Franc Zajc na fotografiji kot vojak. Foto: Osebni arhiv Marte Hočevar
Franc Zajc na fotografiji kot vojak. Foto: Osebni arhiv Marte Hočevar
Razglednica, ki jo je pisal vojak Franc Zajc
Razglednica, ki jo je pisal svoji mami. Povedal je, da se po 14 dni niso sezuli čevljev, nato pa jim je odstopala koža skupaj s cunjami, ki so jih imeli ovite okrog nog. Foto: Osebni arhiv Marte Hočevar

Franca Zajca iz vasi Laze nad Krko so kot 18-letnega fanta vpoklicali v vojsko. Skupaj z drugimi iz vasi se je takoj po maši, ko so mu vročili poziv, z lojtrnim vozom odpeljal proti Ljubljani.

Prav tako so morali uničiti vse imetje tamkajšnjih prebivalcev. Francu je bilo še posebej hudo, ko je ob tem naletel na lepe odeje.
Začela se je njegova pot, ki ga je v letih vojne zanesla na vsa tri frontna bojišča. Domačim je po vrnitvi pripovedoval, kako jim je na balkanskem bojišču zmanjkovalo hrane. Brez hrane so ostajali tudi po tri dni, nato pa so vsakemu vojaku dali liter ruma in jih čez eno uro "poslali na juriš".

Kroglam se je Francu uspelo dokaj dobro izogibati, saj je bil ranjen le enkrat v roko. Domov pa se je vrnil s skromnimi "spominki" na pretekla leta vojaštva: prinesel je kovinsko škatlo, v kateri so imeli olje za puške, škarje in čutaro.

Predmete, spomine in fotografijo z razglednice so dolga leta hranili v družinskem arhivu. Zdaj je delček tega z nami delila njegova vnukinja Marta Hočevar.