Na festivalu Woodstock naj bi se zbralo med 400.000 in pol milijona mladine. Foto: Reuters
Na festivalu Woodstock naj bi se zbralo med 400.000 in pol milijona mladine. Foto: Reuters
Max Yasgur, lastnik kmetije, kjer se je odvil festival, je po dogodku za medije dejal, da se je prestrašil, ko je zagledal
Max Yasgur, lastnik kmetije, kjer se je odvil festival, je po dogodku za medije dejal, da se je prestrašil, ko je zagledal "morje ljudi". Foto: Reuters

Koncert, ki je bil sprva zamišljen kot neke vrste promocijski dogodek, je hitro prerasel v festival, ki se je v zgodovino zapisal kot najpomembnejši rockovski dogodek vseh časov. Po besedah sociologa dr. Jožeta Vogrinca je Woodstock še danes odmerek upanja, da si kot človeštvo pridobimo nazaj nekaj, kar smo izgubili. "In ker se je to zgodilo kot festival, torej kot nekaj, kjer se ljudje družijo, ljubijo, sovražijo, je to več kot pa, da si to prisvoji ekonomija," je sociolog povedal za Radio Slovenija.

Festival, ki velja danes za simbol upanja v viharnih 60. letih, za mnoge pa najpomembnejši kulturni dogodek takratne generacije, je potekal od 15. do 18. avgusta 1969 na kmetiji Maxa Yasgura v kraju Bethel v ameriški zvezni državi New York.

Festival se je v zgodovino zapisal tudi kot simbol hipijevske generacije, njenih želja in upanja. Foto: Reuters
Festival se je v zgodovino zapisal tudi kot simbol hipijevske generacije, njenih želja in upanja. Foto: Reuters

Kot je za Radio Slovenija poudaril antropolog dr. Rajko Muršič, ne smemo pozabiti, da je bil Woodstock načrtovan kot "posel, potem se je pa vse v nekaj urah sprevrglo v nasprotje tistega, kar so organizatorji nameravali. Takrat je nastopil prelom, v katerem se je zgodilo nekaj, kar se vedno zgodi v izrednih razmerah – hierarhije padejo."

Organizirala sta ga mlada podjetnika John Roberts in Joel Rosenman skupaj z Michaelom Langom in Artiejem Kornfeldom, ki so v tem videli priložnost za promocijo bodočega glasbenega studia v New Yorku. Sprva je bila za vstop na dogodek predvidena vstopnina 18 dolarjev, ker pa se je vest o festivalu hitro razširila in je proti Bethelu, približno 100 kilometrov jugozahodno od mesta Woodstock, po katerem je dobil ime, krenilo na tisoče mladih in povzročilo zastoje, jim ni preostalo drugega, kot da ga razglasijo za brezplačni dogodek.

50 let Woodstocka
Pozneje je glasbena industrija dogodek, ki se je odvil pod sloganom ljubezni, miru in svobodi, iztržila v obliki plošč in dokumentarnih filmov. Foto: Reuters
Pozneje je glasbena industrija dogodek, ki se je odvil pod sloganom ljubezni, miru in svobodi, iztržila v obliki plošč in dokumentarnih filmov. Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Festival rockovskih legend
Na oder je stopilo več kot 30 nastopajočih, legend rockovske glasbe, kot so Joan Baez, Joe Cocker in Ravi Shankar ter skupine CCR, The Band, The Grateful Dead, Jefferson Airplane, The Who, Crosby, Stills, Nash & Young, Canned Heat in Ten Years After. Nastope je prekinjal dež, kar pa občinstva ni spravilo iz tira, pač pa je naprej plesalo kljub blatu, pogosto brez oblačil in pod vplivom mamil. Hitro je zmanjkalo tudi hrane. Lokacijo so preletavali helikopterji, ki so dostavljali glasbenike in obnavljali zaloge.

Konec tedna z mnogo nasmejanimi ljudmi
Poznavalec glasbene industrije Danny Goldberg je imel tedaj 19 let, dogodek pa je spremljali za revijo Billboard. Woodstocka se spominja kot konca tedna z "mnogo nasmejanimi ljudmi". "Takoj me je prevzelo tisto vzdušje – idilična misel na hipijevsko bratstvo in sestrstvo, ki se je redko manifestirala, tudi v tistem času," je povedal.

Woodstock je potekal od 15. do 18. avgusta 1969. Foto: Reuters
Woodstock je potekal od 15. do 18. avgusta 1969. Foto: Reuters

Osrednji mediji festivalu niso bili naklonjeni. Med drugim so poročali, da je najmanj en človek umrl zaradi prevelikega odmerka mamil. Lastnik kmetije pa je po festivalu za televizijo povedal, da se je prestrašil, ko je zagledal "morje ljudi".

Logisitčne težave odnesle načrtovani spominski festival
Woodstock je danes simbol utopije in upanja, ki je nastal v burnih 60. letih prejšnjega stoletja, polnega atentatov, nemirov in vietnamske vojne. V ZDA so ob jubileju načrtovali spominski festival, a se organizatorjem (med temi je bil vnovič Lang), ni posrečilo. Sanje o Woodstocku 50 so odnesle težave s financiranjem, iskanjem primerne lokacije in vseh potrebnih dovoljenj ter nazadnje odpovedi nastopajočih.

V soboto ob 22.20 ne zamudite ameriškega dokumentarnega filma Woodstock - trije dnevi, ki so zaznamovali generacijo. Na sporedu bo na 2. programu Televizije Slovenija. Napovednik si lahko ogledate spodaj.

Woodstock – trije dnevi, ki so zaznamovali generacijo