Spletna stran rtvslo.si je začela delovati 24. 12. 1995. V ta namen smo zbrali niz tehnoloških dosežkov, ki so zaznamovali zadnje četrtstoletje. Vse prispevke si lahko pogledate na naši posebni podstrani.

Sistem PlayStation je utrjeval svojo pot vse od leta 1994 in spremenil svet igralnih konzol s svojo obliko in podporo zgoščenk, s katerimi so igralci po svetu dobili priložnost, da se preizkusijo v večjih igrah s 3D-podporo in izboljšanim zvokom. Igralni plošček PlayStation oblikovalca Teiyuja Gota je ponudil štiri namesto standardnih dveh sprožilcev, kar je razvijalcem dalo priložnost raziskati več možnosti med igranjem.

Fotografija konzole za obujanje nostalgije. Foto: EPA
Fotografija konzole za obujanje nostalgije. Foto: EPA

Založnik Namco pa je ponudil igro Ridge Racer, arkadno izkušnjo, ki je na račun natančne 3D-grafike in zabavnega 'driftanja' postala takojšnja uspešnica. PlayStation je na ameriški in evropski trg prodrl leta 1995. Toda pravo revolucijo je predstavljal prihod druge generacije PlayStationa. Daleč najbolj prodajana igra za PlayStation 2 je postala Grand Theft Auto: San Andreas, svoj pečat pa so pustile še Gran Turismo, Final Fantasy in Tekken.

Odtisi časa

Število svetovnega prebivalstva: 6.088.000.000
Glasba: Independent Woman - Destiny's Child
Filmi: Kako je Grinch ukradel Božič in Misija nemogoče 2
Citat: "I have nipples Greg, could you milk me?" oz. "Greb, imam bradavice. Mi lahko pomolziš?" - Robert De Nero (Njeni tastari)
Slovenija: Slovenija je bila skoraj pet mesecev brez vlade, ki bi lahko poslovala z vsemi pooblastili

Spletna stran rtvslo.si leta 2000. Foto: MMC RTV SLO
Spletna stran rtvslo.si leta 2000. Foto: MMC RTV SLO

Leto 2000 pa je pomenilo tudi napredek v razvoju GPS-signala. Vse do 2. maja 2000 so Združene države Amerike namenoma degradirale GPS-signale za širšo javnost, saj so bili rezervirani za ohranjanje nacionalne varnosti. Sistem so ga razvili na ameriškem obrambnem oddelku, da bi pomagal vojski, tako da s pomočjo satelitov javlja podatke o lokaciji in času uporabnikom.

Po objavi novice o degradaciji GPS-signala so iz Bele hiše sporočili, da bodo dovolili do desetkrat natančnejšo storitev širši javnosti kot prej. Z odstranitvijo te ovire se je začel niz izdelav izdelkov, ki temeljijo na GPS-tehnologiji. Navsezadnje tudi na prenosnih telefonih.

25 let rtvslo.si: DOSTOPNI