Glasovnice za evropske volitve in posvetovalne referendume. Foto: BoBo/Borut Živulović
Glasovnice za evropske volitve in posvetovalne referendume. Foto: BoBo/Borut Živulović

Po državi bo vsak dan do vključno četrtka med 7. in 19. uro odprtih 97 volišč za predčasno glasovanje, ki so jih v posameznem okraju določile okrajne volilne komisije. V Ljubljani predčasno glasovanje za vseh 14 volilnih okrajev poteka na Gospodarskem razstavišču.

Volivci lahko predčasno glasujejo le v okraju svojega stalnega prebivališča, za takšno obliko glasovanja pa se jim ni treba posebej prijaviti. Na volišču potrebujejo le osebni dokument za identifikacijo, ni pa jim treba prinesti obvestila, ki so ga prejeli na dom.

V sredo pa se izteče rok za prijavo še za nekatere posebne oblike glasovanja. Tako lahko volivci oddajo vlogo za glasovanje na t. i. voliščih omnia, na katerih bodo v nedeljo lahko glasovali zunaj kraja stalnega prebivališča. Tisti volivci, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli zglasiti na volišču, pa lahko do srede zaprosijo za glasovanje na domu. Tam jih bo v nedeljo obiskal volilni odbor.

V nedeljo bodo volivci na evropskih volitvah med 11 kandidatnimi listami izbirali devet poslancev iz Slovenije v Evropskem parlamentu. Hkrati bodo na treh posvetovalnih referendumih odgovarjali na štiri referendumska vprašanja: o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o preferenčnem glasu na državnozborskih volitvah, o rabi konoplje v medicinske namene in o osebni rabi konoplje.

Začetek predčasnega glasovanja
Po prvih ocenah udeležba na predčasnih volitvah primerljiva s preteklimi