Ekipa oddaje So vakeres: Vinko Cener, Monika Sandreli, Sandi Horvat, Enisa Brizani. Foto: Sandi Horvat
Ekipa oddaje So vakeres: Vinko Cener, Monika Sandreli, Sandi Horvat, Enisa Brizani. Foto: Sandi Horvat

Ustvarjalci oddaje, ki je na sporedu vsako drugo soboto na 1. programu Televizije Slovenija, v petnajstih minutah skušajo predstaviti pestrost romske kulture in jezika, s kamero pa ponudijo možnost, da skupaj z njimi pokukamo v življenje Romov. Z vsebinami prav tako spremljajo politično dogajanje, ki zadeva romsko skupnost v Sloveniji, in opozarjajo na težave in ovire, s katerimi se nekateri Romi pri nas še vedno vsakodnevno srečujejo.

"Eden prvotnih namenov oddaje je bil, da bi se zavest o romski skupnosti tako Romov kot tudi Neromov spremenila. Z njo se krepi tudi medkulturni dialog, želimo pa si, da bi se romska skupnost še bolj povezala, kar pa je imanentno za vse manjšine, ne samo za romsko," je med drugim povedal redaktor oddaje Bojan Peček.

V oddaji, ki jo soustvarjajo Monika Sandreli, Sandi Horvat, Enisa Brizani, Vinko Cener in Tjaša Šarkezi, lahko zasledimo tudi zgodbe Romov od drugod, ne le iz Slovenije, in tako spoznamo še kakšno romsko narečje, ki ga pri nas ne slišimo. Televizijska ekipa je o Romih poročala že iz Češke, Slovaške, Hrvaške, Avstrije, Italije, Makedonije, lani tudi iz Združenih držav Amerike.

Ob deseti obletnici je nastala prav posebna oddaja, ki bo še enkrat daljša, na sporedu pa bo v soboto, 31. marca, ob 12.20 na 1. programu Televizije Slovenija.