Spletna stran rtvslo.si je začela delovati 24. 12. 1995. V ta namen smo zbrali niz tehnoloških dosežkov, ki so zaznamovali zadnje četrtstoletje. Vse prispevke si lahko pogledate na naši posebni podstrani.

Namesto da bi ljudem plačevali za pridobivanje informacij o mestih, so se pri Googlu na začetku odločili za uporabo storitve Map Maker, ki je lokalnim prebivalcem in ljudem, ki imajo zanesljive podatke o tamkajšnjih ozemljih, omogočil, da sami uredijo zemljevide in na njih preprosto dodajajo svoje podatke.

Svet na dosegu roke. Foto: Reuters
Svet na dosegu roke. Foto: Reuters

Potem ko je Google Maps leta 2005 zakoličil usodo spraševanja mimoidočih neznancev za pot, je dve leti za tem ponudil še Street View. Na ta račun je poslal avtomobile po vsem svetu, da bi njegovi uporabniki lahko videli hiše, ceste in znamenitosti v načinu 360 stopinj. Google Maps je v vseh teh letih pridobil ugled najboljše brezplačne spletne kartografske storitve, toda še vedno so pomanjkljivosti v določenih predelih sveta.

Spletna stran rtvslo.si leta 2005. Foto: MMC RTV SLO
Spletna stran rtvslo.si leta 2005. Foto: MMC RTV SLO
YouTube v številkah

YouTube je druga najbolj obiskana stran na svetu,
več kot 70 odstotkov vsebin na YouTubu uporabniki gledajo na podlagi algoritma "priporočamo":
- največ ogledov ima v letu 2020 Baby Shark Dance, 7,04 milijarde,
- več kot dve milijardi uporabnikov,
- več kot 70 odstotkov uporabnikov spremlja vsebine prek prenosnih telefonov,
- 20 odstotkov uporabnikov preneha gledanje videa po prvih desetih sekundah,
- na dan uporabniki pogledajo več kot milijardo videov,
- leta 2006 je Google kupil YouTube za 1,65 milijarde ameriških dolarjev,
- prihodki YouTuba so v letu 2019 znašali 15,1 milijarde ameriških dolarjev, kar je pomenilo 36-odstotno rast v primerjavi z letom 2018,
- YouTube "vplivneži", ki imajo od 5.000 do 500.000 sledilcev, računajo za izdelavo in objavo videa za okoli 315 ameriških dolarjev,
- YouTube "vplivneži", ki imajo več kot 500.000 sledilcev, računajo za izdelavo in objavo videa v povprečju 3857 ameriških dolarjev na video,
- večina kanalov na YouTubu zasluži 0,5 ameriškega dolarja za tisoč ogledov,
- v zadnjih petih letih je YouTube plačal več kot dve milijardi ameriških dolarjev svojim partnerjem za avtorske pravice.

Na račun oglaševanja je YouTube v letu 2019 zaslužil 15,14 milijarde ameriških dolarjev.(vir: YouTube in omnicoreagency.com)

23. aprila 2005 pa je luč sveta ugledala tudi priljubljena spletna stran za izmenjavo videoposnetkov YouTube, kjer jih uporabniki lahko pregledujejo, komentirajo in ocenjujejo. Danes je platforma tako kot Maps pod okriljem spletnega velikana Google. Za komentiranje in ocenjevanje videoposnetkov je potrebna registracija, za pregledovanje pa ne. Izjema so posnetki, ki niso primerni za osebe, mlajše od 18 let.

Uporabniki lahko nalagajo lastne posnetke ali tiste posnetke, za katere imajo dovoljenje avtorja, prepovedano pa je nalaganje posnetkov, ki vsebujejo pornografske vsebine, nasilje, kriminalna dejanja, psovke … YouTube si pridržuje pravico za brisanje, uporabo in spremembo naloženih vsebin.

YouTube je kot "brezplačni" medij (hkrati je velik del njegovega dobička odvisen od denarja oglaševalcev) za objavo videoposnetkov postal sredstvo za promocijo neznanih filmskih in glasbenih avtorjev, ki so po tej poti prišli na druge javne medije, kot sta radio in televizija. V maju leta 2007 je podjetje avtorjem, ki imajo največ ogledov, ponudilo, da postanejo njihovi partnerji in na ta način dobijo del zaslužka, ki ga dobijo z oglaševanjem na strani YouTube.

Moč YouTuba so prepoznali tudi politiki. Kandidati za ameriške predsedniške volitve 2008 so uporabljali YouTube kot medij za predsedniško kampanjo, uporabljala sta ga predvsem Barack Obama in Hillary Clinton. Volivci so si lahko ogledali videoposnetke, na katerih predsedniški kandidati izrazijo svoje cilje. Ameriški mediji pravijo, da je YouTube odigral pomembno vlogo pri porazu republikanskega senatorja Georgea Allena zaradi posnetka, v katerem senator prikazuje rasistični odnos.

Odtisi časa

Število svetovnega prebivalstva: 6.482.000.000
Glasba: We Belong Together - Mariah Carey
Filmi: Punčka za milijon dolarjev, Vojna zvezd: Epizoda II - Maščevanje Sitha, Zgodbe iz Narnije: Lev, čarovnica in omara ter Harry Potter in ognjeni kelih
Citat: "I'm the decider" oz. "Jaz odločam." George W. Bush
Slovenija: slovenski rop stoletja (rop banke SKB)

Začetki snemanj vsebin za YouTube leta 2006. Foto: Reuters
Začetki snemanj vsebin za YouTube leta 2006. Foto: Reuters

YouTube pa z letom 2021 tudi v Evropski uniji spreminja pogoje uporabe, saj bo povečal število oglasov, ki se bodo vrteli pred predvajanjem videoposnetkov – tudi na tistih kanalih, kjer ustvarjalci tega ne želijo. Spremembi nasprotujejo lastniki manjših kanalov, ki ne dosegajo meril za pridružitev partnerskemu programu, a bo YouTube pred njihove videoposnetke zdaj vseeno postavil oglase in pobral sto odstotkov vseh prihodkov. Pritožujejo se tudi lastniki večjih kanalov, ki oglasov v svojih videoposnetkih preprosto niso želeli prikazovati. Za gledalce bo to pomenilo, da bodo morali oglase preskakovati ali pa si jih ogledati še pogosteje.

25 let rtvslo.si: IZVIRNI