Bor Pavlovčič je, kot kaže, na zadnjo postajo sezone prišel zelo dobro pripravljen. Foto: BoBo
Bor Pavlovčič je, kot kaže, na zadnjo postajo sezone prišel zelo dobro pripravljen. Foto: BoBo

Od 40 tekmovalcev, ki bodo v četrtek nastopili na prvi preizkušnji planiškega zaključka svetovnega pokala – tekma je sicer pod Ponce po odpovedi turneje Raw Air prestavljena iz Vikersunda –, jih je kar četrtina domačih orlov. Slovenija je odlično izkoristila nacionalni paket in dodatno kvoto iz celinskega pokala. Od 13 se jih je tako kar deset uvrstilo na tekmo. Toliko jih je kvalifikacijsko sito na poletih "preživelo" tudi leta 2018.

Sorodna novica Na prvo tekmo kar deset Slovencev; najboljši Pavlovčič tretji

Najboljši je bil v kvalifikacijah Bor Pavlovčič, ki je zaostal le za rekorderjem letalnice bratov Gorišek, Japoncem Rjojujem Kobajašijem, in bronastim z decembrskega svetovnega prvenstva v poletih, Nemcem Markusom Eisenbichlerjem. Tekmovalec domačega kluba Rateče Planica je bil v vseh treh poskusih med najboljšimi. Tudi v obeh serijah za trening je poletel med deset, v kvalifikacijah pa je pristal pri 232,5 m, kar je le dva metra manj od osebnega rekorda, ki ga je tu postavil pred dvema letoma.

"Zadovoljen sem s celim dnem. Vsi rezultati so bili med deset, kar je odlično. Všeč mi je, da so se občutki skladali z dogajanjem na skakalnici. Očitno vem, kaj počnem. Prvi skok sem imel sicer nekaj težav čez prelet, ampak se mi zdi, da v drugem delu dobro delam. Tam, kjer sem decembra pristajal, me zdaj še nese naprej in je res odličen občutek. Kvalifikacijski skok je bil najboljši in upam, da tako nadaljujem. Pred začetkom sem rekel, da moram začeti odločno, in to mi je uspelo. Dejal sem tudi, da moram stopnjevati skoke, in upam, da mi bo to uspelo do nedelje," je dejal Pavlovčič.

Poleta Pavlovčiča in Laniška

22-letni Mojstrančan je bil po svetovnem prvenstvu v poletih na domači napravi kar precej razočaran, zdaj pa je, kot kaže, znova v vrhunski formi, kot je že bil nekajkrat v tej zimi, ki je seveda najboljša v njegovi karieri. V letošnji sezoni se je dvakrat že zavihtel na oder za zmagovalce, prvi dan v Planici pa je napovedal boj za stopničke tudi na letalnici: "Že nekajkrat letos sem pokazal, da znam. Samo upam, da to pokažem tudi tu na tekmi. Sem že povedal, da sem šel decembra od tu slabe volje in nočem, da se to ponovi. Rezerve seveda še vedno so, ampak ne bi rad preveč kompliciral, da ne bi porušil tistega, kar je dobro."

Anže Lanišek je trenutno šesti skakalec svetovnega pokala. Foto: BoBo
Anže Lanišek je trenutno šesti skakalec svetovnega pokala. Foto: BoBo

Bistveno bolj je decembra užival Lanišek, ki je poleg Pavlovčiča edini slovenski skakalec s stopničkami v predolimpijski zimi. 24-letni Domžalčan je bil v tej sezoni že trikrat drugi in enkrat tretji. Kvalifikacije je s poletom 227,0 m končal na sedmem mestu, v prvi seriji za trening, ko je pristal pri 221,0 m, pa je bil šesti: "Morda mi je mogoče malo žal drugega poleta, ker sem nekaj poskušal, pa ni šlo, kot sem si zamislil. Ne glede na vse sem se zbral za kvalifikacije in naredil kar soliden polet, ki mi daje neko upanje in neki zagon za četrtek. Nisem pa še popolnoma zadovoljen s tehnično izvedbo."

Če predtem ni nikoli dosegel odmevnega rezultata na poletih, pa je bil decembra po šampionatu, ko je končal na 12. mestu, zelo zadovoljen. Tedaj je z 234,5 m tudi postavil osebni rekord: "Morda si zdaj več upam, kot sem si takrat, tudi malo testirati. Tako je bilo tokrat v prvem skoku, ko sem testiral smuči, da sem videl, kakšne so. Sploh za vzgornjik. Malo moram še prilagoditi, da bom čim več hitrosti poskušal odnesti v drugi del. Sicer se počutim precej sproščeno in upam, da tako tudi nadaljujem."

Polet Lovra Kosa in Žaka Mogela v kvalifikacijah

Odkritje prvega planiškega dejanja je brez dvoma Lovro Kos, ki je poskrbel za slovensko daljavo dneva, ko je že v prvi seriji za trening poletel 236,0 m. Nato je zmogel 210,0 m, 229,5 m v kvalifikacijah pa je zadostovalo za 20. mesto. "Nisem pričakoval, da bo šlo tako daleč. Je bilo kar lepo presenečenje. Zelo sem zadovoljen s celim dnem," je povedal 21-letni skakalec iz Moravč, ki sicer nastopa za Ilirijo. Decembra je prvič letel, tedaj na preizkusu pred svetovnim prvenstvom, ko je bil z 225,0 m tudi najdaljši med vsemi, ki so se tisti dan spustili po letalnici bratov Gorišek.

"Decembra je bilo malce drugače. Takrat je tista megla malce zmanjšala strah, ker se ni tako videlo v dolino. Zdaj pa sem si rekel, saj sem že skočil tu in sem šel na letalnico povsem normalno. Nedvomno mi je dal prvi polet dodaten zagon. Skok je bil res lep in sem bil kar evforičen. Težko je opisati te občutke. Sem bil kar brez besed. V zraku mi je zastal dih," je pristavil Kos, ki je v svetovnem pokalu debitiral letos v Willingenu. Poleg njih bodo v sredo skakali še bratje Peter, Cene in Domen Prevc, Timi Zajc, Žiga Jelar, Tilen Bartol in Anže Semenič.

Pavlovčič: Dokazal sem, da še znam