Družabno srečanje ustvarjalcev Dnevnika Televizije Slovenije je uvod v teden, ki bo zaznamoval 50. obletnico osrednje informativne oddaje. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič
Družabno srečanje ustvarjalcev Dnevnika Televizije Slovenije je uvod v teden, ki bo zaznamoval 50. obletnico osrednje informativne oddaje. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič
Voditelj Dnevnika Televizije Slovenija 15. aprila 2018, ko bo oddaja praznovala 50 let, bo Dejan Ladika. Foto: Katja Goljat in Matjaž Rušt
Manica Janežič Ambrožič
Manica Janežič Ambrožič se je v uvodnem govoru zahvalila vsem, ki so na oddaji v njenih 50. letih obstoja pustili svoj pečat. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič
Televizije legende: Dnevniku lahko zaupamo

Srečanje nekdanjih in zdajšnjih sodelavcev Dnevnika so spremljali govori odgovorne urednice informativnega programa Manice Janežič Ambrožič, direktorice Televizije Slovenije Ljerke Bizilj, generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca in nekdanjega voditelja Dnevnika Branka Maksimoviča. Dnevnik Televizije Slovenija je namreč že od svojih začetkov vzbujal veliko zanimanja pri gledalcih, njegova priljubljenost se je ohranila do današnjih dni. Gledanost TV Dnevnika je v zadnjih letih občutno narasla.

"Dnevnik Televizije Slovenija je del preteklosti, sedanjosti in tudi prihodnosti," je v uvodnem nagovoru poudarila Manica Janežič Ambrožič, ki se je ob tej priložnosti zahvalila vsem sodelavcem, ki so kadar koli sodelovali pri ustvarjanju Dnevnika in s tem pustili svoj pečat.

Desetletje prizadevanj za prvi Dnevnik
Direktorica Televizije Slovenija Ljerka Bizilj je poudarila, da pot do prve osrednje dnevnoinformativne oddaje v slovenskem jeziku ni bila lahka. Leta 1968 je prišlo do prvega slovenskega televizijskega dnevnika, po desetletju prizadevanj za televizijo v slovenskem jeziku, je poudarila Biziljeva in dodala, da je Dnevnik Televizije Slovenija tudi najbolj zanesljiv. Temu je pritrdil tudi generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, ki je poudaril pomen ljudi, ki ustvarjajo TV Dnevnik in skrbijo za kakovostne vsebine.

Upokojeni voditelj Dnevnika Branko Maksimovič je poudaril, da so današnje razmere za delo novinarjev bistveno drugačne kot v začetkih oddajanja Dnevnika. "Demokratizacija in novinarska svoboda je prihajala k nam v valovih," se je spominjal političnih pritiskov.

Teden bo zaznamovala obletnica
Srečanje je uvod v teden pred praznovanjem okrogle obletnice, v katerem bodo tudi TV Dnevniki zaznamovali praznovanje obletnice. Vsak dan se bo voditeljici Elen Batista Štader pridružil eden izmed nekdanjih voditeljev Dnevnika, med drugimi tudi Tone Hočevar, Darja Groznik, Danica Simšič, Branko Maksimovič, Nataša Pirc Musar in Boris Bergant, prav tako bodo v vsakem Dnevniku obujali spomine na najpomembnejše trenutke preteklih oddaj.

15. aprila 1968 ob 20. uri sta iz studia TV Ljubljana gledalce prvega slovenskega TV Dnevnika pozdravila napovedovalca Marija Velkavrh in Vili Vodopivec. Prva oddaja je nastala po več letih prizadevanj in dela za njeno realizacijo. Najprej je morala RTV Ljubljana izpolniti tehnične zahteve od vzpostavitve televizijske zveze do izpopolnitve studijske tehnike, temu pa je sledilo prvo oddajanje osrednje informativne oddaje.

Televizije legende: Dnevniku lahko zaupamo