Spletna stran rtvslo.si je začela delovati 24. 12. 1995. V ta namen smo zbrali serijo tehnoloških dosežkov, ki so zaznamovali zadnje četrtstoletje. Vse prispevke si lahko pogledate na naši posebni podstrani.

Prve DVD-predvajalnike so na Japonskem poslali v prodajo 1. novembra 1996. Digitalni pomnilniški medij, ki je na videz zelo podoben svojemu starejšemu sorodniku CD-ju, je pridobil priljubljenost zaradi zmožnosti večje gostote zapisa. Njegov prednik CD ni zadostoval potrebam filmske industrije. Toda ob njegovi ustanovitvi sta se izoblikovala dva tabora.

Nova revolucija igričarstva je slonela na likih Pikachuja, Eevee in Wallmerja. Foto: EPA
Nova revolucija igričarstva je slonela na likih Pikachuja, Eevee in Wallmerja. Foto: EPA
Spletna stran rtvslo.si leta 1996. Foto: MMC RTV SLO
Spletna stran rtvslo.si leta 1996. Foto: MMC RTV SLO

Na eni strani sta stali podjetji Sony in TDK, na drugi pa Toshiba in Warner. Filmska industrija, ki jo je zaznamovala slaba izkušnja ob uporabi videorekorderjev, je zahtevala, da poenotijo standard. Sama kratica DVD ima dva pomena. Prvotni pomen je bil Digital Video Disc, sodobni pa je Digital Versatile Disc. Prvi zapisovalniki so na trg prišli dobre tri leta po prihodu DVD-ja in njihova cena je bila na začetku zelo visoka.

Na Japonskem je Satoši Tadžiri istega leta svetu predstavil "žepne pošasti" pokémone (krajšava za "pocket monsters"). Pokémoni so bili sprva videoigra za igralno konzolo Game Boy. Ljubitelje iger je privabil preprost cilj igre: lovite pošasti in jih trenirate za bitke proti ostalim igralcem. Pozneje so se na račun priljubljenosti pojavile še knjige (mange), igrače, igralne karte in še več iger. Nastal pa je tudi anime (risana serija).

Odtisi časa

Število svetovnega prebivalstva: 5.738.000.000
Glasba: Don't Speak - No Doubt
Filmi: Dan neodvisnosti, Twister in Misija nemogoče
Citat: "Show me the Money!" oz. "Pokaži mi denar!" - Cuba Gooding, Jr. (Jerry Maguire)
Slovenija: Na olimpijskih igrah v Atlanti je kot posebni gost nastopil takrat najstarejši olimpijski zmagovalec, 97-letni Leon Štukelj

Pravo revolucijo pa je sprožil prihod Pokémon GO deset let po vladavini prvih "žepnih pošasti". Pokémone je svet začel loviti z mobilno napravo, medtem ko so igralci hodili. Aplikacija je izrisala okolje uporabnika, v katerem je treba najti pokémona, nato pa odkorakati na lokacijo in ga ujeti. To je nekakšna kombinacija realnosti in igre, saj se pokémon izriše na resničnem kraju. Igra je omogočila, da se igralci med sabo družijo, saj so lahko lovili pokémone v skupinah.

25 let rtvslo.si: OPTIMALNI