Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Dijaki so namreč skupaj s profesorji pripravili razstavo, ki govori o razvoju literature v Prekmurju v zadnjih sto letih. A tudi športa in tehnike. Poimenovali so jo Podobe stoletja.

Razstava, ki je namenjena predvsem dijakom, najprej postreže z zgodovinskimi dejstvi, a tudi športnimi dogodki in literarnimi imeni pokrajine ob Muri. Sledijo izsledki jezikoslovnih raziskav nam pojasnjuje Franci Just, profesor slovenskega jezika in idejni snovalec razstave: "Tako na primer so dijaki pod vodstvom svojih mentoric raziskovali germanizme v prekmurskem jeziku in pa tudi anglizme v prekmurskem jeziku prekmurskih izseljencev v združenih državah Amerike."

Zadnji sklop sodi v sedanjost in predstavlja nekakšno ustvarjalno soočenje s časom izpred sto let. Oblikovalci so tako recimo skušali obnoviti grafične oblikovalske prakse, dodaja profesorica grafičnega oblikovanja Tanja Horvat: "Tako, da smo malenkost preverili starejše časopise, jim dali novo podobo, nove časopise, jim dali staro podobo." Vse skupaj so potem opremili s ključnimi, tudi mnogimi zanimivimi podatki.

Razstava je po svoje pritegnila tudi dijake. Nataliji Kolarič se tako zdi zanimiva predvsem zato, ker govori o prednikih, o tem, kdo smo in od kod prihajamo. Sicer pa ni naključje, da je razstava nastala prav na tehniški šoli, pojasnjuje ravnatelj Ludvik Sukič. Že petindvajseto leto se namreč tako priklanjajo kulturnem prazniku. "Čeprav smo mi tehnična šola, se pravi strokovna šola, to še ne pomeni, da ni kultura vse povsod prisotna."

In če bo le del videnega na razstavi ostalo še v zavesti mladostnikov, je bil namen dosežen, še dodaja Sukič.

Prekmurski dijaki so se posvetili obletnici