Spletna stran rtvslo.si je začela delovati 24. 12. 1995. V ta namen smo zbrali niz tehnoloških dosežkov, ki so zaznamovali zadnje četrtstoletje. Vse prispevke si lahko pogledate na naši posebni podstrani.

A vsevedno spletišče prostovoljno ustvarjajo uporabniki, kar se je večkrat izkazalo za pomanjkljivost in vzrok številnih napačnih informacij. Hkrati ima v nasprotju s tradicionalnimi enciklopedijami šibko osrednjo avtoriteto in je sistematično pristranska, na primer zaradi slabše pokritosti tradicionalnih enciklopedičnih tem.

Življenje brez Wikipedie je postalo že skorajda nepredstavljivo. Foto: EPA
Življenje brez Wikipedie je postalo že skorajda nepredstavljivo. Foto: EPA

Geselski članki Wikipedije so na voljo pod pogoji, ki jih navaja licenca Creative Commons-Deljenje pod enakimi pogoji-Priznanje avtorstva (CC-BY-SA) in so zrcaljeni na številnih strežnikih po svetu. Medtem ko večina različic Wikipedije v opredmeteni obliki še ni izšla, je bila nemška različica maja 2005 predstavljena na DVD-plošči.

Wikipedia v številkah

- 15. 1. 2001 - ustanovitev,
- več kot 40 milijonov geselskih člankov,
- več kot šest milijonov geselskih člankov v angleščini,
- več kot milijon geselskih člankov v 15 drugih jezikih,
- 170.252 slovenskih člankov (zaradi česar se slovenska Wikipedija uvršča med 50 Wikipedij z največ članki).

Kot je zapisano v njenem opisu, danes vsebuje geselske članke v več kot 300 različnih jezikih in njihovih različicah, sponzorira pa jo nepridobitna fundacija Wikimedia. Zajema tradicionalne enciklopedične teme, obenem pa služi tudi kot almanah in zbornik. Ustanovitelj Jimmy Wales jo opisuje kot "poskus, da bi ustvarili in ponudili prosto enciklopedijo najvišje mogoče kakovosti prav vsakemu posamezniku v njegovem lastnem jeziku". Wikipedija je ena od največkrat navedenih spletišč in dnevno doživi okoli 50 milijonov obiskov.

Odtisi časa

Število svetovnega prebivalstva: 6.174.000.000
Glasba: All For You - Janet Jackson
Filmi: Harry Potter in kamen modrosti, Gospodar prstanov: Bratovščina prstana in Shrek
Slovenija: Mladen Rudonja je Slovenijo z golom proti Romuniji poslal na svetovno prvenstvo v nogometu

Spletna stran rtvslo.si leta 2001. Foto: MMC RTV SLO
Spletna stran rtvslo.si leta 2001. Foto: MMC RTV SLO

Wikipedija je spodbudila nastanek novih projektov, kot so Zbirka, Wikislovar, Wikinavedek, Wikiknjige in Wikivir. Geselske članke urejajo prostovoljci, spreminja jih lahko kdor koli in kadar koli. Sodelavci Wikipedije sami skrbijo za objektivnost člankov, tako da so pogledi strokovnjakov ali citati iz literature povzeti, ne da bi želeli iz njih izluščiti "objektivno resnico". Zaradi svoje odprte narave je dovzetna za netočnosti in vandalizem.

25 let rtvslo.si: PRVOVRSTNI