OMIZJE ČETRTEK ob 20.00

OMIZJE

dr. Zoran Medved zoran.medved@rtvslo.si

OMIZJE je nova oddaja Televizije Maribor, ki združuje različne formate pogovornih oddaj o aktualnih temah o politiki, gospodarstvu, kulturi in drugih področjih javnega delovanja. V istem terminu se bodo izmenjevali pogovori v okviru Štajerskega gospodarskega foruma, družboslovni pogovori ob festivalih Slovenski dnevi knjige in Performa/Platforma, v letu 2018 še posebej predvolilna soočenja, spomladi pred volitvami v Državni zbor Republike Slovenije in jeseni pred lokalnimi volitvami, pa tudi klasična omizja s pogovori o aktualnih temah. Po formatu je OMIZJE 75-minutna pogovorna oddaja z največ petimi udeleženci, ki nadaljuje tradicijo tovrstnih pogovornih oddaj na javni televiziji, in odpira prostor za izmenjavo različnih stališč, idej in konceptov razvoja slovenske družbe, predvsem na regionalni ravni. Občasno bo oddaja povzela tudi format »novinarskega kluba«, kakršnega poznajo javne televizije v Evropi in nekatere ameriške TV-mreže, z udeležbo urednikov in novinarjev osrednjih regionalnih medijev v severovzhodni Sloveniji, ki bodo v oddaji komentirali aktualne teme in dogodke. Oddajo bodo oblikovali: dr. Zoran Medved, odgovorni urednik TV Maribor, dr. Polona Pivec, mag. Stanislav Kocutar, odgovorni urednik Radia Maribor, in mag. Dušan Tomažič, urednik oddaj na TV Maribor. 

 

Arhiv preteklih oddaj

 • Omizje

  13. 12. 2018
  Št. ogledov: 11

  Mesec december je mesec humanitarnosti. V tem mesecu so ljudje zelo radodarni. Čas praznikov pač nikogar ne pusti ravnodušnega in vsak je rad obdarjen in tudi rad daruje, torej je rad deležen pozornosti tudi tisti, ki nima. Dobrodelnost pa ima, kot sleherna stvar dve plati. Svetlo in temno, čeprav ne bomo problematizirali, pa je na odklone vseeno treba opozoriti. Predvse pa izpostaviti pozitivne vidike. Kdo vse se lahko ukvarja z dobrodelnostjo, kdo ima nadzor nad tem. Kdo organizira dobrodelne prireditve in kam grejo namenjena sredstva pa z našima gostoma v oddaji Omizje na Televiziji Maribor. Vabljeni k ogledu!

 • Omizje, pogovorna oddaja TV Maribor

  6. 12. 2018
  Št. ogledov: 30

  Pred 50-imi leti, 20. novembra 1968, je bila ustanovljena Teritorialna obramba takratne Socialistične republike Slovenije, v izjemnih mednarodnih okoliščinah, in v nadvse turbulentnih notranjepolitičnih razmerah v nekdanji Jugoslaviji. Omizje je tokrat namenjeno spominom dveh nekdanjih pripadnikov TO, enega člana struktur, ki so v tistem času uresničevale doktrino splošnega ljudskega odpora, in zgodovinarju, ki nam bo pojasnil, kakšen čas je bil in v kakšnih okoliščinah se je pred 50-imi leti oblikovala teritorialna obramba v Sloveniji. Vabljeni k ogledu!

 • Zgodovina medicine in farmacije na mariborskem

  29. 11. 2018
  Št. ogledov: 14

  Se še spomnite, kako so se zdravili vaši dedki in babice? Kolikokrat letno so obiskali zdravnika, kakšne bolezni so jih pestile, pa jim niso znali pomagati ali pa niti niso iskali pomoči, ker so verjeli, da je to pač normalen del življenja. In to pred ne več kot pol stoletja. V studio smo povabili zanimive goste: dr. Elka Borka in dr. Gregorja Pivca iz Medikohistorične sekcije Zdravniškega društva Slovenije, Lovra Dermoto, dolgoletnega direktorja Mariborskih lekarn, in dr. Valentino Bevc Varl, skrbnico lekarniške zbirke Pokrajinskega muzeja Maribor. Medicina in farmacija, ki sta danes vsaka zase znanost, sta nekoč hodili tesno skupaj. Razvoj, ki sta ga napravili, je skoraj neverjeten.

 • Omizje: Quo vadis regionalna TV?

  18. 10. 2018
  Št. ogledov: 33

  V zadnji četrtini leta Radiotelevizija Slovenija načrtuje svoje programe in dejavnosti za prihodnje koledarsko leto. Načrtujemo in pripravljamo novosti tudi v naših regionalnih programih. Tokrat smo se odločili, da vam pokažemo, kako našo vlogo in ves ta proces vidijo člani Programskega sveta RTV Slovenija, po zakonu najvišjega organa upravljanja javne radiotelevizije. V goste smo povabili tri člane sveta, ki prihajajo iz Murske Sobote, Ptuja in Maribora, in bodo povedali, kako oni vidijo naloge javne radiotelevizije in razvoj naših regionalnih programov. Vabljeni k ogledu!

 • Omizje: Vesela jesen

  11. 10. 2018
  Št. ogledov: 20

  Danes se bomo posvetili Veseli jeseni, večina trgatev je namreč že končana, zdaj se za nekatere začnejo druga za dobro vino prav tako pomembna opravila. A ne bomo samo o tem, dobršen del pogovora pa bo vendarle namenjen vinogradnikom, vinarjem in tistim, ki se na turističnih kmetijah ukvarjajo s to dejavnostjo na nekoliko višjem nivoju. Hkrati pa je to tudi čas številnih prireditev, ki so povezane s to dejavnostjo. Povabili smo mariborsko vinsko kraljico Ano Protner, vinogradnika in vinarja Andreja Horvata, gospod Janez Istenič prihaja iz Bizeljskega, kjer prav letos slavijo 50 letnico delovanja, z nami pa je tudi predstavnica Zavoda za turizem Maribor gospa Vesna Horvat. Voditelj oddaje je Dušan Tomažič. Vabljeni k ogledu!

 • Omizje: Svetovni dan živali

  4. 10. 2018
  Št. ogledov: 40

  Svetovni dan varstva živali, je dan posvečen dobrobiti vseh živali na planetu in izboljšanju njihovih življenjskih pogojev. O tem, kako se skozi leta spreminja naš odnos do živali, tako hišnih kot rejnih, bomo spregovorili v tokratni oddaji Omizje. Voditeljica oddaje je Mojca Recek. Vabljeni k ogledu!

 • Omizje: 50 let televizije na Štajerskem

  27. 9. 2018
  Št. ogledov: 17

  2. oktobra bo minilo natanko 50 let odkar je v Mariboru začelo delovati prvo TV-dopisništvo z lastnim TV-studiem takrat na Slovenskem še edine Televizije Ljubljana. Prvi dopisnik iz Maribora je bil domačin Darko Marin, njemu pa je sledila plejada novinarjev, ki so v teh desetletjih dodobra zaznamovali ne le mariborski ali regionalni, temveč nacionalni medijski prostor z več posamičnih mednarodnih uspehov, na katere je njihova naslednica Televizija Maribor lahko še danes ponosna. Nekateri med njimi bomo nocoj z nami v oddaji. Pridružite se nam!

 • Omizje: Blockchain tehnologije v gospodarstvu

  20. 9. 2018
  Št. ogledov: 49

  V tokratnem Omizju bomo govorili o blockchain tehnologijah in njihovi uporabnosti v gospodarstvu. Nezaupljivost v bitcoine in virtualen denar je eno, toda dejstvo je, da se poslovanje vsakega izmed nas seli na internet in v pametne pogodbe, zato je tema zanimiva tako za podjetja kot za vsakega državljana. Z našimi gosti iz znanosti in gospodarstva bomo z vami nocoj ob 20.00 uri v sporedu Televizije Maribor. Pridružite se nam!

 • Omizje: Očistimo Slovenijo

  13. 9. 2018
  Št. ogledov: 18

  Omizje smo namenili predvsem ekološkim, naravovarstvenim temam. Razlog je preprost, kar nekaj akcij teče ali pa se bodo začele z namenom ozavestiti prebivalstvo, kako pomembno je varovati okolje. Pri tem se seveda najprej postavlja vprašanje, kaj lahko naredimo predvsem kot posamezniki in kaj kot družba. Govorili bomo o akciji, ki so jo v začetku tedna načeli novinarji na Radiu Maribor - teden brez plastike. Predstavili bomo napad na plastiko, v okviru akcije Očistimo Slovenijo, o kateri bomo prav tako spregovorili, kako ohraniti reko Muro nedotaknjeno, posvetili pa se bomo tudi vsakodnevni skrb za čisto okolje. Voditelj oddaje je Dušan Tomažič. Vabljeni k ogledu!

 • Omizje: Gremo v šolo

  6. 9. 2018
  Št. ogledov: 50

  Začelo se je novo šolsko leto, zato bomo spregovorili o izobraževanju. V ospredju bodo naši najmlajši, ki s šestimi ali celo petimi leti stopajo v izobraževalni sistem, večina pa ga zapušča krepko po dvajsetem letu. Polona Pivec bo gostila štiri zanimive sogovornice: ravnateljico vrtca Ivana Glinška v Mariboru Renato Šerbinek, ravnateljico Osnovne šole Toneta Čufarja Špelo Drstvenšek, ravnatelja Osnovne šole Martina Konšaka Damirja Orehovca in nekdanjo dolgoletno direktorico Ljudske univerze, danes pa aktivno upokojenko in babico Melito Cimerman. Eno od vprašanj, na katerega bodo skušale odgovriti, je vprašanje razvitosti in učinkovitosti našega izobraževalnega sistema.

Več oddaj si lahko ogledate na RTV4D.