"Zavezujemo se, da bomo glasovali skladno s slovenskimi interesi. Predvsem bomo skrbeli za interese ljudi, in ne političnih ali kapitalskih elit, in za okolje, ki nam daje dom. Pravičen zeleni prehod je domača naloga sveta, Evrope in Slovenije," navajajo v programu Vesne pred evropskimi volitvami. Foto: BoBo
Sorodna novica Na čelu kandidatne liste Vesne bo Vladimir Prebilič

Vesna zelena stranka je samostojen nastop na letošnjih evropskih volitvah napovedala že na začetku februarja, ko je postalo tudi znano, da bo nosilec liste kočevski župan in predsednik Skupnosti občin Slovenije Vladimir Prebilič, ki je s podporo Vesne kandidiral že na predsedniških volitvah.

Na drugem mestu je sopredsednica stranke Urša Zgojznik, na tretjem podpredsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Klemen Belhar, na četrtem nekdanja predsednica Študentske organizacije Slovenije Marike Grubar, na petem sopredsednik stranke in okoljski aktivist Uroš Macerl, na šestem Andreja Marolt, predsednica Oftamološke sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov, na sedmem humanitarec in soustanovitelj Afriškega foruma Ibrahim Nouhoum, na osmem upokojena profesorica, pisateljica in novinarka Manca Košir ter na devetem farmacevt in turistični delavec Saša Fras.

Stranka se v svojem programu pred evropskimi volitvami osredinja na pravičen zeleni prehod, stanovanjsko politiko, socialno pravičnost, kmetijstvo in hrano, okolje ter enake možnosti, so zapisali v sporočilu za javnost.

Pravična obdavčitev, sončna energija, trajnostna hrana, spoštovanje različnosti

Vesna se zavzema za to, da ima vsak pravico do izkoriščanja sončne energije na lastni nepremičnini in za izkoreninjenje energetske revščine. Zagovarjajo dostop mladih do stanovanj in predlagajo obdavčitev dragih naložb v nepremičnine.

Zavzemajo se za pravično plačevanje davkov, podpirajo odgovorno gospodarstvo, ki upošteva družbene in okoljske standarde, in se zavzemajo za zeleni prehod, ki ne ogroža delovnih mest. Poudarjajo tudi podporo slovenskim kmetijam za trajnostno pridelano, zdravo in dostopno hrano. Zavzemajo se za Evropo, ki je branik demokratičnih vrednot ter spoštovanja različnosti.

Program po besedah tretjeuvrščenega na listi, Klemna Belharja, izraža pogum, "da storimo, kar je treba". "Skozi zeleni prehod lahko ustvarimo pravičnejšo družbo in pravičnejša družbena razmerja, hkrati lahko na nov način razvijemo gospodarstvo in razvijemo evropsko energetsko unijo," je dejal.

Dodal je, da Evropo že nekaj desetletij pravzaprav vodita le dve stranki, Vesna pa bo z argumenti dokazala, da se da Evropsko unijo voditi učinkoviteje, bolj trajnostno in ustvariti okolje, v katerem bo več prostora za mir. Prizadeval si bo, da se EU bolj poveže z lokalnimi skupnostmi. Meni, da je treba razmišljati tudi o tem, da EU razvije samostojne obrambne sposobnosti.

Realni cilj Vesne je na evropskih volitvah osvojiti en mandat, je dejal Prebilič. Če bo izvoljen, bodo v Občini Kočevje organizirali nadomestne volitve, mandat predsednika Skupnosti občin Slovenije pa se mu bo zaradi sistema rotacije iztekel v juliju, pravi. Napoved, da je kandidat Svobode za evropskega komisarja Tomaž Vesel, se mu zdi prenagljena. Kandidat bi se po njegovem mnenju moral preveriti na evropskih volitvah.

Program bo Vesna predstavila v sklopu več razprav po Sloveniji. Ob začetku uradne kampanje pa Evropska zelena stranka 8. maja organizira večji dogodek v Ljubljani z vodilnim kandidatom Zelenih Basom Eickhoutom.