Dokument z zdravstvenimi podatki avstro-ogrskega vojaka Antona Movrina, ki ga hranijo v Vojnem arhivu Avstrijskega državnega arhiva. Foto: Osebni arhiv Damijana Movrina
Dokument z zdravstvenimi podatki avstro-ogrskega vojaka Antona Movrina, ki ga hranijo v Vojnem arhivu Avstrijskega državnega arhiva. Foto: Osebni arhiv Damijana Movrina
Anton Movrin
Družina več podatkov o tem, kaj je njihov stari oče Anton Movrin doživel kot avstro-ogrski vojak med prvo svetovno vojno, žal nima. Foto: Osebni arhiv Damijana Movrina
Anton Movrin
Anton Movrin se je rodil 11. junija leta 1895 in umrl 4. marca 1977. Foto: Osebni arhiv Damijana Movrina

Imate tudi vi fotografije, pisma, razglednice iz 1. svetovne vojne v svojem družinskem arhivu? Vabljeni, da nam jih posredujete na naslov vojna@rtvslo.si.

Bil je vojak v Galiciji, kjer je bil ranjen in zato prenesen v bolnišnico. To je bilo tako rekoč vse, kar je o vojnih izkušnjah svojega deda vedel njegov vnuk Damijan Movrin, ki se je leta 1966 rodil in odrasel v Nemčiji in se še danes dobro spominja, kako so stare starše obiskovali med počitnicami. Danes živi v Avstriji, in ko se je konec leta 2012 mudil na službenem potovanju na Dunaju, je sklenil, da prosto popoldne posveti manjkajoči pripovedi dedovih vojnih let. Obiskal je Vojni arhiv (Kriegsarchiv), ki deluje znotraj Avstrijskega državnega arhiva (Österreichisches Staatsarchiv), da bi poiskal morebiti ohranjene dokumente o pokojnem dedu iz obdobja prve svetovne vojne.

Ko so mu v arhivu pojasnili, da dokumente ranjenih in padlih vojakov sicer hranijo, vendar pa samo nemških Avstrijcev, medtem ko so dokumente preostalih vojakov po vojni vrnili novonastalim državam razpadle Avstro-Ogrske, je sprva izgubil nekaj upanja v uspeh obiska, a se kljub temu zakopal med dokumente ranjenih vojakov. Po razmeroma kratkem času je na svoje veliko presenečenje pod črko "M" vendarle našel dokument svojega deda. Ime je bilo pravo, tudi letnica rojstva in rojstni kraj. Potem ko se je s pomočjo zdravnice iz Gradca prebil skozi težko čitljivo zastarelo pisavo, je spoznal, da ded ni bil ranjen na fronti, ampak je imel zgolj vnetje žlez na vratu.


Takole je zapisano na dokumentu:

Drugi dokument vsebuje več podatkov:

Bolnišnica: K. u. k. Reservespital Troppau I in Bischoflack 19. 3. 1917

Anamnese (Anamneza): 13.3. zugewiesen (dodeljen v), Feldspital 1503 (poljska bolnišnica št. 1503)

Status praesens (Trenutno stanje): mittelgroß (srednje velik), mittelkräftig (srednje močen), gut genährt (dobro prehranjen)

Herztöne rein (srce bije brez šuma), leichte Bronchitis (lahki bronhitis), Rechts am Hals im Verlauf über + unter dem Kopfnacken Vergrößerte Lymphdrüsen re. Haselnuss- li Walnussgröße (desno na vratu in okoli tilnika povečani limfni vozli. Na desni strani veliki kot lešnik, na levi kot oreh)

Diagnose (Diagnoza): VIII- 50, Lympdrüsenschwellung (vnetje žlez), r. Halsseite (desna stran vratu).

Therapie (Terapija): geheilt (pozdravljen) Pers. Sammelstelle Laibach entlassen (odpuščen)

Bischoflack (Škofja Loka), dne 19. 3. 1917

podpis


Kot kaže, je bil Anton Movrin, ki je bil po zelo kratkem vojaškem urjenju vojak v Ljubljanskem pešpolku št. 27, v mestu Opava (Troppau) na vzhodnem Češkem 10. marca 1917 sprejet v vojaško bolnišnico. Zatem so ga odpeljali v Škofjo Loko, kjer so ga zdravili, od tam pa je bil odpuščen v Ljubljano.

Anton Movrin je morda s pripovedovanjem o tem, kako je bil ranjen, svojo zgodbo s fronte nekoliko heroiziral, vendar je vnuk Damijan Movrin nanj enako ponosen, predvsem na to, da je kot enostaven vojak našel pot iz pekla prve svetovne vojne. Premnogi možje niso imeli te sreče.

Imate tudi vi fotografije, pisma, razglednice iz 1. svetovne vojne v svojem družinskem arhivu? Vabljeni, da nam jih posredujete na naslov vojna@rtvslo.si.