Marica Antolin
Marica Antolin. Foto: Televizija Slovenija
Marica Antolin. Foto: Televizija Slovenija

Marica Antolin se je kot Marica Tomelj rodila v gradu Medija pri Izlakah in potem živela na Vačah, od tam pa se je družina med obema vojnama preselila v prekmursko vas Kamovci, kjer je oče kot jugoslovanski "dobrovoljec" dobil zemljo. Takrat so v Prekmurje, na zemljo, ki jo je država odkupila od grofa Esterhazyja, naselili precej družin kolonistov, ob "dobrovoljcih" tudi mnoge Primorce, ki so se tja umaknili izpod italijanske oblasti. "Tam v Prekmurju nam bo dobro, tam prašiči že pečeni naokrog letajo in z nožem v sebi, samo kos si odrežeš!" Tako je oče Tomelj, po poklicu sedlar in tapetnik, tolažil ženo in jokajoče otroke, ki si niso želeli na pot v neznano daljno pokrajino. A življenje je bilo v resnici drugačno, težko so se prebijali skozenj. In živeli so na obmejnem področju, ki je bilo v veliki meri madžarsko.

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Aprila 1941 so Prekmurje zasedli Nemci in že teden dni kasneje oblast predali Madžarom, ki so z vojsko zasedli Prekmurje. V težnji po popolni madžarizaciji priključene pokrajine so začeli izseljevati zavedno slovensko prebivalstvo, predvsem izobražence. Najprej so bili na udaru priseljeni kolonisti, ki so prišli tja po letu 1918. Tako so družino Tomelj odgnali v madžarsko taborišče Šarvar (madž. Sarvar), kjer je v izjemno hudih razmerah preživela vsa vojna leta.

Vse premalo danes vemo o madžarskih taboriščih, o prisilnem delu taboriščnikov na madžarskih veleposestvih, o stradanju in boleznih in nad 1200 žrtvah samo v šarvarskem taborišču, še posebej med novorojenimi otroki, ki v tistih razmerah niso mogli dočakati niti enega leta. Proti koncu vojne so Marico odgnali v Nemčijo, spet v drugo taborišče, od koder so morali hoditi kopat strelske jarke.