Svetovni prvak Remco Evenepoel bo v Glasgowu na začetku avgusta ciljal na obrambo naslova in naskakoval zmago v vožnji na čas, konec avgusta pa bo začel obrambo rdeče majice Dirke po Španiji. Foto: EPA
Svetovni prvak Remco Evenepoel bo v Glasgowu na začetku avgusta ciljal na obrambo naslova in naskakoval zmago v vožnji na čas, konec avgusta pa bo začel obrambo rdeče majice Dirke po Španiji. Foto: EPA

Tako se spet obeta dvoboj Remco Evenepoel – Primož Roglič, ki bo prav tako nastopil na španski pentlji.

Remco Evenepoel je bil vodilni na letošnji Dirki po Italiji, a je po deveti etapi zaradi koronavirusa končal dirko. Dirko po Italiji je nato po dramatičnem preobratu na gorskem kronometru na Svetih Višarjih dobil Roglič.

23-letni Belgijec je lani zmagal na Dirki po Španiji, kar je bila njegova prva in do zdaj edina zmaga na tritedenskih dirkah. Na La Vuelti 22 je bil njegov glavni tekmec ravno slovenski šampion, ki je lovil rekordno četrto skupno zmago. Po izgubah časa v prvem tednu, je zasavski orel začel lov na Belgijca in zaostanek znižal že na 1:26, ko se je zapletel in grdo padel ter se poškodoval v ciljem sprintu v predmestju Seville, zaradi česar je moral Roglič odstopiti.

"Ni vam treba več skrbeti, ker se bom vrnil na Dirko po Španiji in bom branil svoj naslov," je v objavi ekipe Soudal QuickStep potrdil Evenepoel. "Veselim se novih bitk na čudovitih španskih cestah. Se vidimo v Barceloni!"

Iz Barcelone do Madrida, prek Tourmaleta in Angliruja

78. kolesarska Dirka po Španiji se bo zaradi skupnega svetovnega prvenstva vseh kolesarskih disciplin v Glasgowu (3.-11. avgusta) začela teden dni kasneje kot običajno. Start gosti Barcelona, kjer se bo v soboto, 26. avgusta odvil 15-km ekipni kronometer. Že prve etape bodo razgibane, tretja bo prava gorska s ciljem v Andori na Arinsalu.

Kopica etap se bo zaključila na gorskih ciljih, glavni izziva sta Tourmalet in Angliru. Skupno bo sedem pravih gorskih etap, sedem razgibano hribovitih in samo štiri ravninske. Ob ekipnem kronometru v uvodni etapi bo še 25-km posamična vožnja na čas v Valladolidu v 10. etapi. Cilj bo znova v Madridu, v nedeljo 17. septembra po 3154 km.

Ob branilcu naslova Evenepoelu in trikratnemu zmagovalcu Rogliču so nastop v Španiji napovedali še Geraint Thomas, letos drugi na Giru, Aleksandr Vlasov (Bora), Richard Carapaz (EF EasyPost), UAE Emirates bodo stavili na Juana Ayusa in Joaa Almeido. Obeta se vroč zaključek kolesarskega poletja 2023.