Foto: Rok Rakun/SLS
Foto: Rok Rakun/SLS

"V Evropski uniji se sprejme več odločitev, kot si povprečen državljan in državljanka predstavljata. Te odločitve ključno krojijo naše življenje, zato ne dopustite, da bi o vašem življenju odločali drugi. Vzemite to odgovornost v svoje roke, podajte se na volitve, naj se vaš glas sliši, v SLS-u pa bomo poskrbeli, da se bo naš glas slišal tudi v Evropskem parlamentu," je ob vložitvi liste volivce pozval predsednik stranke Marko Balažic.

Kandidate SLS-a, ki se na tokratne evropske volitve podaja samostojno, bo nanje popeljal nekdanji predsednik programskega sveta Radiotelevizije Slovenija Peter Gregorčič. Slednji je listo stranke predstavil kot vključujočo. Za Gregorčičem se bodo na listi zvrstili nevrobiologinja Nina Strah, sedanji evropski poslanec Franc Bogovič, pravnica Sara Ahlin Doljak, nekdanji poslanec in župan Franc Pukšič, inženirka računalništva Mija Aleš, predsednica podmladka SLS-a Kaja Galič, listo pa zaključuje prvak stranke Balažic.

Sorodna novica V SLS-u prepričani, da je za močno EU potrebno okrepiti skupno varnostno politiko in varovanje mej

Bogovič je ocenil, da je bil SLS že dvakrat uspešna na evropskih volitvah, sam pa da je s svojim delom upravičil poslanski mandat v Bruslju. "Z listo, ki jo imamo zdaj, širimo naše delovanje tudi z novimi obrazi, z ljudmi, ki so bili doslej že aktivni bodisi v strankarski politiki ali sicer v družbi in so že dali svoj prispevek za napredek Slovenije," je prepričan Bogovič. V kampanji, ki bo stekla prihodnji teden, si želi razprave predvsem o evropskih temah, v SLS-u pa sicer napovedujejo, da bodo aktivni tudi v kampanji ob napovedanih posvetovalnih referendumih.

Čeprav jim prve javnomnenjske ankete za zdaj ne nakazujejo preboja v Bruselj, je Bogovič glede rezultata, ki ga lahko stranka doseže na evropskih volitvah, optimističen. "Verjamemo, da je možno s kampanjo med ljudmi, kjer se SLS dobro počuti, tudi še tisti manko nadoknaditi," je dejal.

DVK bo o veljavnosti vložene liste kandidatov odločal na eni od prihodnjih sej, so sporočili. Doslej so sicer potrdili listo kandidatov NSi-ja in Vesne, rok za vlaganje kandidatnih list pa se izteče 10. maja.

Nosilec kandidatne liste SLS-a je Peter Gregorčič


SLS vložil listo za evropske volitve