Timi Zajc prvič skače v Planici. Foto: BoBo
Timi Zajc prvič skače v Planici. Foto: BoBo

V petek bo na prvi tekmi pod Poncami kar devetim orlom zamahnil z zastavico. Glede na videno v četrtek, ko se je v Planici zbralo kar 13.000 gledalcev, se bosta najboljša letos, Timi Zajc in Domen Prevc, ki sta v tej zimi že zmagala na poletih v Oberstdorfu oziroma Vikersundu, tudi na domači velikanki borila za zmago. "Za stopničke bodo morali biti skoki izjemni. Če bodo rampo dvigali in spuščali, bo treba imeti res nizko naletno mesto in ugodne pogoje, sploh v zadnjem delu poleta. Bo pa v petek vendarle popoldanska tekma in ne bo te termike," je povedal Bertoncelj, ki vendarle ni pričakoval, da jih bo kar devet šlo skozi kvalifikacijsko sito.

Sorodna novica V praznični Planici najdlje 248 metrov, na petkovi tekmi kar devet Slovencev

Najboljši je bil Zajc, ki je imel tretjo oceno. Pred njim sta bila le Rjoju Kobajaši in Markus Eisenbichler, ki sta oba poletela 248,0 m, Japonec celo z naleta številka ena. Zajc je bil navdušen nad svojimi 239,0 m, s čimer je izboljšal osebni rekord, za izvrsten poskus pa si je prislužil tudi tri sodniške ocene 20: "Res je nekaj neverjetnega. Med kvalifikacijami se je veter nekoliko mešal in nižali so zaletišče. Skok mi je dobro uspel, a so še rezerve, vendar pa je nekaj najlepšega nastopati pred domačimi gledalci."

"Želja je bila, da prečrtam številko na smučeh, kjer imam zapisan osebni rekord. To mi je že uspelo. Lepše ne bi moglo biti. Motivacija je velika, da to še popravim in preletim zadnjo rdečo črto," je dodal Zajc, ki je bil odličen tudi v obeh serijah za trening, ko je bil drugi in četrti. Že njegov debitantski polet na letalnici bratov Gorišek je meril 231,0 m. Ob tem je pristavil, da je bolj užival tu kot v Oberstdorfu, saj je imel manj težav v zraku, napravil pa je tudi lep doskok.

Domen ujel prave nastavitve
Peto mesto je v kvalifikacijah zasedel Domen Prevc, ki je pod Ponce prišel na krilih nedeljske zmage v Vikersundu: "Zadovoljen sem, da sem ujel tiste prave nastavitve z opremo in z vsem. Počasi sem ujel tudi prave skoke. Sicer skok še ni bil čisto tak, kot bi si želel, in upam, da bom to že v petek popravil. Začutil sem termiko, a je odvisno od skoka. Pri kakšnem se dobro začuti, kdaj malo manj, moraš biti pa ves čas pripravljen, da te odnese."

Slovenski letalci so potrdili, da bodo kandidati za najvišjo stopničko tudi na sobotni ekipni tekmi. Četverico bo Bertoncelj določil po petkovi preizkušnji, v Vikersundu pa sta zadnjo soboto zmagovito zasedbo ob Timiju in Domnu tvorila še Anže Semenič in Peter Prevc. Semenič je skoka za trening ocenil za vrhunska, ko je bil v drugi seriji z 233,5 m celo prvi, v kvalifikacijah pa z 212,0 m in 21. mestom ni bil povsem zadovoljen.

Praznik smučarskih poletov v dolini pod Poncami bo potekal od četrtka do nedelje. Prenosi bodo na TV SLO 2, Valu 202 in MMC-ju. Več TUKAJ.

Bertoncelj zelo zadovoljen po kvalifikacijah v Planici

Bertoncelj: Petrov prvi skok je bil grozljiv
Mesto za njim je zasedel Peter Prevc z 222,0 m, ki je imel več težav v kvalifikacijah. Sploh pri prvem poskusu, ko je s težavo pristal pri 150,0 m. "Prvi Petrov skok je bil grozljiv. Položaj je bil zelo nevaren in moraš imeti tudi izredne sposobnosti, da se v takem položaju sploh ujameš in pristaneš na noge, da se ni zgodilo kaj hujšega, kakšen grozljiv padec. Odlično je, da je iz skoka v skok nato stopnjeval dosežke. Poleti sicer še niso optimalni, a verjamem, da bo v petek bolje," je Petrove polete ocenil Bertoncelj.

"Za mano je težek dan, saj je bil prvi skok na žalost pravi boj za preživetje. Takega začetka res nisem pričakoval, tako da sem moral v drugega iti zelo varno, pa tudi to mi ni najbolje uspelo. Tretjega sem vsaj približno skočil naravnost in vzporedno. Pri prihodu na mizo mi ne uspe najbolje zadržati počepa in potem sem preveč agresiven, ko želim priti čez smučko," je glede svojih težav dodal Prevc.

Sorodna novica Domen Prevc bi rad izkusil planiško termiko, Zajc pa prečrtal številko na smučeh

29. mesto je zasedel Bor Pavlovčič, član domačega skakalnega kluba, ki je bil pri vseh treh poletih zelo suveren, 30. je bil Tilen Bartol, ki je moral pred sezono na operacijo, je pa zelo vesel, da je znova v Planici, kjer je v preteklosti – sicer s padcem – na preizkusu letalnice poletel celo 252 m; 33. Žiga Jelar, ki je imel probleme z dresom, saj so, ko so nanj nalepili novo nalepko, prežgali zgornjo peno, a je vseeno dovolj velika površina, da je lahko skakal; 35. Jurij Tepeš, že dvakratni zmagovalec Planice; in 38. Jaka Hvala, ki se je to sezono vrnil po operaciji križnih vezi.

Robert Kranjec je zadnjič skakal v kvalifikacijah tekme svetovnega pokala. Foto: BoBo
Robert Kranjec je zadnjič skakal v kvalifikacijah tekme svetovnega pokala. Foto: BoBo

Izpadli Damjan, Kranjec in Lanišek
Brez petkove tekme so ostali Jernej Damjan, Robert Kranjec in Anže Lanišek. "Čeprav so občutki dobri, pa ni tistih pravih metrov. Bom dejal, da v slogu letošnje sezone. Vseeno sem užival, trikrat sem šel čez 200 m, in to brez kakršnih koli težav. Sezona ni bila dobra, a bi bil lahko že navajen, da je ena vrhunska, naslednja slabša in tako naprej. Sekiram se ne, vem pa, da bo treba kakšno stvar spremeniti. Vem, da še vedno lahko, dobro sem pripravljen, tako da bo treba še malce zagristi," je povedal Damjan, ki je bil lani zelo uspešen, letos pa se ni znašel. Potrdil je, da bo tekmoval vsaj še naslednjo zimo.

Letos pa torej zaključuje Kranjec, ki je bil razočaran, da je ostal brez petkovega nastopa. Zdaj ga čaka le še zadnji skok v soboto, ko bo najprej verjetno opravil en poskus v vlogi predskakalca, nato pa bo še zadnjič poletel med serijama ekipne tekme. "Hotel sem nekaj oddati, pa se vidi, da nisem v tem ritmu. Tako kot so se mi napake dogajale letos v kvalifikacijah, na katerih sem nastopil, je bilo žal tudi tu tako. Razočaran sem, da se je to zgodilo tudi v Planici. Škoda. Dovolj bi bilo, če bi poskusil narediti na isti način kot drug skok, a te tekma potegne noter in želiš nekaj dodati," je sklenil 37-letni mojster poletov, ki je zdaj nekoč magično znamko 200 m presegel že 209-krat.

Šlibar: Včasih je bilo precej po domače, zdaj je vse elektronsko