Spletna stran rtvslo.si je začela delovati 24. 12. 1995. V ta namen smo zbrali serijo tehnoloških dosežkov, ki so zaznamovali zadnje četrtstoletje. Vse prispevke si lahko pogledate na naši posebni podstrani.

Siri lahko sprašujete za informacije in smeri ter upravljate druge funkcije na prenosnem telefonu. Vse, kar je potrebno, je, da govorite v svoj iPhone. Čeprav je imela Siri 1.0 napake in težave pri zaznavanju nekaterih glasov in naglasov, so jo uradno integrirali v iPhone 4S oktobra 2011. Od takrat je doživela številne posodobitve. Lahko zaznava več jezikov ima boljšo programsko opremo za zaznavanje glasa in celo različne angleške naglase. Siri predstavlja novo ero digitalnih asistentov, ki se aktivirajo na glas. Med njimi sta še Amazonova Alexa in Microsoftova Cortana (obe sta prišli na trg leta 2014).

"Hi, Siri." oz. "Pozdravljena, Siri." Stavek, ki je zaznamoval generacijo uporabnikov iPhona. Foto: Reuters

Istega leta je podjetje Apple Inc. predstavilo tablični računalnik iPad, ki deluje na podlagi operacijskega sistema iOS. iPad je veljal za povečan iPhone. Prvič je bila tehnologija dovolj pomanjšana za ustvarjanje hibrida med telefonom in računalnikom, ki ga lahko upravlja celo triletnik in postane glavno komunikacijsko orodje za starejšo generacijo.

Odtisi časa

Število svetovnega prebivalstva: 6.860.000.000
Glasba: Tik Tok - Ke$ha
Filmi: Svet igrač 3, Alica v čudežni deželi in Železni mož 2
Citat: "I am not part of the PlayStation generation." oz. "Nisem del generacije PlayStation." Princ Charles
Slovenija: afera bulmastifi

Spletna stran rtvslo.si leta 2011. Foto: MMC RTV SLO
Spletna stran rtvslo.si leta 2011. Foto: MMC RTV SLO

Apple je prvi dan prodal 300.000 primerkov. Steklo, ki pokriva LCD-zaslon, je bilo odporno proti prstnim odtisom in praskam. Vključeval je tudi več novih tehnologij in senzorjev, kot so senzor zunanje svetlobe in triosni merilnik pospeškov ter žiroskop. Uporabniki novih tehnologij so ga vzeli za svojega zaradi baterije, ki je zdržala do deset ur ob predvajanju videa, 140 ur ob poslušanju glasbe in 30 dni v pripravljenosti. Leta 2011 so tudi drugi tehnološki velikani začeli s proizvodnjo tabličnih računalnikov.

Leta 2019 je iPad pridobil lasten operacijski sistem iPadOS, do takrat pa je uporabljal iOS skupaj z iPhoni.

25 let rtvslo.si: IZJEMNI