4. marec 2018 ob 08:20 MMC RTV SLO Spomini

V prvi urbani komuni v Ljubljani je živel tudi irski glasbenik Andy Irvine

Komuna v Tacnu, spomini Goranke Kreačič
Člani komune v Tacnu, med njimi irski pevec Andy Irwine
Člani komune v Tacnu. Foto: Osebni arhiv Goranke Kreačič

Komunarde v Tacnu so obiskovali tudi Tribunaši, člani Gledališča Pupilije Ferkeverk ... Foto: Slobodan Valentinčič (1971)

Komuna v Tacnu (G7) je bila prva urbana komuna v nekdanji Jugoslaviji. Ustanovijo jo večinoma primorski študentje, pridružili so se jim tudi nekateri Ljubljančani. V komuni je stalno živelo 10-15 ljudi, hiša je bila vedno polna obiskov, domačih ali tujih. Čeprav so bili prvotni nagibi ustanovitve take skupnosti predvsem ekonomske narave, pa so se stanovalci komune kmalu intelektualno in politično profilirali kot anarho-sindikalistična smer, čeprav so nekateri zagovarjali popolno apolitičnost. Pojavili so se tudi začetki ekološke zavesti; vzpostavile so se povezave z ekogibanjem amsterdamskih "kobouterjev" (palčkov) - začetnikov porajajoče se ekološke zavesti v Evropi. Njegovi člani so redno obiskovali komuno v Tacnu, zlasti Roel van Duyn, ki je pisal tudi za študentski časopis Tribuna. Člani komune so se preživljali na različne načine – od štipendij do priložnostnega dela in so v skupnem gospodinjstvu skušali uveljavljati egalitarizem in solidarnost med člani.

Glavna polja dejavnosti so bila filozofija, družbena misel (Frane Adam), ekologija, v smislu samozadostnosti v oskrbi s hrano (Vinko in Vera Zalar) ter umetnost (likovna: Jože Slak – Đoko (1951-2014), književna: Ivan Volarič – Feo (1948-2010), zadnja dva sta tudi na zgornji fotografiji). Drugačnost od "normalne" družbe so kazali tudi z videzom, dolgimi lasmi, z oblačilno kulturo.

Pomemben status so bila potovanja – od Amsterdama, kjer so obiskovali svoje somišljenike "kobouterje", do nepalskega Katmanduja. To potovanje je bilo nekakšna iniciacija, ki si jo moral opraviti, če si hotel bili del tega "plemena". Ta potovanja v Indijo in Nepal niso bila omejena samo na prebivalce Tacna, široko so zajela tudi del ljubljanske mladine.

Večina članov komune v Tacnu in nato na Brodu, ki so sicer živeli neko vrsto utopije, se je udeleževala akcij študentskega gibanja, na neki način tudi utopičnega, se spominja Goranka Kreačič, ki je bila v letih, ko je bilo študentsko gibanje v Ljubljani najmočnejše, študentka Filozofske fakultete. Bila je vpeta v jedro dogajanja in hrani dragocene spomine na tisti čas. Avtor fotografije Žare Veselič, prebivalec komune in pozneje njen stalni obiskovalec, je s fotoaparatom vneto dokumentiral takratne dogodke.

Ste bili tam? Pošljite nam svoje spomine!

Če tudi sami hranite kakšen spomin na tista prelomna leta – fotografijo, ploščo, spomin na proteste ali pa kak drug prelomen dogodek tistega časa –, delite ga z nami in sodelujte pri obujanju tistega pomembnega obdobja.

Pišite nam


Eden izmed tujih stanovalcev komune (na sliki v sredini spredaj) je danes slavni irski glasbenik in kantavtor Andy Irvine. Svojemu večmesečnemu bivanju v Ljubljani - v Tacnu - je posvetil pesem Autumn Gold na LP-plošči Paul Brady/Andy Irvine. O pesmi je Irwine zapisal: Napisal sem jo v Ljubljani leta 1968, medtem ko sem sedel v sončnem parku in zaman čakal na zmenek. Kot vedno, sem čakal na Vido.

A. S.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 12

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • jernej1234 4. marec 2018 ob 09:41
  Prijavi neprimerno vsebino
  No ti ljudje so kasneje zasedli vodilne položaje v družbi in so soodgovorni za stanje danes
  +5
  -17
 • piarija 4. marec 2018 ob 09:43
  Prijavi neprimerno vsebino
  a Tacen je za vas urbano območje al kaj?....pa to je navadna vas...
  +10
  -8
 • Don Vito 4. marec 2018 ob 09:49
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pa predvsem veliko svobodnega seksa...
  +9
  -4
 • Leni 4. marec 2018 ob 10:18
  Prijavi neprimerno vsebino
  @jernej1234:
  jao jao, tudi ti lulaš in kakaš, pa nam boš mogoče, bognedaj, kakšnega lepega dne krojil življenje...
  +11
  -1
 • feminist 4. marec 2018 ob 10:19
  Prijavi neprimerno vsebino
  take komune so (bile) fajn prikaz kako bebavost deluje v praksi - zelo kratek cas se nekako gre, ma potem pride realnost nazaj z ogromno klofuto.
  kje so pa sedaj tile pripadniki komune in kako so vpeljali lekcijeiz komune nazaj v druzbo?verjetno na podoben nacin kot "baby-boomer"-ji v zda, ki so pridigali o svobodi in pravicah in blablabla, ter kasneje zasedli visoke polozaje v korporacijah in druzbi, ter izvolili Reagana, Busha, Clintona, se enkrat Busha in nato Obamo, ter sedaj Trumpa->jkvalitetna generacija, ni kaj.
  pri nas pa so izvolili koga - bivse partijske grelce stolckov, ki jih podpirajo se danes.

  kvalitetna generacija, res.
  +15
  -12
 • smartass2011 4. marec 2018 ob 17:07
  Prijavi neprimerno vsebino
  Približno tako izvedljive ideje so imeli, kot tisti kmet, ki je oslu vsak dan dodal namesto zelene krme, malo zeleno pobarvanih oblancev. Osel se je skoraj že privadil, nakar je od lakote poginil. Škoda osla in hipijev, skoraj bi jim uspelo.
  +4
  -5
 • Lupo 4. marec 2018 ob 19:37
  Prijavi neprimerno vsebino
  zanimiv italijanski dokumentarec na to temo...

  https://www.youtube.com/watch?v=b8K1-GZpgTA&t=312s
  +1
  0
 • Lupo 4. marec 2018 ob 19:38
  Prijavi neprimerno vsebino
  zanimiv italijanski dokumentarec na to temo

  https://www.youtube.com/watch?v=b8K1-GZpgTA&t=312s
  0
  0
 • grom-instrela 5. marec 2018 ob 09:14
  Prijavi neprimerno vsebino
  kar nekaj drznosti je bilo treba, da si se odmaknil od mainstreama in ne malo idealizma, da si začel pri sebi spreminjati svet ne pa čakat na mano iz neba ali mesijo v kolektivu enako mislečih.

  Seveda je idejo in zgodbo vzel hudič. Katero pa ni, če je bil odmik od glavne linije prevelik?

  Danes je upor peščice tistih, ki nočejo sodelovati v besnilu potrošništva drugačen; ne zanima jih kariera, ne zanima jih potrošništvo, ne pristajajo na kopičenje bogastva in moči. Upirajo se besnenju kapital(izm)a, strah jih je korporacij, ki uničujejo vse, kar jim pride na pot......

  Komuna v Tacnu je, - res za kratek čas, - v stvarnosti prakticirala enako(pravno)st, sodelovanje, humanizem in iskala drugačne poti do vzdržne družbe. Tudi za to je treba imeti pogum. In ideale.

  Marsi kateri od komentarjev je zajedljiv ker preprosto ne razume duha časa, ki je naplavil komune, tako kot najbrž ne razume tistih, ki so se deanes odločili, da se uprejo besnenju in hlastanju te družbe po bogastvu in pri tem mirno pozablja, da ni bogastvo v imeti ampak biti.

  To so iskali komunardi - in zgubili.

  To iščejo tudi danes tisti, ki ne verjamejo v vse mogočen kapital, nacionalizem, rasizem in korporativizem.

  O tem bi morali razmišljati tisti, ki ne poznajo stvari, ki jih komentirajo. Ma, kaj, ki jih preprosto nočejo poznati.
  +8
  0
 • fritaja 5. marec 2018 ob 15:13
  Prijavi neprimerno vsebino
  @jernej1234
  Vsaj Feota in Džoko sem osebno poznal in trdim, da nihče od njiju ni nikoli zasedal kakšnega vodilnega položaja ter sta odgovorna za stanje danes morda le v tem, da to v nekaterih segmentih ni tako slabo, kot bi bilo brez njiju
  +2
  0

Zadnji prispevki