MMC predstavlja še zadnji del projekta Grem volit!, s katerim smo mlade, ki se prvič spoznavajo s političnimi procesi in so prvič stopili za kartonasti zaslon volilnih kabin in oddali svoj glas, popeljali skozi volilne procese predsedniških, parlamentarnih in lokalnih volitev. Tokrat so na vrsti še zadnje volitve, evropske, na katerih se bodo mladi, ki so dopolnili 18 let, pridružili drugim skupinam volivcev in oddali svoj glas za evropske poslance.

Mladi so se za sodelovanje v našem projektu odločili po našem javnem pozivu. Izziv jih je sprejelo veliko, kar pomeni, da se močno zavedajo pomembnosti politike in vpliva, ki jih imajo politične odločitve na njihova življenja. Osem mladih, starih od 18 do 21 let, smo pripeljali v studio in jim dali možnost, da predstavijo svoja razmišljanja o delu poslancev, sodelovanju med njimi, njihovih plačah, položaju Slovenije v skupini držav Evropske unije in prej omenjenem političnem vplivu na življenje državljanov nacionalnih držav. Razmišljali so tudi o temah, ki se po pridružitvi povezavi obravnavajo na evropski ravni in ki s sprejetjem direktiv, smernic in priporočil državam narekujejo uvajanje zakonskih sprememb v domače politike in/ali ravnanje v lastni državi. Razmišljali so o vplivu in pritiskih na domačo kmetijsko politiko, ravnanju in zavezah v zvezi z migracijami, terorizmom, varnostjo hrane in komentirali idejo o ustanovitvi evropske vojske. Razkrili so tudi svoja pričakovanja do novih evropskih poslancev in povedali, zakaj menijo, da se je treba udeležiti volitev.

Med volilno kampanjo bomo vsak dan predstavili eno temo, o kateri so razmišljali in svoja stališča razkrivali mladi iz projekta Grem volit!. Njihova razmišljanja smo zbrali v videoposnetkih, ki jih lahko spremljate tukaj. Vabljeni na portal Grem volit! evropske poslance.

Ula (20 let), Tadej (18 let), Ema Odra (21 let), Danijel (20 let), Ervin (21 let), Pina (21 let), Grega (21 let) in Jakob (19 let) bodo sklepno dejanje MMC-jevega projekta Grem volit! končali v studiu, kjer se bodo v neposrednem prenosu pogovarjali s kandidati, ki so jih stranke/liste uvrstile na prva mesta kandidatnih seznamov. Pripravili bodo svoja vprašanja in pričakovali konkretne odgovore.

Vabimo vas, da pogovor mladih s kandidati za evropske poslance spremljate, 22. maja ob 20. uri v živo na MMC-ju in na Facebooku.

Kdo so torej mladi iz sklepnega dejanja projekta Grem volit? Spoznajte jih v galeriji.

Aleksandra K. Kovač