Evropski parlament. Foto: EPA
Evropski parlament. Foto: EPA

"Smo pred ključnim trenutkom v zgodovini našega evropskega projekta, ko skuša skrajna desnica znova vrniti najtemnejše strani naše zgodovine, spodkopava vse, kar smo zgradili, in zastruplja naše demokracije. Evropska unija se je vedno odločno zoperstavila grožnjam ekstremizma z vseh strani političnega spektra," so zapisali vodje političnih skupin S&D, Renew, Zelenih in Levice.

Vzpon skrajno desnih in radikalnih strank v Evropi po njihovem mnenju ogroža evropski projekt, evropske vrednote ter državljanske svoboščine in temeljne pravice državljanov. Ob tem so obsodili nedavne napade na politike in stranke v Nemčiji, Španiji, Belgiji in na Švedskem.

"Nikoli ne bomo sodelovali ali oblikovali koalicije s skrajno desnimi ali radikalnimi strankami na kateri koli ravni. Predsednico Evropske komisije in vse evropske demokratične stranke pozivamo, naj odločno zavrnejo normalizacijo, sodelovanje ali zavezništvo s skrajno desnimi in radikalnimi strankami," so v izjavi, ki so jo objavili na spletni strani S&D-ja, navedli vodje štirih levih in sredinskih političnih skupin trenutne sestave parlamenta.

Izjavi se ni pridružila desnosredinska skupina Evropske ljudske stranke (EPP). "Skupina EPP ni podpisala izjave, ker je njen edini cilj podpreti politično kampanjo ene določene skupine. Predlagali smo konkretne in razumne spremembe, da bi oblikovali besedilo, ki bi ga podprle vse demokratične sile. Spremembe je zavrnila prav ta politična skupina," so sporočili iz največje politične skupine v Evropskem parlamentu. Za katero politično skupino gre, niso pojasnili. Po navedbah virov v EPP-ju naj bi šlo za skupino socialistov in demokratov.

V vrstah liberalcev so izrazili obžalovanje, da se EPP ni pridružil izjavi. "To pod vprašaj postavlja njihovo zavezanost skupnemu boju proti destruktivnim skrajno desnim strankam," je dejala vodja Renewa Valerie Hayer in EPP pozvala, naj podpiše izjavo.

Mesec dni pred volitvami v Evropski parlament je razprava o povolilnem sodelovanju vse bolj razgreta. Trenutna predsednica komisije Ursula von der Leyen, ki si prizadeva za nov petletni mandat, na nedavnem soočenju z vodilnimi kandidati drugih strank ni izključila možnosti sodelovanja z Evropskimi konservativci in reformisti (ECR). Z Identiteto in demokracijo (ID) medtem ne namerava sodelovati.