Pirati so DVK-ju predložili nekaj manj kot 100 podpisov premalo. Foto: BoBo/Borut Živulović
Pirati so DVK-ju predložili nekaj manj kot 100 podpisov premalo. Foto: BoBo/Borut Živulović

V skladu z zakonom o volitvah poslancev iz Slovenije v Evropski parlament lahko politična stranka vloži listo kandidatov, če je podprta s podpisi najmanj 1000 volivcev. Piratska stranka Slovenije je predlagani listi priložila 903 obrazce s podpisi podpore volivcev, zato jo je Državna volilna komisija (DVK) v soboto zavrnila.

Zoper odločbo o zavrnitvi liste kandidatov se lahko v 48 urah po prejemu odločbe vloži pritožba na vrhovno sodišče. Pirati so sprva napovedali, da se bodo pritožili, nato pa se odločil, da tega ne bodo storili. Kot je pojasnil sekretar stranke Jasmin Feratović, so sprva menili, da bi bila pritožba na zavrnitev kandidatne liste ključna za njihove druge pravne boje, a so po posvetu z odvetniki ugotovili, da ni tako.

Sorodna novica Predlog liste vložila tudi Piratska stranka, a brez zadostnega števila podpisov

Pirati so namreč v zvezi z zbiranjem podpisov podpore za nastop na volitvah sprožili več postopkov. Tako so na upravno sodišče vložili tožbo zoper ministrstvo za javno upravo in DVK. Prepričani so namreč, da država ni zagotovila pravilnega delovanja upravnih enot v času zbiranja podpisov podpore. V veliko krajih jih namreč ni bilo mogoče overiti, prav tako je bilo overjanje dodatno ovirano med stavko na upravnih enotah. V Piratski stranki po pojasnilu Feratovića to vidijo kot poseg v njihovo pasivno volilno pravico. S tožbo pa pričakujejo odgovor na vprašanje, kdo je v resnici pristojen za to, da se položaj na upravnih enotah uredi.

Poleg tega so Pirati na ustavno sodišče naslovili pobudo za presojo ustavnosti zakona o volitvah v DZ, ki ureja zbiranje podpisov podpore zunajparlamentarnih strank za nastop na volitvah, tudi evropskih.

Na volitvah bo nastopilo 11 list, žreb vrstnega reda predvidoma v torek

Po izteku roka za vložitev pritožbe na odločbo DVK-ja bo torej komisija lahko nadaljevala postopke za izvedbo volitev. Predvidoma v torek bo tako opravila žreb vrstnega reda kandidatnih list na glasovnicah za evropske volitve. Na volitvah bo nastopilo 11 list, ki jih je DVK potrdil. To so NSi, Vesna, SLS, SD, Gibanje Svoboda, SDS, Levica, Resni.ca, skupna lista strank DeSUS in Dobra država, Zeleni Slovenije in Nič od tega.