Zbornik Orožja nismo oddali 1990: Posamezniki opisujejo ravnanje pripadnikov teritorialne obrambe v Sloveniji po prejemu ukaza JLA, naj predajo orožje.

Zgodbe, ki so jih nanizali posamezniki, dejavni v letu 1990, so podlaga za raziskovanja ali pisce zgodovine. Kamera TV Slovenija je ujela drobec teh spominov na štajerskem koncu. Pred 30 leti so se tam zgodili trije pomembni dogodki: osvojitev karavle na Pavličevem sedlu in vojaškega štaba v Logarski dolini ter pristanek ugrabljenega helikopterja JLA na Golteh.

V Nazarjah, v gradu Vrbovec, je bilo skladišče orožja. 17. maja bi ga morali oddati, s tem se niso strinjali, na parkirišču pa so čakali tovornjaki tedanje armade. "Če pa bi bil pritisk prevelik, bi oddali staro, trofejno orožje," pripoveduje veteran Niko Purnat, ki je bil tedanji poveljnik štaba Teritorialne obrambe iz Zadrečke doline.

Odločitev je imela podpro vodilnih občine Mozirje in policije.

Orožje so tako zadržali, pozneje so ga skrivali v podjetjih ali na domačijah. Podobno so ravnali v Velenju. "Govorice takšne in drugačne nas bolijo, vse tiste, ki smo sodelovali in smo bili neposredno udeleženi pod pritiskom takrat v bistveno, bistveno drugačnem času," doda veteran vojne za Slovenijo, ki je zelo ponosen na svojo državo.