Pred slabim mesecem dni so slovenski skakalci na sosednji Bloudkovi velikanki postali svetovni prvaki, uspešno zimo pa, kot je to v navadi, končujejo na letalnici bratov Gorišek. Foto: www.alesfevzer.com
Pred slabim mesecem dni so slovenski skakalci na sosednji Bloudkovi velikanki postali svetovni prvaki, uspešno zimo pa, kot je to v navadi, končujejo na letalnici bratov Gorišek. Foto: www.alesfevzer.com

Med 40 skakalci bo v petek nastopilo pet domačih orlov. Poleg omenjene trojice sta skozi kvalifikacijsko sito prišla še Lovro Kos in Rok Masle. "Pet skakalcev je zelo dobro opravilo svojo nalogo. Vesel sem, da je Anže nadaljeval visoko raven skakanja. Vsak skok se je počutil dobro. Se igra. Videlo se je, da je začel z res dobrimi občutki in da je ta konec tedna zelo močan. Timi je presekal mogoče neko mentalno bariero. Tudi on se bo lahko veselil ta konec tedna. Veseli me, da je Domen z manjšo napako na mizi z zelo dobrimi občutki v zraku prišel tako visoko. Lovro je v kvalifikacijah naredil najslabši skok, je pa zagotovo v igri vsaj za deseterico. Vesel sem tudi za Roka, da nadaljuje v tem ritmu. Čeprav je bila sezona dolga, ga ni "pobralo". Lepo je bilo gledati to peterico," je prvo dejanje planiškega praznika opisal glavni trener Robert Hrgota.

Sorodna novica Slovenski 1, 2, 3 v kvalifikacijah Planice

Lanski dosežki domačih lovcev na daljave so pod Poncami neponovljivi. Na prvi tekmi so Slovenci zasedli kar prva štiri mesta. Podobno kot lanska je tudi letošnja zima zelo uspešna, toda v Planico je slovenska ekipa prišla malce oslabljena. Peter Prevc okreva po padcu na svetovnem prvenstvu, Žiga Jelar je bolan, Cene Prevc je zaključil kariero … "Škoda za Žaka Mogla in Tilna Bartola, ki jima je malce zmanjkalo za uvrstitev na tekmo. Seveda se poznajo odsotnosti Petra, Žige in tudi Ceneta, če primerjamo z lani. To je potem že osem fantov, če dodamo še Žaka, ki je bil res čisto blizu, devet, s čimer bi bila slika čisto drugačna," je dodal selektor, ki ima na neki način že oblikovano ekipo za sobotno moštveno tekmo, na kateri bo Slovenija branila zmago, glede na četrtkove rezultate pa bo tudi favorit, da še četrtič na letalnici bratov Gorišek moštveno preizkušnjo konča na najvišji stopnički.

Vremenska napoved za petek ne obeta

Letalnica je vrhunska. Res so se potrudili pri pripravi. Ko sem prišel v smučino, sem si rekel, to pa je avtocesta.

Lovro Kos

Toda najprej je na sporedu petkova tekma, ki bi se morala začeti ob 15.00. Uro prej je na sporedu poskusna serija, toda vremenska napoved ni spodbudna. "Nisem vremenoslovec, toda kot slišim, res ni najbolje. Prihaja fronta iz Tamarja, kar pomeni, da najprej pride veter, ki bo problematičen. Sploh ta bočni. Dan bomo vzeli, kot da bo tekma normalno potekala. Upam, da bodo lahko izpeljali vsaj eno serijo," je nadaljeval Hrgota. V nedeljo bo v Planici še finale sezone s tekmo najboljše trideseterice svetovnega pokala. Na tej bi morda lahko računal na Jelarja, dobitnika malega kristalnega globusa v poletih v lanski sezoni, ki počasi okreva po bakterijski okužbi: "Vsak dan opravi pregled. Če bo lahko, bo nastopil, z glavo skozi zid pa ne bomo šli."

Najboljši trije Slovenci so bili v vseh treh četrtkovih serijah zelo razpoloženi. Na treningih sta bila sicer v ospredju najboljša skakalca zime Halvor Egner Granerud in Stefan Kraft, ki sta kvalifikacije končala na četrtem in petem mestu. "Zelo lepo skačeta. Tudi njima se kakšen skok malce ponesreči, čeprav sta bila tudi kvalifikacijska zelo lepa. Ne smemo se doma pustiti kar tako premagati. Borili se bomo, da ju premagamo. Moramo pa se osrediniti nase," je pristavil Hrgota. Če je seštevek za veliki kristalni globus že odločen in bo prestižna krogla drugič romala v vitrino Norvežana, pa se z Avstrijcem še borita za malega v razvrstitvi poletov.

Lanišek vesel, da tako uživa v letenju

Lanišek odločno po skupno tretje mesto

Tu je odprt tudi še boj za tretje mesto, kandidati zanj pa Lanišek, Zajc in Domen Prevc. "Lepo sem nadaljeval od zadnjega planiškega poleta lani. Vesel sem, da tako uživam v poletih. Prvi je bil še tak prazen zrak in nisem bil povsem prepričan, ali je dober. Na koncu se je izkazalo, da je bil kar v redu. Drugega sem že bolj užival, ko me je neslo proti drugi rdeči črti, kvalifikacijski pa je bil pika na i. Lepo je bilo tudi videti navijače, kar ti nedvomno da dodatne energije. Lepo, da smo vsi tako dobro začeli. Verjamem, da smo sposobno nadaljevati in v tem slogu peljati naprej," je bil zadovoljen zmagovalec kvalifikacij, ki je pristal pri 239,0 m.

Nastopi Laniška, Prevca in Zajca v kvalifikacijah

Za 5,5 točke je prehitel svetovnega prvaka Zajca, ki je z 241,5 m postavil daljavo dneva, toda zaradi slabšega skoka je izgubil kar precej točk: "Zelo sem užival. Na treningu sem še malce tipal. Nisem bil še toliko odločen, zadnji polet pa mi je zelo dobro uspel. Nekje pri 200 m sem videl, da imam hitrost in višino. Sem že začel spuščati in pristajati. Na koncu nisem naredil doskoka in sem kar nekaj točk pustil na skakalnici. Če bi bil bolj odločen oziroma bi si bolj upa, bi šlo še kakšen meter dlje."

14 točk je znašal zaostanek Prevca, ki je bil z 230,0 m tretji. "Rezultatsko zelo lepo. Želel bi si le kakšno napako manj. Manj težav v počepu. Moram pogledati in analizirati, kaj se da narediti za naprej. Nekaj rezerv je še, in upam, da te napake odpravim," je povedal najmlajši izmed bratov Prevc, glede same letalnice pa je dodal: "Meni se zdi precej lepša kot na primer Vikersund. Se mi zdi bolje pripravljena in mislim, da se da leteti dlje kot tam. Upam le, da bodo razmere to tudi dopuščale."

Do 250 m, svetovni rekord pa ne

Skupni vrstni red v poletih (4/6): 
 1. H. E. GRANERUD      NOR    380 točk
 2. S. KRAFT            AVT    320     
 3. T. ZAJC             SLO    171     
 4. D. PREVC            SLO    163     
 5. A. LANIŠEK          SLO    154     
 6. P. ŽYLA             POL    132     
 7. J. HÖRL             POL    123     
 8. A. WELLINGER        NEM    121     
 9. R. KOBAJAŠI         JAP    110     
10. M. HAYBÖCK          AVT     90     
...                                    
18. Ž. JELAR            SLO     71     
24. L. KOS              SLO     35     
44. P. PREVC            SLO      2     
  . Ž. MOGEL            SLO      2     
46. R. MASLE            SLO      1     

Skakalci so poudarjali, da je letalnica pripravljena vrhunsko, ne verjamejo pa, da se lahko letos približa svetovnemu rekordu, ki ga ima z 253,5 m iz Vikersunda 2017 še vedno v lasti Kraft. "V sredo smo videli, da je Ernest Prišlič šel 247 m. Mislim, da bi potem kdo iz svetovnega pokala lahko šel 250, svetovni rekord pa na letošnjih letalnicah ni mogoče. Mislim, da niso dovolj globoke, da bi lahko uspelo. Videli smo v Vikersundu, kako je bilo s Kraftom pri 249 m. Sam je tedaj rekel, da je spodaj premalo prostora, pa je njegov rekord še štiri metre dlje," je dejal Zajc, ki je lani dobil poseben seštevek Planica 7.

Ta letos zmagovalcu prinaša nagrado 20.000 švicarskih frankov. 5.000 jih je za zmago v kvalifikacijah v žep pospravil Lanišek, ki je glede limita letošnje Planice pristavil: "Mislim, da se pri 245 m že kar hitro poravna. Verjamem, da jo bodo še malo nadgradili. Glede prostora je zelo podobno kot v Vikersundu. Mogoče kakšen meter več, prav veliko pa ne."