Spletna stran rtvslo.si je začela delovati 24. 12. 1995. V ta namen smo zbrali niz tehnoloških dosežkov, ki so zaznamovali zadnje četrtstoletje. Vse prispevke si lahko pogledate na naši posebni podstrani.

Prvo različico bluetootha so predstavili 26. julija 1999, in čeprav je trajalo skoraj desetletje, da je pokazal pravi potencial, zdaj kroji prihodnost brezžične prihodnosti. Tako imenovani modri zob je varna brezžična tehnologija za povezovanje različnih digitalnih elektronskih naprav na razdaljah do 400 metrov (Bluetooth različica 5.0 LE).

Bluetooth je poenostavil komunikacijo. Foto: Reuters
Bluetooth je poenostavil komunikacijo. Foto: Reuters
Spletna stran rtvslo.si leta 1999. Foto: MMC RTV SLO
Spletna stran rtvslo.si leta 1999. Foto: MMC RTV SLO

Bluetooth je namenjen tako pošiljanju elektronske pošte, prostoročnemu telefoniranju in prenašanju datotek kakor tudi igranju igric, brskanju po spletu in tiskanju. Tehnologija deluje v razponu desetih metrov.

Bluetooth porablja frekvenčni pas med 2400 in 2483.5 MHz, v katerem leži tudi frekvenca 2450 MHz, ki je resonančna frekvenca vodnih molekul. To frekvenco uporablja tudi mikrovalovna pečica za segrevanje hrane. Prav tako v tem območju delujejo srčni spodbujevalniki. Mikrovalovna pečica oddaja moč enega kilovata, bluetooth naprava v stanju pripravljenosti milijonkrat manj, zato ni mogoče bistveno segrevanje tkiva.

S prvim pojavom bluetootha pa so se pojavili tudi mali prenašalci podatkov – USB-ključki. Sprva so poslali na trg ključke, na katere so lahko uporabniki shranjevali zgolj nekaj megabajtov podatkov, danes pa lahko shranjujejo gigabajte.

Odtisi časa

Število svetovnega prebivalstva: 5.999.000.000
Glasba: Smooth - Santana ft. Rob Thomas
Filmi: Vojna zvezd: Epizoda I - Goreča prikazen in Svet igrač 2
Citat: "I see dead people." oz. "Vidim mrtve ljudi." - Haley Joel Osment (Šesti čut)
Slovenija: rojstvo mita o zlati Katančevi generaciji (17. novembra 1999 je Slovenija v snežni pravljici sredi Kijeva pokvarila načrte Ukrajincem in se uvrstila na evropsko prvenstvo)

25 let rtvslo.si: EDINSTVENI