Primož Roglič (Jumbo Visma) v
Primož Roglič (Jumbo Visma) v "sendviču" Movistarjevega dvojca Enric Mas-Miguel Angel Lopez. Foto: EPA

Slovenski šampion je za Carusom (Bahrain Victorious) zaostal minuto in pet sekund, tretje mesto je sekundo za njim zasedel Enric Mas (Movistar). Zasavski orel ima z vštetimi bonifikacijskimi sekundami zdaj v skupnem seštevku 28 sekund prednosti pred Špancem. Tretji je Miguel Angel Lopez (+1:21), četrti Jack Haig (+1:42), peti Egan Bernal (+1:52).

Roglič je lahko zadovoljen z razpletom nedeljske etape. Foto: EPA
Roglič je lahko zadovoljen z razpletom nedeljske etape. Foto: EPA

Nedeljska etapa je pred prostim ponedeljkom prinesla štiri kategorizirane vzpone, skupaj je karavana naredila več kot 4500 višinskih metrov. "Zaslužili smo si prosti dan. Danes je bilo zahtevno, bilo je vroče z nekaj težkimi vzponi. Preživeli smo ta dan in komaj čakam na jutrišnjega. Naši fantje so opravili izjemno delo. Ineos je narekoval zelo močan ritem na dolgem vzponu. Bilo je težko. Zdaj na koncu pa je bilo kar hitro, eksplozivno. K sreči sem imel dobre noge, da sem lahko dokončal delo. Enric je bil zelo močan, potem sva skupaj kolesarila," je dejal Roglič.

Uspešen samostojni pobeg je Damianu Carusu prinesel tudi majico za najboljšega hribolazca. Letos se je izkazal že na Dirki po Italiji, kjer je predzadnji dan dobil zelo zahtevno 20. etapo in v skupnem seštevku končal na drugem mestu. Foto: EPA
Uspešen samostojni pobeg je Damianu Carusu prinesel tudi majico za najboljšega hribolazca. Letos se je izkazal že na Dirki po Italiji, kjer je predzadnji dan dobil zelo zahtevno 20. etapo in v skupnem seštevku končal na drugem mestu. Foto: EPA

Samostojni pobeg Carusa uspel

33-letni Caruso je napadel 70 kilometrov pred ciljem na drugem klancu dneva, vzponu prve kategorije na Alto Collado Venta Luisa, kjer so se kolesarji povzpeli skoraj 2000 metrov visoko. Ušel je iz ubežne skupine 11 kolesarjev in si privozil nekaj prednosti. Za njim sta se pognala Romain Bardet (DSM) in Rafal Majka (UAE Team Emirates), skupina je razpadla na štiri dele. Stopničast vzpon je bil dolg kar 29 km, najtežji del je bil med 15. in 22. kilometrom. Glavnino je razredčila ekipa Ineos Grenadiers z narekovanjem močnega ritma.

Na vrhu vzpona je imel Caruso minuto in pol prednosti pred najbližjimi zasledovalci, glavnina je zaostajala dve minuti. Drugi je čez prelaz pripeljal Bardet in začasno prevzel vodstvo v seštevku gorskih ciljev. Na spustu je prednost Carusa narasla na skoraj dve minuti (najbližje mu je bila trojica Bardet, Majka in Julen Amezqueta (Caja Rural–Seguros RGA)), glavnina z Rogličem je zaostajala tri minute.

Sledil je krajši vzpon tretje kategorije, nato pa se je spust nadaljeval do vznožja zadnjega klanca. Caruso je do tja prišel s prednostjo treh minut, trojici za njim pa se je pridružil še Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën). Glavnina je bila več kot pet minut zadaj. Pred deveto etapo je Caruso v skupnem seštevku na 24. mestu za Rogličem zaostajal šest minut in 47 sekund, zato slovenski as ni mogel biti popolnoma brez skrbi.

Etapa se je končala z vzponom na Alto de Velefique. Foto: La Vuelta
Etapa se je končala z vzponom na Alto de Velefique. Foto: La Vuelta

Rogliču za zadnje kilometre ostalo dovolj moči

Zahtevni sklepni vzpon ekstra kategorije na Alto de Velefique je bil dolg 13,2 km, povprečni naklon pa je znašal 6,4 odstotka. Najzahtevnejših je bilo začetnih pet kilometrov tudi z daljšim odsekom z 12-odstotnim naklonom.

Do sredine ciljnega klanca je skupina z Rogličem zmanjšala zaostanek za Carusom na nekaj več kot tri minute. Dokončno je iz boja za skupno zmago izpadel Mikel Landa.

6,5 km pred ciljem je z napadom poskušal Adam Yates, stik z njim so obdržali samo Roglič, Bernal, Lopez in Mas. Roglič je moral nekajkrat sam pokriti razliko po številnih napadih.

Dobre štiri kilometre pred ciljem je Yates popustil, prav tako Bernal in Richard Carapaz, Roglič pa se je z Masom odpeljal naprej. Lopez in Yates sta v cilj pripeljala 40 sekund za Kisovčanom, Bernal minuto in pet sekund.

Caruso: Neverjetno, da sem zdržal do konca

"Napadel sem, ker sem vedel, da bo Ineos v ozadju narekoval močan ritem. Rekel sem si, da moram, čeprav sam, poskusiti pridobiti kar največ časa, nisem pa pričakoval takšnega naskoka. Še vedno se mi zdi neverjetno, da sem zdržal do konca. Po letošnjem Giru sem si želel ponoviti te občutke in uspelo mi je," je po zmagi povedal Caruso.

Drugi najboljši Slovenec na Vuelti Jan Polanc (UAE Team Emirates) je v skupnem seštevku s petega mesta zdrsnil na 18. Tokrat je zasedel 27. mesto z zaostankom osmih minut.

Roglič 28 sekund pred Masom, a najtežje etape še čakajo
Puerto Lumbreras-Alto de Velefique, 188
km:                                    
  1. D. CARUSO         ITA      5:03:14
  2. P. ROGLIČ         SLO        +1:05
  3. E. MAS            ŠPA         1:06
  4. J. HAIG           AVS         1:44
  5. M. A. LOPEZ       KOL         isti
  6. A. YATES           VB          čas
  7. G. MÄDER          ŠVI         2:07
  8. G. CICCONE        ITA         2:10
  9. E. BERNAL         KOL     isti čas
 10. D. DE LA CRUZ     ŠPA         2:40
 ...                                   
 27. J. POLANC         SLO         8:01
 71. J. TRATNIK        SLO        27:07
165. L. MEZGEC         SLO        38:04
Skupni vrstni red po 9. etapi:         
  1. P. ROGLIČ         SLO     34:18:53
  2. E. MAS            ŠPA        +0:28
  3. M. A. LOPEZ       KOL         1:21
  4. J. HAIG           AVS         1:42
  5. E. BERNAL         KOL         1:52
  6. A. YATES           VB         2:07
  7. G. CICCONE        ITA         2:39
  8. S. KUSS           ZDA         2:40
  9. F. GROßSCHARTNER  AVT         3:25
 10. D. DE LA CRUZ     ŠPA         3:55
 ...                                   
 18. J. POLANC         SLO         7:40
126. L. MEZGEC         SLO      1:20:06
145. J. TRATNIK        SLO      1:24:15
Profil devete etape. Foto: La Vuelta
Profil devete etape. Foto: La Vuelta