji Dober večer bomo vsak petek gostili znanega in zanimivega sogovornika, ki javno deluje ali je rojen in prihaja iz ene od štirih pokrajin v severovzhodni Sloveniji, Štajerske, Celjske regije, Koroške ali Pomurja. 

Oddaje pripravljajo: dr. Zoran Medved, Eva Stavbar, Dušan Tomažič in dr. Polona Pivec.

 

 

 

 

Arhiv preteklih oddaj

 • Anja Hohler, pogovorna oddaja TV Maribor

  11. 12. 2018
  Št. ogledov: 17

  Oplotnica je kraj znan že iz rimskih časov, ko je tod vodila pot iz Italije skozi Norik do Panonije, in so imeli v vasi Čadram gostišče za popotnike. Iz Oplotnice, ki je bila do 18. stoletja v lasti Žičke kartuzije, prihaja tudi naša nocojšnja gostja - Anja Hohler, univerzitetna diplomirana inženirka agronomije, ena od treh žensk predsednic vinogradniških društev v Sloveniji. Vabljeni k ogledu!

 • Breda Varl

  4. 12. 2018
  Št. ogledov: 14

  Breda Varl je vsestranska umetnica. Na svoji več kot 50 let trajajoči ustvarjalni poti je delala na različnih področjih, res pa je, da jo poznamo kot predano lutkovni umetnosti. Študij arhitekture je uspešno zaključila, a potem nikoli ni delala v tem poklicu, ker je s Tinetom Varlom pač vzljubila lutke. Je scenografka, kostumografinja, grafična oblikovalka, režiserka lutkovnih predstav, avtorica dramskih besedil, ilustratirka in pegagoginja. Delovala je v poklicnih in ljubiteljskih gledališčih in še vedno jo srečujemo povsod, kjer potrebujejo njeno široko znanje.

 • dr. Andrej Rahten

  27. 11. 2018
  Št. ogledov: 32

  Dr. Andrej Rahten se je po maturi v Celju vpisal na študij zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Kot štipendist ustanove Österreichischer akademischer Austauschdienst je študiral na Univerzi v Celovcu. Leta 2000 je na Filozofski fakulteti obranilo doktorsko disertacijo o dr. Janku Brejcu (1869-1934), Zanjo je bil odlikovan z zlatim znakom ZRC SAZU, kjer je tudi začel poklicno pot. Leta 2001 se je zaposlil na Ministrstvu za zunanje zadeve, kjer je bil imenovan v kabinet ministra. Leta 2004 je bil imenovan za svetovalca za zunanjo politiko v kabinetu predsednika vlade, od leta 2008 pa je poleg predavanj na mariborski univerzi deloval na ZRC SAZU in ZRS v Kopru. Leta 2013 je prejel zlati častni znak Republike Avstrije. Od 2013 do 2017 je bil slovenski veleposlanik na Dunaju. Je avtor več znanstvenih monografij, ki obravnavajo zadnje obdobje življenja Habsburške monarhije v navezi s slovenskimi deželami in Slovenci. Oddajo je pripravil Stane Kocutar. Vabljeni k ogledu!

 • Danijel Kalamar

  20. 11. 2018
  Št. ogledov: 18

  V današnji oddaji Dober večer gostimo Danijela Kalamara, direktorja Javnega podjetja Vodovod sistema B, Murska Sobota, nekoč pa uspešnega župana občine Grad na Goričkem. Sicer pa izjemno zanimivega in večplastnega človeka, ki ga zanima veliko reči, kar počne rad naredi dobro in kar nekaj za širše okolje pomembnih projektov je izpeljal v kraju, kjer je županoval. Več o njem boste izvedeli v oddaji Dober večer na Televiziji Maribor. Voditelj oddaje je Dušan Tomažič. Vabljeni k ogledu!

 • Dr. Peter Simonič

  30. 10. 2018
  Št. ogledov: 90

  Goste oddaje »Dober večer« je dr. Peter Simonič, profesor kulturne antropologije s Filozofske fakultete v Ljubljani. Je ljubitelj športa in glasbe, slednje je že v otroštvu v Mariboru povezal v folklorno dejavnost, ta pa je botrovala študiju etnologije in sociologije kulture. Je uspešen raziskovalec doma in v tujini, svoje raziskovalno delo pa povezuje z aktivnostmi v domačem okolju. Prav zato meni, da se mora nacionalna politika usmeriti v praktična življenjska vprašanja, da državljan pač ne more biti zgolj producent ali potrošnik - statistična notica v makroekonomskih projekcija. Ne smemo pozabiti, da smo predvsem ljudje. Z njim se je pogovarjal Stane Kocutar.

 • Breda Jurečko

  23. 10. 2018
  Št. ogledov: 22

  Gospa Breda Jurečko si pred leti ni znala predstavljati, da bo družinsko presenečenje - fotoaparat tako zaznamoval njeno življenje. Prvi koraki k lepi, estetski fotografiji so se začeli, nadaljevala pa številna potovanja po deželah širnega sveta, kjer so trenutki trajni. Obiskala je več kot 100 držav sveta, nazadnje se je mudila v Etiopiji, o njej, njeni fotografiji in njenih potovanjih, torej v današnji oddaji. Voditelj oddaje je Dušan Tomažič. Vabljeni k ogledu!

 • Jože Svetina

  16. 10. 2018
  Št. ogledov: 43

  "Jože Svetina je scela zapisan slikarstvu. Zanj je likovni svet del življenja, kakor zrak in voda. Kvintesenca Življenja torej. Že iz otroštva predan občudovanju narave je to svojo nadarjenost prenesel v mladostna in zrela leta", je v monografiji o slikarju in likovnem pedagogu Jožetu Svetini zapisal Drago Medved. Na področju velenjske občine je Jože Svetina nekdo, brez omembe katerega ne gre, ko opazujemo razgibano kulturno življenje v tem delu Slovenije. Mala Napotnikova kiparska kolonija, ki jo je osnoval, je fenomen v slovenskem prostoru in širše. Že 45 let namreč išče in spodbuja nadarjene osnovnošolce, naj se predajo umetniški žilici v sebi, naj na svet pogledajo iz sebe in mu dajo novo obliko.

 • Rudi Moge

  9. 10. 2018
  Št. ogledov: 84

  V oddaji gostmoi matematika in skoraj dve desetletji državnozborskega poslanca Rudija Mogeta. Že desetletje ni več aktiven v političnem življenju, je pa politično razmišljanje v njem še vedno živo. Je zaskrbljen ali gleda v prihodnost z zaupanjem? Voditelj oddaje je Stane Kocutar. Vabljeni k ogledu!

 • Joco Žnidaršič

  2. 10. 2018
  Št. ogledov: 44

  Prav na današnji dan pred 50-imi leti je v Mariboru začelo delovati prvo TV-dopisništvo takratne Televizije Ljubljana. V minulih dneh smo poskusili navezati stike z vsemi takratnimi začetniki televizije na Štajerskem, in tako bo nocoj z nami v oddaji prvi televizijski snemalec v takratnem dopisništvu Joco Žnidaršič. Pridružite se nam, in prisluhnite njegovim spominom, pa tudi kakšnemu aktualnemu komentarju! Voditelj oddaje je dr. Zoran Medved.

 • Dr. Karmen Teržan Kopecky

  25. 9. 2018
  Št. ogledov: 36

  Dr. Karmen Teržan Kopecky, mariborska germanistka, prevodoslovka, soutemeljiteljica Filozofske faklultete UM in predsednica Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva, je prva Slovenka, ki je prejela najvišje avstrijsko državno odlikovanje. Prvi dobitnik tega prestižnega priznanja je bil rektor dunajske Univerze dr. Fran Mikliošič, dr. Teržan Kopeckijeva pa ga je prejela za področje znanosti in umetnosti in sicer zaradi zaslug pri čezmejnem povezovanju na univerzitetni ravni in kulturnega dela na obeh straneh Štajerske.To pa je le eno od visokih priznanj, ki jih je prejela še vedno aktivna Mariborčanka, ki jo bomo gostili v oddaji Dober večer.

Več oddaj si lahko ogledate na RTV4D.