1. julij 2018 ob 08:01 MMC RTV SLO Novice

Leto 1968 kot zadnja velika utopija?

Podkast o dediščini revolucionarnega leta
Ivo Svetina

Ivo Svetina je sodeloval v študentskih gibanjih v Sloveniji 1968–1971. Foto: BoBo

Reda sveta ni več nihče pripravljen postaviti pod vprašaj. Leto 1968 je bilo labodji spev zadnje take ideje.

Igor Pribac, filozof
Simona Škrabec

Simona Škrabec je rojena v revolucionarnem letu 1968. Foto: Osebni arhiv

Vse ideale, ki smo jih imeli, ko sem bila stara 20 let, je spet treba potegniti na plano in jih posredovati našim otrokom.

Simona Škrabec, slovenska književnica v Kataloniji

Maja 2068 bo minilo 100 let od revolucionarnih študentskih protestov, ki so generaciji, rojeni po drugi svetovni vojni, vlili upanje. Je bilo leto 1968 res zadnja velika utopija? Četrti del podkasta Vala 202 Zgodbe/Izgubljeni v revolucijah.

"Študentski protesti po vsem svetu leta 1968 so nam dali upanje. To je bila zadnja velika utopija," pripoveduje pisatelj Ivo Svetina, sopotnik revolucije pred 50 leti. In kritično ocenjuje današnji svet in družbo: "Položaj mladih se mi zdi katastrofalen. Njihova prihodnost je grožnja, ne obet. Politika bi morala začeti konkretno uresničevati svoje prazne besede. Ne verjame, da se danes dá kaj doseči z dialogom, ker je druga stran – torej oblast – gluha."

Individualizem utopij
Pa so mladi sploh še pripravljeni zahtevati (ne)mogoče? V študentskih domovih se povečuje povpraševanje po enoposteljnih sobah, kar tudi zunaj spletnega mehurčka potrjuje tezo o vse večji individualnosti mladih. "To kaže na to, da se družba individualizira in da se mladi niso več pripravljeni niti malo prilagoditi," komentira eden izmed stanovalcev študentskega bloka v ljubljanski Rožni dolini.

Filozof in profesor Igor Pribac veliko časa preživi s študenti, z njimi se pogosto druži tudi zunaj fakultete: "O generaciji svojih zdajšnjih študentov nisem prepričan, da je pripravljena demonstrirati za kakšno višjo idejo, čeprav ne morem reči, da je apolitična in da se ne zanima za družbeno dogajanje. Je pa zanimivo, da v letu 2018 veliko mojih študentov zanimajo etična vprašanja, odločna stališča v zvezi z režimi prehrane, odnos do živali, vprašanje evtanazije, ekološke teme … Veliko je tudi diplomskih del s takšno tematiko. To niso klasične politične teme, ampak intimna vprašanja, za katera so se pripravljeni postaviti in tudi angažirati."

Utopije novih držav
Simona Škrabec je prevajalka in literarna kritičarka, rojena v prelomnem letu 1968, zdaj že dobrega četrt stoletja živi v Barceloni. Zadnje poletje pred padcem Berlinskega zidu se je z vlakom vračala s seminarja v Weimarju. Kupé si je delila z razrvanimi Nemci, ki so bežali v zahodni del danes skupne domovine. Takrat je prvič doživela rojevanje nove države. Kmalu je sledila odcepitev Slovenije, zdaj od blizu spremlja še prizadevanja Katalonije za samostojnost. Simona Škrabec je v treh desetletjih doživela vse svobodne in utopične sanje moderne Evrope: "Vsa Evropa se je spremenila. Mi smo celo mladost sanjali neko novo Evropo, ko smo odrasli, je padel Berlinski zid. Zdaj, ko smo prišli v zrela leta, se je svet zavrtel v drugo smer. Vse ideale, ki smo jih imeli, ko sem bila stara 20 let, je spet treba potegniti na plano in jih posredovati našim otrokom. Bojim se, da mladi rod, ki je odrasel v svobodni Evropi, ne ve, kako je, če obstajajo meje."

Je še čas za utopije?
Nihče ne ve, kakšen bo svet čez 50 let, kam bodo družbo pripeljale zdajšnje in prihodnje generacije politikov in poslovnežev, kaj bo prinesel razvoj tehnologije, v kakšnem podnebju bomo živeli …

Vera v boljši svet in želja po njegovem spreminjanju se morda res zdita utopični, a iskrene ideje lahko vedno padejo na plodna tla. Bodimo realni, zahtevajmo nemogoče?! Morda pa so velike utopije šele pred nami. Ker brez utopij ni sprememb. Prihodnost je lahko tudi obet, ne le grožnja. Psihologinja in profesorica Mirjana Ule: "Brez utopij, brez zahtevanja nemogočega, ni sprememb, nadgradnje obstoječega. Moramo imeti utopije, da lahko skozi te utopije pogledamo, kaj bi lahko bilo drugače in kaj želimo, da bi bilo drugače. Najbrž je kdaj tudi treba, da se sprijaznimo z obstoječim in se stvari stabilizirajo, ampak pride čas, ko je treba zahtevati nemogoče. In morda je prav današnji čas tak."

V četrtem delu podkasta Zgodbe/Izgubljeni v revolucijah raziskujemo, kje se je izgubil duh iz leta 1968, kako se zdaj zavzemamo za svobodo, pravičnejšo družbo, enakopravnost. Osmišljamo 50 let zgodovine, analiziramo razmere v letu 2018 in gledamo v utopično prihodnost.

Sogovornice in sogovorniki: Ivo Svetina, dr. Igor Pribac, dr. Mirjana Ule, Katja Perat, Špela Jelenc, dr. Nadežda Čačinovič, dr. Simona Škrabec, Aleksander Popovski, Ninna Kozorog, Marko Funkl, Teja Jarc, dr. Mirt Komel, Jasmin B. Frelih, študentke in študenti.
Avtorji projekta Izgubljeni v revolucijah 1968–2018 so Luka Hvalc, Gašper Andrinek, Nina Zagoričnik, Veronika Gnezda, Jan Grilc, Damjan Zorc in Matevž Polajnar.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 34

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • luckyss 1. julij 2018 ob 08:23
  Prijavi neprimerno vsebino
  Maja 2068 bo minilo 100 let od revolucionarnih študentskih protestov

  Res je...in maja leta 3068 bo od tega že 1100 let ;)
  +17
  -2
 • Dvomljivec 1. julij 2018 ob 08:35
  Prijavi neprimerno vsebino
  Iz muhe slona je tole nabijanje ki se vleče že celo večnost. Iz precej nepomembnega dogajanja na Rtv delate epsko nadaljevanko
  +10
  -9
 • evaevi 1. julij 2018 ob 08:39
  Prijavi neprimerno vsebino
  Starost je vedno razočarana nad realizacijo svoje mladosti. Tako deluje človek in človeška družba od pamtiveka.
  +12
  -1
 • Dvomljivec 1. julij 2018 ob 08:48
  Prijavi neprimerno vsebino
  Evaevi - se kar strinjam, so pa vcasih tudi izjeme. Osamosvojitev izpod SFRJ ki je bil realizacija moje mladosti, je navkljub neaterim težavam naše nove države vseeno zgodba o uspehu. Tole dogajanje iz leta 1968 je, če dovolite moje mišljenje nekakšen prdec v veter
  +6
  -10
 • Kris 1. julij 2018 ob 09:05
  Prijavi neprimerno vsebino
  To famozno leto se toliko omenja med misleci, filozofi, teoretiki potem pa se nekateri še hvalijo, da so se miselno in duhovno zataknili v 1968. Bolj zanimivo bi bilo vedeti, kakšne sorte drog so takrat užili, saj imajo učinek že celih 50 let.
  +8
  -8
 • Kobilica-poet 1. julij 2018 ob 09:12
  Prijavi neprimerno vsebino
  svet se vrti naprej- če kdo misli da je bilo leto 1968 usodno- se pač moti- edino kar je- vsi ki danes dajo kaj nase so takrat bili zraven...
  +4
  -1
 • Krimsky 1. julij 2018 ob 09:23
  Prijavi neprimerno vsebino
  Svet se leta 1968 ni zaustavil …
  ~
  »… je še veliko zarij, ki še niso zažarele« [Nietzsche].

  Revolucionarne zrušitve oblasti so se vselej izkazale za prekratke … stara pravila igre namreč vedno znova in znova porodijo – staro igro. Da spremenimo pravila igre … pa sploh ni treba izgubljati časa s kontraproduktivnim nasiljem.

  Vprašajmo se »Kaj pa je resnična sprememba v družbi?«
  In odgovorimo: »Sprememba v softveru njenih nosilcev!«

  Za to spremembo kajpak ni treba prevračati smetnjakov, zažigati gum ali se mikastiti s policisti.
  Vsak softver je v vsakem trenutku že zastarel in ima številne napake, do boljšega pridemo z odpravljanjem napak.

  Za začetek torej naštejte tri glavne napake v vašem softveru.

  Težko?
  Ja, vem, res je težko … a tako se ta podvig začne …
  +6
  0
 • evaevi 1. julij 2018 ob 09:28
  Prijavi neprimerno vsebino
  dvomljivec, ja.
  In jaz poslušam svojo vitalno, vendar 92 letno mamo nonstop, kako 'so vse uničili' kar je ona in njena edina vredna generacija uspešno ustvarila. Vse je res, samo to ni res, da je bilo vse zaman, dobro jim je šlo. Vsega pa ni konec niti, ko pade atomska bomba in gre v luft nuklearka, samo vse se spreminja, nenehno. Stanje trajnosti je samo stanje smrti :)
  +3
  -1
 • vodebr 1. julij 2018 ob 09:32
  Prijavi neprimerno vsebino
  O (slovenskem) Študentskem gibanju 1968-72 se da tudi drugače razmišljati: http://www.publishwall.si/roman.vodeb/post/395151/studentsko-gibanje-leto-1968-i-del
  II. del: http://www.publishwall.si/roman.vodeb/post/395586/studentsko-gibanje-1968-72-ii-del
  III. del: http://www.publishwall.si/roman.vodeb/post/396254/studentske-demonstracije-1968-72-iii-del
  IV. del: http://www.publishwall.si/roman.vodeb/post/396496/tecnarim-torej-sem-1968-72-iv-del
  +1
  -4
 • evaevi 1. julij 2018 ob 09:33
  Prijavi neprimerno vsebino
  Leto 1968 kot zadnja velika utopija?


  Te generacije zagotovo :D
  (pa ji pripadam:)
  +3
  0

Zadnji prispevki