Kot opisujejo pri založbi, je Vojna vizualna pripoved o osamosvojitveni vojni v Sloveniji skozi oči avtorja – vojaškega obveznika JLA, "ki se je tistega junija 1991 ne kriv ne dolžen znašel v vojašnici v Šentvidu pri Ljubljani, skupaj z mladeniči iz cele Jugoslavije. Iz zaščitnikov skupne države in njenih socialističnih vrednot so čez noč postali, kot avtor zapiše v stripu, okupatorji, izdajalci ali pripadniki tujske legije. Izolirani, zmedeni, prestrašeni, prepuščeni samim sebi, brez vode, elektrike, hrane in osnovnih potrebščin – Goran in njegovi tovariši so zadnji vojaki JLA."

Foto: ZRC SAZU
Foto: ZRC SAZU

Strip Vojna obenem usmerja pogled v prijateljstvo in zaupanje. "Vojaški rok je bilo tudi tradicionalno tisto obdobje, v katerem so se sklepala prijateljstva za vse življenje," piše ob izidu knjige. Avtor je tri desetletja pozneje zaposlen na Inštitutu Ruđer Bošković v Zagrebu, kjer je zaposlen na oddelku za teoretično fiziko, so med drugim opisali pri ZRC-ju.

Na Hrvaškem je strip v kratkem času doživel dve izdaji, v slovenskem prevodu pa se je zgodba "na neki način vrnila domov, v prostor, kjer se je o zadnjih vojakih JLA uveljavila povsem drugačna zgodba".

Strip so v Ljubljani pred kratkim predstavili s pogovorom, v katerem so sodelovali Duplančić, Tanja Petrović, ki je avtorica spremne besede, Zoran Smiljanić, ki je avtor stripa Zadnji vojak JLA in Đorđe Balmazović, član umetniške skupine Škart in avtor stripa Rat: priča u crtežima (Vojna: zgodba v risbah).

Za mlajše generacije je, kot poudarjajo, "Jugoslavija preživela kot koncept, pa morda v hrani, filmih in glasbi". Zato so ob stripu po predlogu prevajalca E. Skubica ustvarili tudi Slovarček žargona JLA in Prevode tujejezičnih vložkov, ki služijo predvsem besedilom pesmi Bajage, Riblje čorbe in Đorđa Balaševića.

Tanja Petrović v predgovoru ugotavlja, da se zgodbe posameznikov pogosto ne prilegajo zmagoslavni pripovedi nacionalne zgodovine. Vojna je zgodba, ki je preprosto morala biti povedana, ji na zadnjih straneh knjige pritrjuje Vladimir Šagadin, urednik Vojne v hrvaškem izvirniku, kjer je izšla leta 2020, še pravijo pri ZRC-ju.