26. junij 1991 – "Dan prej"

Tanki in vojaška vozila so se proti Goriški odpeljali po stranskih poteh. "To smo pričakovali in vedeli smo, da vojna prihaja, da bodo padali prvi streli," se spominja Valentin Schein, ki je dogajanje posnel. Prvi strel v osamosvojitveni vojni je bil izstreljen že isti dan, 26. junija, v Divači. Domačini so zaprli pot tankom, ki so se iz vojašnice v Ilirski Bistrici odpeljali proti meji z Italijo na Krasu.

Ob barikadi na cesti je kmalu postalo napeto. "V nekem trenutku je bilo očitno poveljniku te enote dovolj, izvlekel je škorpijona in ustrelil mimo moje glave oziroma mimo mene," opisuje veteran vojne za Slovenijo Aleksander Dekleva.

Postavljenim barikadam navkljub so se pripadniki jugoslovanske vojske že 26. junija prebili do treh mejnih prehodov na Krasu in jih zasedli, medtem ko je v Ljubljani na Trgu republike potekala osamosvojitvena slovesnost.

"O dnevu prej vemo nekoliko manj, ker je bila ta informacija, da so šli tanki na Primorskem že ven, da so krenili proti meji, blokirana. Ta blokada pa je bila zaradi tega, da bi to osamosvojitveno slovesnost, ki je bila načrtovana 26. zvečer, izpeljali čim bolj slovesno, dostojanstveno," pojasnjuje Janko Boštjančič, direktor Parka vojaške zgodovine v Pivki.

Uradno se je osamosvojitvena vojna za Slovenijo začela naslednji dan, 27. junija, in se končala po desetih dneh. Dogodki, ki so se na Primorskem in Krasu zgodili 26. junija, pa so kot "dan prej" dobili mesto v naši zgodovini.