Trak s posnetkom radijskega prenosa z Roške ceste (27.7.1988), ki je uspel preživeti do danes. Foto: Tatjana Pirc
Trak s posnetkom radijskega prenosa z Roške ceste (27.7.1988), ki je uspel preživeti do danes. Foto: Tatjana Pirc

27. julija 1988 se je končal proces proti četverici Janez Janša, Ivan Borštner, David Tasič, Franci Zavrl. Obsojence je na Roški cesti v Ljubljani, kjer je bilo vojaško sodišče, pričakala množica ljudi. Tam je bila tudi radijska ekipa, v kateri je bil nekdanji radijski novinar Matjaž Albreht. "Objava vesti o aretaciji je bila za medije problematična, čeprav je bil Janez Janša kandidat za predsednika mladinske organizacije (ZSMS). Prvi dan te novice Radio Ljubljana ni objavil. Ne vem točno, zakaj, si pa mislim."

Vitrina Slovenija o protestih: novinar Matjaž Albreht o aferi JBTZ in zgodovinski posnetek prenosa z Roške ceste (27.7.1988) na našem radiu

Albreht pravi, da je v eni izmed publikacij zasledil, kako so ljudje od vseh dogajanj najbolj spremljali ravno sojenje na vojaškem sodišču v Ljubljani. "Ta zasluga je šla ravno Radiu Ljubljana, ker je bil v slovenskem prostoru edini medij, ki je tako podrobno poročal o tej zadevi."

V radijski hiši so morali o vsakem prispevku pred objavo obvestiti glavnega urednika, se spominja prvih dni afere, pozneje pa so se stvari na radiu malo umirile. "Zapleti z vojsko so bili resna stvar," doda.

Po poslušanju posnetka radijskega prenosa iz leta 1988, ki je uspel preživeti do danes, Matjaž Albreht ugotavlja, da se je marsikaj spremenilo v teh tridesetih letih. "Velikokrat se s prijatelji in kolegi čudimo temu, kaj je lahko iz tega nastalo. Preprosto mi ni jasno. Tega si res nisem mogel predstavljati. Kaj so takrat, ko so prišli ven, fantje izjavljali, kako so bili navdušeni nad svobodo, nad množico."