"Ni treba priznati, da se je ta dan začela vojna, ampak da se je začelo en dan pred ostalo Slovenijo. To si želimo. In do takrat bomo vztrajali kot trmasti Primorci. Se ne bomo dali!" napoveduje Fabio Steffe. Foto: Radio Slovenija/Sabrina Mulec

Dve uri pozneje so jim sledili še tanki iz vojašnice v lirski Bistrici, ki so se napotili proti mejnim prehodom na Koprskem. Tistega dne je v Divači odjeknil prvi strel.

V spomin na te dogodke Primorci in Notranjci začetek vojne za Slovenijo obeležujejo dan prej. Tudi v soboto zvečer so ga – pri spomeniku, imenovanem Dan prej, v Divači, kjer se je zbrala velika množica ljudi, najzaslužnejši pa so prejeli priznanja.

Po 30 letih so spomini še vedno zelo živi. Radovan Lukman je takrat med drugim poveljeval posebnim enotam milice in koordiniral delo med policijo in terenom. Tistega dne je reševal zajete policiste v Pivki, a to še ni bilo dovolj. "Poveljujoči iz Ljubljane so nam prepovedali uporabiti kakršno koli orožje, v Ljubljani se je pripravljala proslava in niso želeli, da bi prišlo do kakršnega koli incidenta," se spominja.

Goloroki ljudje so vojski preprečili prehod do Vipave, zato se je kolona tankov tja odpravila okrog Nanosa. V Bukovju so pot prekrižali tudi arheologu Valentinu Scheinu: "Jaz sem šel takrat s kamero na križišče in tam posnel te tanke. In moram reči, da sem bil nekoliko presenečen, ko se je pred avto, na križišču, pripeljal en velik tank, in sprva nisem niti razumel, kaj se dogaja."

Gostiteljica prireditve županja občine Divača Alenka Štrucl Dolgan je na prireditvi spomnila: "Primorci in Notranjci smo ponosni, praznujemo ta dan prej, saj se je ta agresija na Slovenijo je resnično zgodila dan prej, 26. junija, in ne 27. junija, kot stalno to naša država ponavlja …"

Tudi predsedniku policijskega veteranskega združenja Sever za Primorsko in Notranjsko Fabiu Steffetu se to nepriznavanje zdi nedopustno. "Ni treba priznati, da se je ta dan začela vojna, ampak da se je začelo en dan pred ostalo Slovenijo. To si želimo. In do takrat bomo vztrajali kot trmasti Primorci. Se ne bomo dali!"

Do zdaj tega niso dočakali, a napovedujejo, da bodo vztrajali.

Na Goriškem se je vojna začela že dan prej