Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

1968 - Arhiv

Dokumentarni filmi in oddaje – kulturno-umetniški program Tribuna; Veseli upor

18. 11. 2020

V Ljubljani, prestolnici Slovenije, je v času socialistične Jugoslavije izhajal največkrat prepovedani časopis komunistične Evrope. Tribuna je bila prepovedana ali zaplenjena kar devetkrat. Študentska Tribuna je bila trideset let trn v peti oblastnikov. Okrog nje so se zbirali mladi intelektualci, ki so zaznali možne demokratične premike v javnem prostoru. Njihov upor ni bil nikoli strogo političen, ampak je bil vselej povezan s kulturo oziroma njenimi najnovejšimi praksami v bolj liberalnih deželah. Zgodba o Tribuni je zgodba o svobodi, njenih mejah, družbenih in osebnih, je zgodba o pogumu, ki ga premore samo mladost. Toda pretekli čas vselej odmeva v današnjem in tudi Tribuna še vedno izhaja. Film je nastal v koprodukciji Tramal Films in RTV Slovenija. Kot soscenarista sta podpisana Maja in Mitja Čander, film je režiral Janez Burger.

Akcent Študentsko gibanje - 50 let kasneje

5. 6. 2018

Gostja tokratne oddaje Akcent dr. Cvetka Hedžet Tóth vabi »raznobarvne hipije, marksistične prikazni, anarhoidne feministke, poštene komuniste, večne zaljubljence, bojevite pacifiste, levičarske subverzivce, kozmopolitske patriote, pohojene marginalce, povratniške migrante in neuvrščene Indijance«, da se ji pridružijo 6. junija na stopnišču restavracije študentskega naselja v Ljubljani - natanko petdeset let od takrat, ko so svetu signalizirali realnost nemogočega tudi v Ljubljani. O tem, kaj natančno se je dogajalo leta 1968, se bo en večer prej, v oddaji Akcent, Vida Petrovčič pogovarjala še s Francijem Pivcem in z dr. Darkom Štrajnom.

Platforma 1968: Umetnost življenja - Upor!

15. 5. 2018

Leta 1968 so bile ulice polne mladih ljudi, upor je postal življenjski slog. To je bil čas, ko so bili lasje daljši, kot naj bi bilo spodobno, krila pa krajša, revolucionarji so postali popidoli. O tem, kako leto '68 za vedno spremeni politiko, družbo in kulturo, smo govorili z akterji dogajanja, ki ga pri nas zamejujeta letnici 1968 in 1971, duh časa pa vam posredujemo skozi bogat TV arhivski material, saj je bil to tudi čas vzpona televizije. Majska Platforma z naslovom 1968: Umetnost življenja - Upor! Avtorica oddaje: Polona Balantič Režiser: Igor Zupe

Studio City Leto 1968

14. 5. 2018

Tedenska 55-minutna oddaja magazinsko-informativnega formata, ki ob ponedeljkih zvečer ob 21.uri v živo teče na prvem programu TV Slovenija, je postala kultna zaradi svojega alternativnega in drznega pristopa k obdelavi različnih tem in dogodkov. S tem si je prislužila tudi mnogo nominacij in nagrad viktor. Udarni prispevki, polemične debate v studiu z voditeljem Marcelom Štefančičem jr., provokativni nastopi Igorja Vidmarja in ostalih kolumnistov, pridige Petra Mlakarja itn., tečejo pod uredniškim vodstvom Alenke Kotnik. V Studiu City se znajdejo zgoščeni in učinkoviti pregledi dogodkov preteklega tedna, analitični prispevki o notranjepolitičnih in svetovnih dogodkih, sodobni kulturi, družbeno perečih tematikah.

Zgodbe 1968, 3.del: Naj cveti sto cvetov

10. 5. 2018

Ko je prišla mlada ženska na prakso v tovarno, so bili vsi prepričani, da je direktorjeva ljubica … So trdnjave (ne)enakosti kaj načete ali se kažejo v novih oblikah? V Državnem svetu Republike Slovenije spomladi 2018 spet preizprašujejo liberalizacijo žensk, kontracepcijo, splav, ženske pravice, celo šolanje žensk in preveč aktivno moško osvajanje. Kot da gre za posmeh eni izmed velikih parol leta 1968: Pustite cveteti 100 cvetovom. A ženske tudi v tako opevanem revolucionarnem obdobju niso bile pripuščene v prve vrste, vidi se jih samo na fotografijah, pritoževale so se, da so tajnice. Ko je nekoč prišla mlada slovenska umetnica na prakso v tovarno, so bili zaposleni prepričani, da je direktorjeva ljubica … Je danes res toliko drugače? V 3. delu podkasta Izgubljeni v revolucijah raziskujemo, kako se v družbi izražata spolna in tudi razredna neenakost. Zakaj se spolne kvote ne obnesejo, kaj prinaša spreminjanje spola v birokratskih aktih nekaterih fakultet in kakšna vrednota je v resnici še egalitarnost. Sogovornice in sogovorniki: Dr. Mirjana Ule, Katja Perat, Špela Jelenc, dr. Nadežda Čačinovič, Duba Sambolec, Igor Pribac, Darko Štrajn, Peter Pal, študentke in študenti v Parizu, Zagrebu, Ljubljani. *Zgodbo o Izgubljenih v revolucijah 1968-2018 pripovedujeta Nina Zagoričnik in Gašper Andrinek. Sodelujejo novinarji: Luka Hvalc, Veronika Gnezda, Jan Grilc, Damjan Zorc in Matevž Polajnar. Oblikovna in zvočna podoba Katja Černela. Glas Igor Velše.

Kultura Razstava plakatov iz Maja '68

4. 5. 2018

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini. Kulturo urejajo in vodijo redaktorice: Andreja Kočar, Nina Jerman, Melita Kontrec in Teja Kunst.

Osmi dan Kako je leto 1968 spremenilo družbo in kulturo?

3. 5. 2018

Osrednja mozaična oddaja Uredništva oddaj o kulturi. Osmi dan je kozmopolitska oddaja, v kateri najdejo prostor vse oblike klasičnega in sodobnega umetniškega ustvarjanja, humanizem, kulturna dediščina, fenomenološko in sociološko obravnavanje tem in kulturna politika. Oddajo vodita Polona Balantič in Uršula Ana Mrežar.

Dnevnikov izbor Dnevnikov izbor

2. 5. 2018

V Dnevnikovem izboru 2.5. bomo osvetlili revolucionarno vrenje leta 1968, ki je zajelo ZDA in Evropo in je vplivalo na politiko, gospodarstvo, umetnost. Gre za leto protestov proti vojni, zavzemanje za pravičnejšo družbo , državljanske svoboščine, za več svobode, enakopravnost in demokracijo. Skupni imenovalec je soočanje stare in mlade generacije z novimi izzivi , prelom s starim in zahtevo po boljšem življenju. Mladi so zahtevali rahljanje morale, konec odpovedovanja in osvoboditev spon. Družba je postala globalna, televizija je proteste začela prenašati v živo. Mladi v Parizu so šli na barikade in zahtevali radikalno spremembo družbe, mladi so se dvignili tudi drugod po Evropi, študentski protesti so bili tudi v Ljubljani.

1968 Kulturna revolucija na Kitajskem

16. 3. 2018

Svetovni pregled 1968/1969, avtor: Uroš Lipušček

1968 Sovjetski tanki vdrejo v Prago

16. 3. 2018

Svetovni pregled 1968/1969, avtor: Uroš Lipušček

1968 Američani izvolijo Richarda Nixona

16. 3. 2018

Svetovni pregled 1968/1969, avtor: Uroš Lipušček

1968 Pogovori o Nigeriji

16. 3. 2018

Svetovni pregled 1968/1969, avtor: Uroš Lipušček

Stran 1 od 2
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov