Hrvaški režiser Nenad Puhovski (1949) se s svojim dokumentarcem Generacija '68 poklanja generaciji, s katero je delil mladostne sanje in idejo o revoluciji, ki naj bi spremenila svet. Foto: Slovenska kinoteka
Hrvaški režiser Nenad Puhovski (1949) se s svojim dokumentarcem Generacija '68 poklanja generaciji, s katero je delil mladostne sanje in idejo o revoluciji, ki naj bi spremenila svet. Foto: Slovenska kinoteka
Generacija '68
Projekcija dokumentarca Generacija '68 napoveduje letošnjo izvedbo Kinotekine Jesenske filmske šole, ki so jo v znamenju 50. obletnice študentskih vstaj naslovili Podoba-upor: militantni dokumentarec na bojiščih maja '68. Foto: Slovenska kinoteka
Povečava
V sklopu Kinotekinega programa Uvertura v Jesensko filmsko šolo bo14. oktobra ob 21. uri na ogled film Povečava (Blow-Up), ki ga je leta 1966 posnel Michelangelo Antonioni. Foto: IMDb

V sodelovanju z revijo za film in televizijo Ekran že 13. leto zapored v Kinoteki pripravljajo rubriko Kino Ekran, ki drevi na veliko platno prinaša dokumentarec Generacija ’68, s katerim pa tudi že napovedujejo letošnjo izvedbo Jesenske filmske šole, tokrat pod naslovom Podoba-upor: militantni dokumentarec na bojiščih maja '68.

O resničnem dosegu takratnih sprememb
S svojim dokumentarnim filmom Generacija ’68 se hrvaški režiser Nenad Puhovski (1949) poklanja generaciji, s katero je delil mladostne sanje in idejo o revoluciji, ki naj bi spremenila svet. Ob tem pa si prek filma zastavlja vprašanja o resničnem dosegu teh sprememb na družbeni, pa tudi osebni ravni. Izhaja iz ideje, da je preprosto zgolj imeti ideje, veliko teže pa jih je narediti verodostojne za prihodnje generacije. Mladi so morda zavrnili ideale generacije '68 kot neuresničljive in si ustvarili svoje lastne, ki pa so morda še bolj iluzorni. Puhovski je film posnel leta 2016, glasbo zanj pa je prispeval priznani hrvaški glasbenik Darko Rundek.

Projekcija dokumentarca je napovedana drevi ob 20. uri, sledil ji bo pogovor z režiserjem ter glavnim in odgovornim urednikom revije Ekran Cirilom Oberstarjem.

Kako v objektiv ujeti resnične podobe upora?
Omenjena projekcija pa torej napoveduje še letošnjo izvedbo Kinotekine Jesenske filmske šole, ki so jo v znamenju 50. obletnice študentskih vstaj naslovili Podoba-upor: militantni dokumentarec na bojiščih maja '68.

Tokratne Jesenske filmske šole se je mogoče udeležiti med 23. in 25. oktobrom, spremljala pa jo bosta retrospektiva in simpozij. Retrospektiva bo na Kinotekino platno prinesla filme Junijska gibanja, Poletje ’68 (Obzornik št. 505), Črni panter (Obzornik št. 19), Sodni primer Lincoln Center (Obzornik št. 17), Upor – Z Noamom Chomskim (Obzornik št. 1), Novorojenci, Črni dnevi, Oratorij za Prago, Kuba, da!, Bojeviti razred, Teorema, Japonska rdeča armada/Ljudska fronta za osvoboditev Palestine: Napoved svetovne vojne, Grešni kozel in Zemlja v transu.

Deseterica domačih in tujih predavateljev
Na simpoziju pa bodo s svojimi prispevki sodelovali naslednji tuji predavatelji: Mark Betz (Aktivni gledalci, politični akterji: izpad v filmski teoriji po maju ’68), Daniel Fairfax (Skupina Dziga Vertov v Palestini: montaža v praksi in teoriji), Olivier Hadouchi ("Tukaj in drugje" v kinematografijah leta ’68), Sophia Satchell-Baeza (Balet puhaste smrti: performans, projekcije in protest v britanski protikulturi pred letom 1968), Tara Najd Ahmadi (Estetika in revolucionarne zmožnosti nedokončanega: Novorojenci (Taze-nafas-ha, Kianoush Ayari, 1979)), Raquel Schefer (Kartografija forme-dogodka: 1960–1980) in Michael N. Goddard (Od vesele znanosti do deklaracij svetovne vojne: militantni prevrati kinematografskega aparata in konstrukcije novih audiovizualnih asemblaž po letu 1968).

Med domačimi pa bo mogoče prisluhniti Andreju Šprahu (Praška pomlad in njen prispevek k radikaliziranju angažiranega dokumentarca), Nini Cvar (Separacija separacije: perpetuirano iskanje podobe upora ali separacija in reverzibilnost dediščine utopične militantne podobe leta 1968) in Darku Štrajnu (Filmska resnica revolucije leta 1968).

Angažirano zaziranje v prihodnost
Po besedah filmskega strokovnjaka Naceta Zavrla se bodo na simpoziju namesto nekritičnega obujanja spominov raje zazrli v prihodnost, k teoriji in zgodovini militantnega dokumentarca pa pristopili skozi prizmo utopije: od izkopavanja neuresničenih ambicij angažiranega filma in videa pa do preiskovanja njegovih posmrtnih življenj na nizkoresolucijskih spletnih platformah.

V sklopu Kinotekinega programa Uvertura v Jesensko filmsko šolo bo 14. oktobra ob 21. uri na ogled film Povečava (Blow-Up), ki ga je leta 1966 posnel Michelangelo Antonioni.