Verjetno bo v Bruslju le malo sprememb - von der Leyen naj bi ostala predsednica Evropske komisije, vladala pa naj bi s socialisti in z liberalci. Foto: Reuters
Verjetno bo v Bruslju le malo sprememb - von der Leyen naj bi ostala predsednica Evropske komisije, vladala pa naj bi s socialisti in z liberalci. Foto: Reuters

"EPP si bo prizadeval za oblikovanje večine v Evropskem parlamentu s prijatelji in zavezniki, s katerimi smo sodelovali že doslej, torej s socialisti in liberalci, in upamo, da tudi z zelenimi. Številke omogočajo takšno večino, kar je dobro," je v ponedeljek dejal generalni sekretar EPP-ja Tanasis Bakolas. Pri pomembnejših zakonodajnih predlogih pa bodo iskali tudi podporo med evropskimi poslanci, ki so "pripravljeni prisluhniti in glasovati skupaj z nami", je še povedal.

Dodal je, da so pripravljeni sodelovati samo s poslanci, ki podpirajo Ukrajino, so proevropski in zagovarjajo vladavino prava. Te pogoje je že v predvolilni kampanji kot ključne za povolilno sodelovanje navajala predsednica Evropske komisije in tudi članica EPP-ja, Ursula von der Leyen.

"Evropski poslanci Giorgie Meloni morda želijo glasovati za nas. Mislim, da bi bilo to odlično. Vendar pa ne vidim možnosti kakšnega bolj institucionaliziranega ali uradnega dogovora," je Bakolas še dejal glede morebitnega sodelovanja med EPP-jem in ECR-jem v Evropskem parlamentu.

Sorodna novica Povolilna podoba EU-ja: "Stranke skrajne desnice si ne želijo več zgolj rušiti, ampak usmerjati"

Vodilna kandidatka EPP-ja Ursula von der Leyen, ki si prizadeva za nov mandat na čelu Evropske komisije, je že v nedeljo po zmagi njene stranke na evropskih volitvah napovedala, da se bodo o sodelovanju najprej posvetovali s socialisti (S & D) in liberalci (Renew). Tem trem političnim skupinam je namreč uspelo na volitvah ohraniti večino v Evropskem parlamentu, EPP pa je še naprej najmočnejša stranka.

Vodje političnih skupin so poudarili, da mora prihodnjo komisijo voditi kandidat zmagovalne stranke.

Pogovori o delitvi najpomembnejših stolčkov

Pogovori med predstavniki strank, ki jih v parlamentu zastopajo politične skupine, so že stekli, pogovore med voditelji držav članic EU-ja o razdelitvi najvišjih položajev v evropskih institucijah pa je pričakovati v prihodnjih dneh in tednih. Prva priložnost za to bo vrh skupine G7 v Italiji, ki se ga bodo udeležili voditelji Italije, Francije in Nemčije ter aktualna predsednika Evropske komisije in Evropskega sveta. V imenu EPP-ja, ki želi še naprej voditi Evropsko komisijo in Evropski parlament, naj bi se pogajala poljski premier Donald Tusk in grški premier Kiriakos Micotakis.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola (desno) se je srečala s predsedniki in predsednicami vseh političnih skupin. Foto: EPA
Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola (desno) se je srečala s predsedniki in predsednicami vseh političnih skupin. Foto: EPA

Levosredinski socialisti in demokrati (S & D) pa so po ponedeljkovem prvem povolilnem srečanju predsedstva stranke sporočili, da bosta njihova pogajalca nemški kancler Olaf Scholz in španski premier Pedro Sanchez.

"Glede na to, da smo druga najmočnejša sila, pričakujemo, da bi lahko funkcija predsednika Evropskega sveta pripadla nam," je dejal generalni sekretar skupine Giacomo Filibeck. Kot možnega kandidata je omenil nekdanjega portugalskega premierja Antonia Costo.

Liberalcem, iz vrst katerih prihaja trenutni predsednik Evropskega sveta Charles Michel, bi tako pripadel položaj visokega zunanjepolitičnega predstavnika, ki trenutno pripada socialistom. Kot najverjetnejša kandidatka za ta položaj se omenja estonska premierka Kaja Kallas, ki je dejala, da bo "resno razmislila", če ji bo ponujen položaj v Evropski komisiji.

Voditelji vseh 27 članic EU-ja bodo o razdelitvi položajev prvič govorili prihodnji ponedeljek na neformalni večerji v Bruslju, konec meseca pa bo sledilo še formalno zasedanje Evropskega sveta, na katerem bi že lahko dosegli dogovor.

Metsoli mandat za pogovore

Predsedniki političnih skupin trenutnega sklica Evropskega parlamenta so na današnjem srečanju v Bruslju predsednici Evropskega parlamenta Roberti Metsola z veliko večino podelili mandat, naj se v pogovorih z voditelji zavzame za spoštovanje načela spitzenkandidatov.

To pomeni, da vodenje komisije prevzame vodilni kandidat oziroma kandidatka zmagovalne stranke. To je torej vodilna kandidatka EPP von der Leyen, ki komisijo vodi od leta 2019.